Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Somu leģenda Dinamo aptverē. Saruna ar pasaules rekordistu Raimo Helminenu

Rekordists starptautiskajā arēnā, kurš jau pusotru mēnesi strādā Rīgas Dinamo treneru korpusā. Raimo Helminens bez pārspīlējuma ir Somijas hokeja leģenda. Pirmais no somu hokejistiem piedalījies sešās olimpiskajās spēlēs. 2014. gadā Sočos Helminena sasniegumu atkārtoja Tēmu Selanne. Valstsvienībā Raimo ir aizvadījis visvairāk spēļu un guvis visvairāk punktu, tāpēc likumsakarīgi, ka viņa 14. numurs ir iemūžināts un ar to Somijas izlasē neviens vairs nespēlēs.

Profesionālā spēlētāja karjera ilgusi 26 gadus, tas ir apbrīnas vērts rādītājs. Kāda būtu recepte jaunajiem hokejistiem, ja viņi arī ir noskaņoti spēlēt pēc iespējas ilgāk?

Pats galvenais - ir jāmīl sporta veids, ar kuru nodarbojies. Tad arī būs pacietība regulāri trenēties un spēlēt. Pēc iespējas ilgāk arī jācenšas palikt jaunam (smejas).

Kas ir nepieciešams vispirms, lai tik ilgi spēlētu valstsvienībā un sasniegtu tik ievērojamus rekordus, - talants vai darbs?

Bez talanta augstākajā līmenī nebūs iespējams kaut ko sasniegt.

Kāpēc karjeras laikā tikai trīs sezonas sanāca spēlēt pasaules spēcīgākajā līgā NHL?

Tajā laikā man bija nopietnas muguras problēmas, tāpēc sezona Ņujorkas Islanders arī bija pēdējā NHL. Atgriezos Eiropā un sāku spēlēt Malmo klubā Zviedrijā, daudz vairāk rūpējos par savu veselību. Gadu no gada kļuva labāk, bet tas bija ilgstošs process un prasīja vairākus gadus. Pēc tam manas jaunības problēmas ar muguru, iespējams, jau bija par iemeslu, kāpēc es tik ilgi spēlēju, jo samērā agri sāku nopietni rūpēties par veselību.

Kas bija par iemeslu muguras sāpēm - viena neveiksmīga epizode ledus laukumā?

Nē, man pakāpeniski kļuva sliktāk. Par daudz bija treniņu, arī ar svariem, bet par savu ķermeni es nerūpējos. Biju jauns un muļķis.

Cik treneru vadībā ir spēlēts Somijas valstsvienībā?

Alpo Suhonens, Rauno Korpi, Penti Matikainens, Kurts Lindstrems un Hannu Aravirta - tātad pieci. Kanādieti Dagu Šedenu es neskaitu, jo pēdējā sezonā viņa vadībā aizvadīju tikai vienu spēli.

Mums vislabāk pazīstams ir treneris Kurts Lindstrems, jo trīs pasaules čempionātus viņš vadīja Latvijas izlasi. Kādas atmiņas palikušas par spēlēšanu Lindstrema vadībā?

Pašas labākās, jo viņa vadībā pirmo reizi izcīnījām pasaules čempionāta zelta medaļas.

Par Lindstremu runāja, ka viņa stiprā puse ir prasme komandu noskaņot spēlei, turpretī taktikas izstrādāšanā Kurts neesot liels meistars.

Pilnīga taisnība, es tam piekrītu.

Somijas izlases sastāvā ir spēlēts arī pret Latviju?

Jā, un es ļoti labi atceros pārbaudes spēli vecajā Rīgas arēnā (Sporta pilī - aut.). Atmosfēra bija kolosāla, jo brīvu vietu nebija un pūlis bija ļoti skaļš. Tajā pavasarī pirms pasaules čempionāta mums bija nometne Ventspilī.

Varbūt ir spēlēts vienā komandā ar kādu no Latvijas hokejistiem?

Saša (ilgāku laiku domā) Jerofejevs spēlēja Ilves komandā, un Lari (Dārziņš), kad vēl bija pavisam jauns spēlētājs,Ilves pavadīja divus vai trīs mēnešus. Somijas čempionātā labi ir spēlējuši vairāki spēlētāji no Latvijas.

Kāda ir lielākā atšķirība Somijas un Latvijas hokejistu sniegumā. Fiziski vai psiholoģiski somi ir spēcīgāki?

Fiziski ne.

Tiešām? Šķiet, ka pēc fiziskās sagatavotības Somijas izlase gandrīz vienmēr ir labākā, jo allaž spēlē ātru hokeju ar daudz spēka paņēmieniem...

Tāds tik tiešām ir Somijas valstsvienības spēles stils, bet fiziskajā sagatavotībā nav lielas atšķirības. Pilnīgi noteikti nav, jo treniņi ir stipri līdzīgi.

Tas nozīmē, ka arī Rīgas Dinamo spēlētāju fiziskā gatavība ir laba?

Jā, sagatavošanās periodā ir labi pastrādāts.

Kur slēpjas galvenā problēma, kāpēc Rietumu konferencē Rīgas Dinamo ir pēdējā vietā?

Vārtsargu pārspēšanā. Uzbrukumā ir nelielas problēmas.

Pietrūkst talanta?

Ne tikai. KHL spēlē labas komandas un nav viegli gūt vārtus. Daudzas komandas vairāk akcentē spēli aizsardzībā. Es uzskatu, ka mūsu galvenais uzdevums ir atrast veidu, kā komanda spētu gūt vairāk vārtu, tajā pašā laikā neielaižot vairāk ripu.

Visu sarunu ar hokeja leģendu Raimo Helminenu lasiet pirmdienas laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Raimo Helminens

Dzimis 1964. gada 1. martā Tamperē (Somija)
Amats: Rīgas Dinamo galvenā trenera palīgs
Profesionālā spēlētāja karjera no 1982. līdz 2008. gadam: Tamperes Ilves, Ņujorkas Rangers (NHL), Ņujorkas Islanders (NHL), Minesotas North Stars (NHL), Ņūheivenas Nighthawks (AHL), Springfīldas Indians (AHL), Malmo IF (Zviedrija)
Trenera karjera: Ilves, Somijas U-20 izlase, Astanas Baris, Kazahstānas izlase
uzņemts Somijas Hokeja slavas zālē, Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) Slavas zālē, visu laiku rezultatīvākais Somijas izlases hokejists ar 207 (52+155) punktiem, visvairāk spēļu Somijas valstsvienībā (331), tas ir pasaules rekords, piedalījies 6 olimpiādēs un izcīnījis 3 medaļas (1988. g. Kalgari - 2. v., 1994. g. Lillehammerē - 3. v. un 1998. g. Nagano - 3. v.), spēlējis 11 pasaules čempionātos (1 zelts (1995), 5 sudrabi un 1 bronza)




Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi