Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Ja runa ir par hokeju, tad nav jāpierunā. Saruna ar izlases rekordistu Rodrigo Laviņu

Divdesmit divas sezonas profesionālajā hokejā un rekordliels skaits - 221 - spēļu Latvijas izlasē. Hokeja aizsargs Rodrigo Laviņš valstsvienībā ir palicis vienīgais no pirmā iesaukuma, kas 1992. gada rudenī aizvadīja pirmo spēli pēc neatkarības atjaunošanas ar Lietuvu. Spēlējis Krievijas ārēs vēl Starpnacionālās hokeja līgas laikā, kā arī ASV, Somijā, Zviedrijā, Vācijā, Baltkrievijas atklātajā čempionātā un visas sešas sezonas Rīgas Dinamo sastāvā KHL. Pasaules čempionātā (PČ) Rodžers pēdējoreiz spēlēja 2012. gadā Stokholmā. Šopavasar viņš atkal gatavojas braukt uz PČ Minskā.

Tavā gadījumā laikam nevar būt runa par atgriešanos izlasē, jo nekad jau neesi nācis klajā ar paziņojumu, ka beidz spēlēt valstsvienībā

Tieši tā. Man bija saruna ar Māri (izlases ģenerālmenedžeris Baldonieks) un Tomu (treneris Kūlens). Es pats ļoti nerāvos uz izlasi, bet kopējā dialogā nonācām pie tā, ka es varētu spēlēt. Ja ir runa par hokeju, mani nav īpaši jāpierunā. Ja esmu kādam vajadzīgs, vienmēr iešu un spēlēšu.

Hokejā pavadītajā laikā nekad nav bijis tā, ka pašam ir sajūta - nu vienreiz pietiek, jābeidz spēlēt?

Arī šosezon tā bija. Pirmais iemesls, kas vedina uz šādām domām, ir veselības stāvoklis. Ja man būtu kāds savainojums, es nepiekristu spēlēt. Otrs iemesls ir pašsajūta. Ja es justu, ka vairs nevelku, tad arī nenāktu uz izlasi. Tā arī Mārim pateicu - vienu nedēļu patrenēšos, un tad skatīsimies, kā būs, jo pēc sezonas trīs nedēļas neko nebiju darījis. Vēl ir svarīgs arī psiholoģiskais faktors, lai ir sajūta, ka treneris uzticas.

Runājot par savainojumiem, karjerā tev ir bijuši arī smagi posmi. Cik atceros, smagu traumu ārstēji, kad spēlēji Augsburgas klubā Vācijā?

Tad man bija pat divi ļoti nopietni savainojumi. Klubā es sastiepu ceļgala saites. Operācija gan nebija nepieciešama. Pēc tam aizbraucu uz izlases pārbaudes turnīru Austrijā un jau gatavojos spēlēt. Treniņā pie Haralda Vasiļjeva izgāju uz ledus pamētāt ripas un atkal sastiepu ceļgala saites. Vienu mēnesi Vācijā ārstējos, un, kad atgriezos laukumā, jau pirmajā spēlē man uz otra ceļgala uzkrita virsū spēlētājs un tā sarāvu saites, ka jau bija nepieciešama operācija. Tajā laikā man abi ceļgali bija nopietni traumēti, un es jau aizdomājos, ka varētu hokeju vairs nespēlēt. Par šo tēmu apvaicājos arī ķirurgam Valdim Andersonam. Viņš atbildēja: «Jā, jā, vēl spēlēsi,» taču, paskatoties viņam sejā, es sapratu, ka viņš tā nedomā. Pusotru gadu ilga rehabilitācijas process. Es nesteidzos.

Laikam jau nopietni esi sekojis līdzi veselībai un atjaunošanās procesiem, ja reiz turpini spēlēt 39 gadu vecumā?

Ļoti pedantiski visu rehabilitācijas procesu pa dienām es izgāju pēc ceļgala operācijas. Tajā laikā es biju ieguvis speciālu programmu, ko ar līdzīgām traumām dara itāļu futbolisti. Man bija ilgstoši jāveic it kā viegli, taču apnicīgi vingrinājumi. Un es teikšu, ka pēc tam mani rādītāji nebija sliktāki kā pirms savainojuma. Piemēram, vertikālajā lēcienā es pēc tam sasniedzu savu personisko rekordu.

Ieskatoties tavā spēlētāja CV, var ieraudzīt plašu hokeja līgu diapazonu. Sākot no Starpnacionālās hokeja līgas Pārdaugavas komandas sastāvā līdz Amerikas plašumiem un gandrīz visām spēcīgākajām Eiropas līgām. Esi aizdomājies, cik piesātināta bijusi hokejista karjera?

Atceros, kāda bija sajūta, kad pārcēlos no Amerikas uz Eiropu. Sākumā man šķita, ka kaut kas nav kārtībā. Ka īstais hokejs ir tur, aiz okeāna, - tik ļoti biju pieradis pie Ziemeļamerikas laukumiem. Ilgu laiku man nepatika spēlēt uz lielā laukuma, un Eiropas hokejs man nebija interesants. Spēlēju ar domu, ka kādu dienu atgriezīšos Amerikā.

Kāpēc neturpināji Amerikā lauzt ceļu uz NHL? Tolaik Sanhosē Sharks sistēmā strādājošais Vasilijs Tihonovs vienā no intervijām, izvērtējot Latvijas jauno spēlētāju perspektīvas nokļūt NHL, nosauca tieši tavu vārdu. Ja būšot īstajā laikā pareizajā vietā, karjera varot pilnībā izmainīties?

Ja man toreiz būtu bijis pašreizējais prāts, es savu iespēju, pilnīgi iespējams, būtu arī sagaidījis. Tolaik mana spēle bija vērsta uz to, lai tikai es piesaistītu kāda uzmanību. Spēlē man obligāti vajadzēja izpildīt vismaz vienu iespaidīgu spēka paņēmienu, vēl kaut kādā veidā izcelties, bet mans lietderības koeficients nebija augsts, jo itin bieži uz laukuma es sastrādāju muļķības.

 

Visu sarunu ar leģendāro Latvijas izlases aizsargu lasiet pirmdienas laikraksta Diena pielikumā Sporta diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Rodrigo Laviņš

Dzimis 1974. gada 3. augustā
Augums: 178 cm, svars 85 kg
Ampluā: hokeja aizsargs
Spēlējis: Pārdaugava (SHL), Raleigh IceCats, Tallahassee Tiger Sharks (ECHL), Muskegon Lumberjacks (CoHL), Tacoma Sabercats (WCHL), Las Vegas Thunder (IHL), Jokerit, Ilves, HPK (Somija), AIK, Brynas, Sodertalje (Zviedrija), Augsburger Panther (Vācija), Permas Molot-Prikamje, Maskavas Dinamo, Novokuzņeckas Metallurg (Krievija), Rīga-2000, Liepājas Metalurgs (Baltkrievijas čempionāts), Rīgas Dinamo (KHL)
Panākumi: Latvijas čempions (1993), Somijas bronza (2000), KHL Nadeždas kauss (2013)
Latvijas izlasē: rekordists spēļu skaita ziņā (221), pasaules čempionātā spēlējis 13 reižu (1993, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2002, 2003, 2005, 2007, 2008, 2009, 2012), olimpiskajās spēlēs 3 reizes (2002, 2006, 2010)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi