Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Sevastovas treneris: Šobrīd ir sajūta, ka Anastasija var uzvarēt pasaules labākās tenisistes

Kamēr Anastasija Sevastova kā viena no Latvijas izlases līderēm šajās dienās debitē Federāciju kausa pasaules grupā, aicinājām viņas treneri un dzīvesbiedru austrieti Roniju Šmitu novērtēt sezonas sākumu un ieskicēt mūsu dāmu tenisa pirmās raketes tuvākos plānus. Ronijs atzīst, ka Nastjas dalība Federāciju kausā komandas lokā neesot apspriežama, jo liepājniece noteikusi, ka viņa vēlas pārstāvēt valstsvienību. Tikmēr individuālajā karjerā viņi cenšas izbaudīt šobrīd izcīnītās pozīcijas, lai, iespējams, pacīnītos par vietu pasaules ranga labāko desmitniekā.

Kā vērtējat Anastasijas sniegumu sezonas sākumā?

Esmu ļoti apmierināts ar viņas pirmajiem turnīriem, kā arī ļoti kvalitatīvi aizvadītu starpsezonu. Trenējāmies daudz un, manuprāt, pareizi, kas ļāva viņai nospēlēt labus turnīrus Brisbenā un Austrālijas atklātajā čempionātā. Abos zaudēja saspringtā spēlē pret (pašreizējo pasaules ranga līderi Naomi Osaku. Uzskatu, ka Melburnā viņai bija laba iespēja agram breikam otrajā setā, tomēr Osaka nospēlēja tiešām lieliski un pelnīti uzvarēja. Tomēr Nastjas sniegums arī bija ļoti labs, tāpēc biju priecīgs.

Cik ļoti emocionāli sāpīgs šis zaudējums Grand Slam turnīra astotdaļfinālā bija Sevastovai?

Nebija tik traki. Ir emocionāli grūti, ja neesi izmantojis ļoti labu iespēju vai zaudējis spēlē, kurā vajadzēja uzvarēt, vai arī pieļāvi kļūdu, kuras dēļ zaudēji. Osaka šajās spēlēs vienkārši nospēlēja labāk. To ir jāpieņem un jāstrādā tālāk, lai censtos viņu pieveikt nākamajā spēlē. Pagājušajā sezonā viņa Osaku divas reizes uzvarēja, tagad zaudēja divās saspringtās spēlēs, bet

man ir palikusi sajūta, ka viņa šobrīd var pieveikt pasaules labākās tenisistes, un tā tiešām ir ļoti laba sajūta.

Vai šī sajūta nozīmē, ka drīzumā ir iespēja iekļūt pasaules ranga desmitniekā?

Pat nezinu. Protams, viņa var iekļūt ranga desmitnekā, tomēr tam nepieciešami ļoti labi rezultāti. Uz to tiecas ļoti daudz spēlētāju visā pasaulē, tiešām labu spēlētāju, un Nastja ir viena no viņām. Tā ir ļoti nikna cīņa. Pāris procentu labāk sniegumā, un var notikt ļoti lielas izmaiņas. Mums ir iespēja tur iekļūt. Protams, cenšamies to izmantot, tomēr tas nav tas, par ko domājam no dienas uz dienu.

Anastasija preses konferencē izteicās, ka apsver iespēju turpmāk Grand Slam turnīros nepiedalīties dubultspēlē. Cik lielā mērā tas patraucēja sasniegt vēl vairāk Austrālijā?

Jā, viņai bja nelielas problēmas ar muguras lejasdaļu pēc tam, kad viņa pēc trīs setu vienspēles otrajā kārtā vēl nospēlēja trīs setu dubultspēli. Tas bija fiziski smagi. Beigu beigās jāsaprot, uz ko vairāk koncentrēties. Ja Nastja ļoti labi spēlē vienspēli, tad, iespējams, nav jēga tērēt spēkus dubultspēlē. Vismaz lielajos turnīros. Tiešām bija tā, ka Melburnā dubultspēles dēļ bija mazliet par daudz slodzes. Vēl padomāsim par to – gala lēmums vēl nav pieņemts.

Pēc Austrālijas atklātā tenisa čempionāta izlaidāt turnīru nedēļu – kā gatavojāties?

Pēc Melburnas trīs dienas vienkārši atpūtāmies kalnos, nedomājot par tenisu. Pēc tam atsākām treniņus Austrijā un kopš sestdienas esam šeit. Atpūta bija nepieciešama, jo uzreiz pēc Federāciju kausa ir svarīgs turnīrs Dohā. Ja viņa spēlētu arī (iepriekšējā nedēļā) Sanktpēterburgā, tās būtu četras smagas nedēļas pēc kārtas. Tas būtu par daudz, tāpēc izlēmām nedēļu izlaist. Profesionālais teniss prasa ne tikai daudz fiziskā spēka, bet arī emocionālā – nepārtraukti ir liels spiediens, stress. Šādas atpūtas nedēļas ir nepieciešamas.

Vai tiešām nodarbojāties ar kalnu slēpošanu? Sportistam tas varētu būt riskanti!

Nastja ir ļoti laba slēpotāja. Pats viņu apmācīju (smaida). Tas ir viens no maniem lielākajiem vaļaspriekiem. Protams, viņai jābūt uzmanīgai, tāpēc izvairāmies no lieliem riskiem. Tā bija tikai viegla paslēpošana, vairāk kalnu izbaudīšana.

Cik organiski sezonas kalendārā jums iekļaujas dalība Federāciju kausā?

Tīri lab iekļaujas. Vienīgais mīnuss ir tas, ka pēc tam ir divi lieli WTA Pasaules tūres turnīri, tāpēc gribētos, lai šīs spēles būtu piektdienā un sestdienā, kā ir Deivisa kausā vīriešiem. Tad būtu vieglāka pāreja uz nākamo turnīru. Tā ir vienīgā nianse, kas mani šajā sakarā mazliet uztrauc. Nastja ļoti vēlas spēlēt izlases sastāvā, un man tas vienkārši ir jāpieņem. Latvijai ir laba komanda, kas var uzvarēt, tāpēc jau laicīgi ieplānojām šīs nedēļas.

Kā vērtējat komandu izredzes Latvijas un Slovākijas duelī?

Daudz noteiks tas, kādu sniegumu meitenes parādīs. Slovākijai ir laba komanda – piecas pirmā simta tenisistes un līdere Cibulkova, kura var uzvarēt ikvienu (saruna notika, pirms kļuva zināms, ka vairākas Slovākijas komandas līderes nepiedalīsies). Domāju, ka izredzes ir līdzīgas, varbūt mazliet labākas Latvijas izlasei. Ceru, ka varēsim uzvarēt.

Kādi ir Anastasijas tuvākie mērķi un akcenti šosezon līdz Parīzes un Vimbldonas Grand Slam turnīriem?

Jācenšas saglabāt labu sportisko formu un veselību. Jācenšas izbaudīt spēles un sasniegto pozīciju. Nastjai neizdevās pagājušā gada māla laukumu sezona, tādēļ šogad uz to liekam lielu uzsvaru. Tas tomēr ir viņas ērtākais un iecienītākais segums. Līdz Vimbldonas čempionātam Anastasijai nebūs daudz aistāvamo ranga punktu, tāpēc būs iespēja nopelnīt tos papildus un pakāpties rangā.

Sezonu iepriekš Anastasijai uz māla klājās vislabāk! Kas notika pērn?

Viņai nepieciešams laiks, lai pierastu pie māla seguma, jo ikdienā uz tā nemaz tik bieži nesanāk spēlēt. Pagājušajā gadā viņa ilgi ieskrējās, līdz uzvarēja Bukarestes turnīrā uz šī seguma. Šogad jācenšas labāko formu sasniegt jau ātrāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izcīnītas papildu vietas

Latvijas Biatlona federācijas ģenerālsekretārs Juris Pīpkalējs: "Komandas sastāvs nākamsezon, visticamāk, nemainīsies."

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi