Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Nelīdzvērtīgās uzvaras

Jaunums ar finansiālu ieguvumu visām iesaistītajām pusēm, bet ar vairākiem izbrīnu raisošiem aspektiem sportiskā ziņā – tāda ir UEFA Nāciju līga, kas pirmoreiz tiks izspēlēta 2018. gada rudenī.

Viena no funkcijām UEFA jaunajam futbola izlašu turnīram ir aizstāt pārbaudes spēles, ar ko Latvijas Futbola federācijai (LFF) ilgstoši un regulāri bijušas problēmas. Otra funkcija – vairot līdzjutējiem interesējošas spēles. Piemēram, Eiropas vadošās izlases gadiem ilgi sūdzējušās par bezjēdzīgajiem mačiem ar Andoras līmeņa valstsvienībām. Trešā funkcija – noteikt dažas ceļazīmes uz Eiropas čempionāta (EČ) un Pasaules kausa finālturnīriem. Un, lūk, tas arī ir interesantākais un visvairāk diskutablais jauno sacensību aspekts, jo noteikumi vājākajām izlasēm ir izdevīgāki nekā vidusmēra valstsvienībām. 

Īsumā turnīra būtība ir šāda: 55 Eiropas izlases tiek sadalītas četrās apakšlīgās. Kontinenta spēcīgākās valstsvienības spēlēs A līgā, bet vājākās – D līgā. A un B līgā spēlēs pa 12 izlasēm, kas sadalītas četrās grupās pa trim. C līgā vienā grupā būs trīs komandas, bet citās trīs grupās sacentīsies pa četrām valstsvienībām. D līgā būs četras grupas pa četrām komandām. A līgas grupu uzvarētāji iekļūst Final Four, kur nepāra gados pusfinālā un finālā cīnīsies par vēl vienu prestižu trofeju. Savukārt B, C un D līgas četru grupu uzvarētāji paaugstināsies līgu augstāk, aizstājot citu līgu grupu vājākās komandas. 

Nāciju līga neaizstāj EČ kvalifikāciju – tāda joprojām būs. Divdesmit valstsvienības iekļūs EČ caur kvalifikāciju, bet vēl četras finālturnīra dalībnieces tiks noskaidrotas Nāciju līgas play-off, kam kvalificēsies visu grupu uzvarētāji. Tātad, ja, piemēram, Spānija A līgā savā grupā paliek otrajā vietā un nekvalificējas finālturnīram ierastajā veidā, tā var netikt pie iespējas spēlēt kvalifikācijas play-off, tikmēr vājākās D līgas četru grupu uzvarētājas (piemēram, Lietuva, Baltkrievija, Gruzija un Armēnija) 2020. gada martā cīnīsies par ceļazīmi uz finālturnīru. Jaunajā atlases formātā vājo izlašu uzvaras pār pundurvalstīm būs nozīmīgākas nekā spēcīgāku izlašu savstarpējie neizšķirti. Vēl viens svarīgs aspekts, ko ņemt vērā, – A un B līgas izlases, visticamāk, lielākoties tomēr kvalificēsies finālturnīram ierastajā veidā un savas play-off vietas nodos tuvākajiem sekotājiem. Tātad par atlikušajām četrām EČ ceļazīmēm lielākoties sacentīsies C un D līgas uzvarētāji, nevis B grupu neveiksminieki.

Visu rakstu lasiet trešdienas laikrakstā Diena!

Top komentāri

Randy, BR-Deutschland & Latvija, €U
R
'pundurvalsts'????? 'Dienas' zhurnaljugas, juus tachu esat pat neaprakstaami urlu-vanjku MEESLI!!! IZKAARNIIJUMI!!! Kaa 'Diena' var pieljaut ka vinjas zhurnaalisti kljuust par urlaam, vanjkaam, un kremlja SUUDIEM???? Shaadus meeslus, kaa mineetais 'dienas' zhurnaljuga, vajag nodauziit ar suudainaam beisbola nuujaam, liidz NAAVEI, urlenju pederasti!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi