Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Federers - atalgotākais sportists pasaulē

Šveices tenisists Rodžers Federers piektdien pirmoreiz vēsturē žurnāla Forbes aprēķinos kļuva par gada visaugstāk apmaksāto pasaules sportistu, saņemot 106,3 miljonu ASV dolāru (95,5 miljoni eiro) ienākumus pirms nodokļu nomaksas.

Šveices tenisa leģenda, divdesmitkārtējais Grand Slam vienspēļu turnīru čempions kļuvis par pirmo tenisistu, kas kopš šāda pētījuma debijas 1990.gadā ir ikgadējā saraksta augšgalā, pakāpjoties uz pirmo vietu no piektās vietas 2019.gadā.

Federera lomā pēdējos 12 mēnešos iekļuvuši 100 miljoni ASV dolāru (90,2 miljoni eiro) no dalības maksām un reklāmas darījumiem, kā arī 6,3 miljoni dolāru (5,7 miljoni eiro) prēmiju naudas. Viņa iepriekšējais ienesīgākais gads bija 2013.gads.

"Viņa firmas zīme ir sena, tāpēc tie, kas var atļauties maksāt viņa prasīto, dara to," žurnālam sacīja Dienvidkalifornijas Universitātes sporta biznesa profesors Deivids Kārters.

38 gadus vecais Federers var lepoties ar lielāko sponsoru klāstu aktīvo sportistu vidū. Atbalstītāju vidū, kas maksā no trim (2,7 miljoni eiro) līdz 30 miljoniem dolāru (27 miljoni eiro), lai Federeru saistītu ar viņu zīmoliem, ir Moet & Chandon un Barilla.

Federers, kurš kā pasaules ranga pirmais numurs pavadījis rekordilgas 310 nedēļas ranga virsotnē, no 2005. līdz 2010.gadam sasniedza 18 no 19 Grand Slam turnīru fināliem.

Tikai amerikāņu golferim Taigeram Vudsam pa spēkam ir bijis tas pats kas Federeram, ar sponsoru darījumiem iekasējot 100 miljonus ASV dolāru (90,1 miljonu eiro) viena gada laikā.

Federera jaunākais darījums ir vienošanās ar Šveices skriešanas apavu ražotāju On, kurā viņš ir investors, taču vairāki sponsori ir kopā ar viņu jau vairāk nekā desmit gadus, ieskaitot Rolex, Credit Suisse, Mercedes-Benz un Wilson.

Šķiršanās no Nike 2018.gadā Federeram pavēra iespēju vienoties ar Japānas apģērbu zīmolu Uniqlo desmit gadu darījumam 300 miljonu ASV dolāru (270,4 miljoni eiro) vērtībā.

Pašreizējā koronavīrusa pandēmija, kas pārtrauca sporta sacensības visā pasaulē, izraisīja pirmo kopš 2016.gada 100 pasaules atalgoto sportistu kopējo ienākumu kritumu. Tas ir par 9% mazāk nekā pagājušajā gadā, apstājoties pie 3,6 miljardiem dolāru (3,2 miljardi eiro). Nākamgad pēc koronavīrusa izraisītās dīkstāves ir gaidāms vēl viens kritiens.

Portugāles futbola zvaigzne Krištianu Ronaldu ir otrajā vietā sarakstā ar 105 miljoniem dolāru (94,6 miljoni eiro), 60 miljonus (54,1 miljons eiro) iekasējot algā un 45 miljonus dolāru (40,6 miljoni eiro) - ar reklāmas līgumiem.

Savukārt Argentīnas futbola varonis Lionels Mesi ir trešais ar 104 miljoniem dolāru (93,7 miljoni eiro), no kuriem 32 miljoni (28,8 miljoni eiro) bija no sponsorēšanas darījumiem.

Mesi un Ronaldo, kuri pēdējos četros gados ir bijuši labāko trijniekā, ir pieredzējuši, ka viņu apvienotie ienākumi ir samazinājušies par 28 miljoniem dolāru (25,2 miljoni eiro), salīdzinot ar pagājušo gadu, algu samazināšanas dēļ, Eiropas klubiem martā pārtraucot spēlēt.

Sarakstā ir arī viens Latvijas sportists - Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Dalasas Mavericks centra spēlētājs Kristaps Porziņģis. Viņš ar 24,5 miljoniem dolāru (22,1 miljons eiro) ieņem 78.vietu, četrus miljonus (3,6 miljoni eiro) iekasējot ar sponsoru līgumiem.

Brazīlijas futbolists Neimars ieņem ceturto vietu ar 95,5 miljoniem dolāru (86 miljoni eiro), 25 miljonus dolāru (22,5 miljoni eiro) iekasējot ar reklāmas darījumiem, bet NBA zvaigzne Lebrons Džeimss no Losandželosas Lakers ir piektais ar 88,2 miljoniem dolāru (79,5 miljoni eiro), 60 miljoni no tiem (54,1 miljons eiro) sakrājot ar reklāmas līgumiem.

NBA zvaigzne Stefens Karijs no Goldensteitas"Warriors ir sestais sarakstā ar 74,4 miljoniem dolāru (67,1 miljons eiro), bet viņam seko bijušais komandasbiedrs Kevins Durents ar 63,9 miljoniem (57,6 miljoni eiro).

Pašreizējais Masters čempions un 15 lielāko turnīru uzvarētājs golfā Taigers Vudss ir astotais sarakstā, sasniedzot 62,3 miljonus ASV dolāru (56,1 miljons eiro) un visu, izņemot 2,3 miljonus dolāru (2,1 miljons eiro), sapelnot ar sponsoru darījumiem.

Vudss 12 reizes bija Forbes saraksta augšgalā, pirms neuzticības skandāls palīdzēja to izbeigt.

Labāko desmitnieku noslēdz divi Nacionālās futbola līgas (NFL) dalībnieki, devīto vietu ieņemot Kērkam Kazinsam ar 60,5 miljoniem dolāru (54,5 miljoni eiro) un desmito - Kārsonam Wencam ar 59,1 miljonu (53,3 miljoni eiro).

100 labāko sportistu sarakstā pārstāvēta 21 nācija un desmit sporta veidi. NBA spēlētāji sarakstā ir 35, bet viņiem seko 31 NFL spēlētājs, salīdzinot ar pagājušā gada 19 amerikāņu futbolistiem. Viņi nopelnīja visvairāk naudas no visām līgām, jo sezonu tika pabeigta pirms nāvējošā vīrusa uzliesmojuma.

Madrides Real kapteinis Spānijas futbolists Karloss Ramoss bija pēdējais labāko simtniekā ar 21,8 miljoniem dolāru (19,7 miljoni eiro), ieskaitot 3 miljonus (2,7 miljoni eiro) reklāmas līgumos.

Tāpat sarakstā iekļuvušas divas sievietes - japāņu tenisa zvaigzne Naomi Osaka un Serēna Viljamsa no Amerikas Savienotajām Valstīm, kas ir visvairāk sieviešu kopš 2016.gada.

Osaka kopvērtējumā ieņem 29.vietu ar 37,4 miljoniem dolāru (33,7 miljoni eiro), no kuriem reklāmas summas ir 34 miljoni (30,6 miljoni eiro), par četrām vietām apsteidzot Viljamsu ar 36 miljoniem (32 miljoni eiro), kura ar reklāmu nopelnījusi 32 miljonus dolāru (28,8 miljoni eiro).

pievienota 5.-9.rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Merzļikinam un Blue Jackets sagrāve pret Jets

Graujošu zaudējumu Nacionālās hokeja līgas (NHL) regulārā čempionāta spēlē svētdien piedzīvoja Latvijas vārtsargs Elvis Merzļikins un viņa pārstāvētā Kolumbusas Blue Jackets komanda, kas savā la...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi