Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

VK revīzijas ziņojums: Tenisa centrā Lielupe neatbilstoši izlietoti 700 tūkstoši eiro

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nav nodrošinājusi efektīvu SIA _Tenisa centrs Lielupe rekonstrukcijas projekta sagatavošanu un vadību laika posmā no 2007.gada līdz 2016.gadam, pieļaujot tenisa centrā 714 116 eiro izlietošanu neatbilstoši piešķīruma mērķim, revīzijas ziņojumā secinājusi Valsts kontrole (VK).

Lai Latvijā organizētu sporta pasākumus un sekmētu tenisa, kā arī citu sporta veidu attīstību, nodrošinot sportistiem apstākļus, kas ir atbilstoši starptautisko sporta veidu federāciju prasībām un noteikumiem, 1991.gadā nodibināja tenisa centru Lielupe. 2017.gada septembrī tika sākti tenisa centra rekonstrukcijas darbi, kuru gaitā paredzēts esošo 13 tenisa laukumu vietā izveidot 17 augstas kvalitātes tenisa laukumus.

VK norāda, ka trūkumi tenisa centra Lielupe pārvaldības sistēmā Izglītības un zinātnes ministrijā un pašā tenisa centrā rada risku, ka, pabeidzot rekonstrukciju, starptautiskajām prasībām atbilstošie korti būs pustukši un tenisa centrs nespēs nosegt visus uzturēšanas izdevumus. Gan ministrijai, gan tenisa centram Lielupe šogad būs daudz darāmā, lai svaigos kortus pēc iespējas noslogotu jaunie tenisisti, sporta organizācijas un citi interesenti.

“Mēs varam lepoties ar Latvijas profesionālo tenisistu sasniegumiem pasaules līmenī. Starptautiskajām prasībām atbilstoša tenisa bāze ļautu augt jaunai tenisistu paaudzei un šo sporta veida padarītu pieejamāku ikvienam. Tāpēc, tuvojoties tenisa centra rekonstrukcijas beigām, ir pēdējais brīdis gan Izglītības un zinātnes ministrijai, gan pašam tenisa centram precīzi noteikt, kādu labumu tas sabiedrībai nesīs,” skaidro valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Kopš lēmuma par Izglītības un zinātnes ministrijas pārziņā esošā tenisa centra Lielupe rekonstrukciju ir pagājuši vairāk nekā desmit gadi, un projektā kopumā tiks investēti gandrīz 11 miljoni eiro. No 2007. līdz 2016. gadam Izglītības un zinātnes ministrija  nav nodrošinājusi efektīvu rekonstrukcijas projekta sagatavošanu un vadību. Rezultātā vairāk nekā 700 tūkstoši eiro izlietoti neatbilstoši mērķim, piemēram, remontējot nojaukšanai paredzētu katlumāju, norāda VK.

Revīzijā secināts, ka Izglītības un zinātnes ministrijai jāpārdomā tenisa centra Lielupe pārvaldības sistēma. Mainot rekonstrukcijas projekta apjomu, ir trūcis skaidra redzējuma, kā tenisa centru pilnībā noslogot. Ministrija, saglabājot valsts līdzdalību tenisa centrā Lielupe, ir apņēmusies noteikt tā darbības stratēģiskos mērķus, lai tenisa centrs sasniegtu sabiedrībai nozīmīgus rezultātus, piemēram, sekmētu augstu sasniegumu sporta, bērnu un jauniešu sporta, tautas sporta un pielāgotā sporta attīstību. Savukārt pašam tenisa centram jāizstrādā un ministrijā jāapstiprina vidēja termiņa attīstības stratēģija.

Lai pēc rekonstrukcijas nodrošinātu laukumu noslodzi un izdevumu segšanai nepieciešamos ieņēmumus vismaz pusmiljonu eiro gadā, tenisa centram Lielupe jāveic priekšdarbi, lai Latvijas Tenisa federācija un citi sporta pasākumu organizētāji būtu ieinteresēti ilgtermiņā rīkot gan vietēja, gan starptautiska mēroga sacensības tieši tenisa centrā Lielupe un tenisa sporta interesenti izvēlētos šo tenisa centru savām ikdienas aktivitātēm, rūpējoties par savu veselību un attīstību, secināts ziņojumā.

Augstu panākumu sporta attīstībai nepieciešams mērķtiecīgs, plašs darbs jau no bērnu vecuma. Ieviešot Valsts kontroles ieteikumus, šī gada laikā Izglītības un zinātnes ministrijai jāveido sadarbība ar izglītības iestādēm, lai veicinātu bērnu un jauniešu sporta attīstību svaigi rekonstruētajā tenisa centrā Lielupe.

Tikmēr tenisa centra pārstāvji ziņojumā norāda, ka VK secinātais palīdzēs uzlabot Lielupe darbu.

Tenisa centrs, izvērtējot ziņojumā norādītos trūkumus, atzīmē, ka tie saskan ar centra jau konstatētajiem trūkumiem, kurus ir plānots novērst jau tuvākajā laikā.

Vienlaikus,tenisa centrs uzskata, ka Valsts kontroles sniegtie ieteikumi ir noderīgi, tomēr, ja revīzija tiktu sākta pēc centra rekonstrukcijas pabeigšanas, tad liela daļa ziņojumā konstatēto ieteikumu būtu jau ieviesti. "Revīzijas rezultātā konstatētais apliecina, ka tenisa centra plānotās un uzsāktās darbības ir aktuālas un ieviešamas pēc iespējas ātrākā laikā," piebilda Lielupes pārstāvji.

Lielupes pārstāvji arī informēja, ka tiek veiktas secīgas darbības centra attīstībā, šobrīd veltot pastiprinātu uzmanību rekonstrukcijas projekta īstenošanai, paralēli domājot par darbībām, kas būs nepieciešams uzreiz pēc tenisa centra atvēršanas. Plānots veikt jaunas tenisa laukumu uzskaites sistēmas izstrādi, kuru iecerēts savienot ar mājaslapu, kurā klienti varēs rezervēt laukumus, kā arī ar apmaksas sistēmu, lai veiktu apmaksu par sniegtajiem pakalpojumiem. Uzskaites sistēmu plānots izveidot līdz 2019.gada vasaras sezonas uzsākšanai. "Ar elektroniskās tenisa laukumu uzskaites sistēmas ieviešanu tiks nodrošināta arī korekta samaksas piemērošana atbilstoši cenrādim," piebilda tenisa centrā.

Tenisa centrā tiks veikti arī pasākumi, lai maksimāli nodrošinātu jaunās infrastruktūras noslodzi. Kā viens no galvenajiem Lielupes klientiem tiek minēta Latvijas Tenisa savienība, ar kuru tiks turpināta jau ilggadīgā sadarbība Latvijas un starptautiska mēroga turnīru organizēšanā, kā arī Latvijas izlašu vajadzībām dažādās vecuma grupās. "Latvijas Tenisa savienība ir atzinusi Lielupi par savu bāzes mājvietu, līdz ar to tenisa centru izmantos arī visi vadošie Latvijas tenisa treneri," pauda tenisa centra pārstāvji.

Jau tuvākajā laikā plānots noslēgt sadarbības līgumu ar Latvijas Tenisa savienību par ilgtermiņa savstarpēju sadarbību, kā arī ar citiem lielākajiem tenisa centra klientiem, lai organizētu vairākus starptautiska līmeņa turnīrus ITF World Tennis Tour ietvaros, kā arī tādus turnīrus kā Starptautisko senioru turnīru, La Rocca starptautisko turnīru, tenisa klubu un tenisa skolu turnīrus. Tāpat patlaban tenisa centrs kā īpašu notikumu atzīmē iespēju, par kuru norit sarunas, 2019.gada vasarā uzņemt prestižo WTA jeb Sieviešu Tenisa asociācijas turnīru.

Savukārt IZM norādīja, ka virkne sniegto ieteikumu ir saprotami un noderīgi, tomēr, ja revīzija tiktu veikta pēc tenisa centra rekonstrukcijas pabeigšanas, atsevišķi secinājumi vairs nebūtu aktuāli, jo liela daļa ziņojumā konstatēto ieteikumu jau būtu ieviesti.

 

Top komentāri

Kronus
K
Pirms rekonstrukcijas cena par āra laukumu bija 20 EUR par stundu, ziemā 35 eur par stundu.Pēc rekonstrukcijas cenas celsies.Kāds tautas sports, kādi bērni.Šiem cilvēkiem, kas vada federāciju, ir tikai viens mērķis šajā dzīvē, slaukt naudu un Valsts to visu finansē.
edvins
e
Zagšana gandrīz pie visiem iepirkumiem Latvijā ir kā normāla vienkārša parādība. Par zagšanu Latvijā pirkstus un rokas necērt nost. Arī likumdošana neparedz materiālu atbildību no vainīgajiem. Ļoti jācer, ka Bordāna kungs tiks par Tieslietu ministru un cik vien iespējams ātri mainīs blēžu likumdošanu un ieviesīs likumus, kuri noteiks bargus sodus, par valsts naudas izzagšanu. Citādi mūsu valstī ir izveidojies greizs skatījums uz turīgajiem ierēdņiem, kuri it, kā godīgi nopelnījuši naudu un var lepoties ar skaistām mājām un dārgiem auto.Nekad nav bijis un arī pašlaik nav neviens cits, kurš to vēlētos izdarīt!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi