Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Jāpārslēdzas uz jaunu dzīves posmu. Saruna ar Aleksandru Ņiživiju

Izbrīvēt laiku tagad ir grūtāk, jo es vairs nevaru tūlīt pēc treniņa doties projām. Arī pirms treniņa ir jābūt agrāk hallē - saskaņojot interviju, Rīgas Dinamo jaunais galvenā trenera palīgs Aleksandrs Ņiživijs, viens no visu laiku labākajiem Latvijas uzbrucējiem, lika noprast, ka dienas režīms kļuvis saspringtāks.

Šovasar Ņiživijs paziņoja par spēlētāja karjeras beigām. Tā viņam patiešām bijusi spoža, ar neaizmirstamiem ierakstiem. Vēl ilgu laiku Ņiživijs paliks rekordists pēc aizvadīto spēļu skaita Latvijas izlasē pasaules čempionātos. Viņam ir 98, Laviņam - 90 spēles. Sašas izpildītie «bullīši» un apvešanas manevri izraisījuši sajūsmu vairākām hokeja līdzjutēju paaudzēm.

Sarunu norunājām pēc Sašas zobārsta apmeklējuma. Fotogrāfs Aivars Liepiņš jau sapriecājās, ka pirmais iemūžinās Sašu ar ieliktu priekšējo zobu, bet nebija lemts. «Pagaidām tikai nomērīja,» noteica Ņiživijs un paskaidroja, kāpēc spēlētāja karjeras laikā atlicis zobārsta apmeklējumu. «Gadās, kāds aizķer ar nūju vai pēc virziena izmainīšanas ripa trāpa pa seju. Pēc tam atkārtoti ielikt zobu būtu vēl sarežģītāk. Tagad karjera ir beigusies, un beidzot varu doties pie zobārsta.»

Kā spēlētājam laikam tomēr bija labāka dzīve nekā trenerim. Tagad brīvā laika ir mazāk?

Neesmu jau slēpis, ka spēlēt hokeju man vienmēr ir paticis. Ko lai dara - tagad jāpārslēdzas uz jaunu dzīves posmu.

Pārāk īss laika sprīdis, šķiet, pagājis, lai izdarītu secinājumus par trenera darbu...

Tikai vienu mēnesi esmu šajā amatā, bet ir interesanti. Galvenais, ka joprojām esmu hokejā, nevis kādā citā nozarē.

Dinamo kluba pārstāvji zināja teikt, ka trenera amatā nebūt neesi nokļuvis nejauši, jo pasen jau ir iegūts trenera diploms.

Jaroslavļā institūtu beidzu 2004. gadā - piecu gadu laikā bez akadēmiskā atvaļinājuma.

Tad jau mācības nesagādāja problēmas, ja reiz Jaroslavļā varēji spēlēt hokeju un reizē studēt?

Nebiju spīdeklis, bet normāli ar visu tiku galā.

Vai nebija sarežģīti beigt vidusskolu, jo jau 16 gadu vecumā iekļuvi tā laika Latvijas profesionālajā komandā Pārdaugava, kas spēlēja Starpnacionālajā līgā Krievijā?

Bija, tāpēc jau es vidusskolu beidzu Krievijas pilsētā Jaroslavļā.

Pēc auguma parametriem laikam nebiji akcelerāts. Kurš treneris tik agrīnā vecumā novērtēja, ka tu varētu spēlēt kopā ar vīriem, un vai nebija grūti sākumā pierast pie pieaugušo hokeja?

Tas tiesa - nebiju augumā lielāks par pārējiem. Pārdaugavas komandu tolaik trenēja Mihails Ivaničs Beskašnovs, kurš man deva iespēju. Pirmais pārbaudījums bija vasaras treniņnometne, uz kuru saņēmu uzaicinājumu, kad man vēl nebija pat 16 gadu. Iepriekš nopietni fiziskās sagatavotības treniņi nebija bijuši. Bet nekas - ātri mani pieradināja pie slodzēm (smejas). 18 gadu vecumā jau biju sasniedzis lielisku fizisko kondīciju. Kad nokļuvu Jaroslavļā, jau biju pilnībā gatavs vīru hokejam.

Tava toreizējā izvēle hokeja aprindās raisīja neizpratni. Pēc 1995. gada pasaules B grupas čempionāta Bratislavā pazīstamais treneris Vladimirs Jurzinovs uz TPS Turku klubu Somijā aicināja Kārli Skrastiņu un tevi. Kārlis aizbrauca, bet tu izvēlējies Jaroslavļu...

Pēdējo 1994./1995. gada sezonas spēli ar Pārdaugavas komandu aizvadījām Jaroslavļā. Pirms spēles pie manis pienāca Jaroslavļas kluba vadītāji un apvaicājās, vai negribu izmēģināt spēkus Torpedo komandā, kā toreiz saucās Jaroslavļas komanda. Es atbildēju, ka piekrītu, tikai ar nosacījumu, ka spēlēšu pirmajā komandā. Sarunu ceļā arī panācām vienošanos. Pēc pasaules čempionāta Bratislavā piedāvājumu izteica Vladimirs Vladimirovičs Jurzinovs, bet es negribēju lēkt uz citu pusi, ja reiz vienai komandai biju devis piekrišanu.

Izpētīju, ka esi spēlējis no Latvijas hokejistiem visvairāk - 16 pasaules čempionātos. Kāpēc neaizbrauci uz 1997. un 2001. gada pasaules čempionātu?

Man bija traumas. 1997. gadā pastiepu cirkšņa muskuli, bet 2001. gadā jau gatavojos spēlēt, kad sajutu, ka tomēr nevarēšu komandai palīdzēt. Pateicu to trenerim Haraldam Vasiļjevam, kurš mani saprata.

Visu sarunu ar Aleksandru Ņiživiju lasiet pirmdienas, 25.augusta, laikrakstā Diena!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Aleksandrs Ņiživijs

Dzimis: 1976. gada 16. septembrī
Augums: 177 cm, svars 77 kg
Amats: Rīgas Dinamo galvenā trenera palīgs (kopš 2014. gada)
Ģimenes stāvoklis: precējies, sieva Irina, meitas Aļona (12 gadu), Milana (8)

Spēlējis: Rīgas Pārdaugava (1992-1995), Jaroslavļas Torpedo (1995-2001), Maskavas Dinamo (2001-2002), Permas Molot-Prikamje (2002-2003), HK Rīga-2000 (2003-2004), Ūmeo Bjorkloven (2004-2005), Ņižņijnovgorodas Torpedo (2005-2008), Rīgas Dinamo (2008-2014), Prāgas Lev (2013)
Panākumi: Latvijas čempions (1993., 2004.), Krievijas čempions (1997), pasaules čempionātā triju labāko spēlētāju skaitā Latvijas izlasē (2009., 2011.)
Latvijas izlasē: visu laiku trešais rezultatīvākais spēlētājs ar 129 (39+90) punktiem, visu laiku labākais piespēlētājs (90)


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi