Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Toruņu izlaiž, briest Tokijai

Virkne Latvijas vadošo vieglatlētu šoziem nestartē, lai labāk sagatavotos vasaras sezonai.

Ievērojami sarukusi Latvijas vieglatlētu pārstāvniecība sezonas galvenajās sacensībās telpās, jo neierasti agri optimālā kondīcija būs jāsasniedz vasarā. Tikai skrējēji Līga Velvere un Iļja Petrušenko startēs šonedēļ paredzētajā Eiropas čempionātā (EČ) telpās Polijas pilsētā Toruņā. Piektdien Petrušenko uz starta 400 metru priekšskrējienā stāsies pulksten 11.39 pēc Latvijas laika, Velverei starts 800 metru 1. kārtā nedaudz vēlāk – plkst. 14. EČ telpās sākās jau ceturtdienas vakarā ar kvalifikācijas sacensībām un turpināsies līdz svētdienai.

Pirms diviem gadiem Glāzgovā EČ telpās startēja desmit Latvijas vieglatlētu. Izlases līdere Laura Ikauniece pieccīņā ar jaunu Latvijas rekordu telpās 4701 punktu izcīnīja 5. vietu. Pašlaik Laura atlabst pēc ceļgala operācijas un cer labāko kondīciju atgūt līdz olimpiskajām spēlēm (OS), kurām pēc plāna Tokijā jānotiek no 23. jūlija līdz 8. augustam. Normatīvs septiņcīņā Ikauniecei jau ir izpildīts pēc sasniegtā rezultāta – 6476 punktiem – 2019. gadā. No Latvijas vieglatlētiem olimpisko normatīvu vēl ir sasniegusi šķēpmetēja Līna Mūze un vesera metēja Laura Igaune. Pārējiem OS pretendentiem vasaras pirmajā pusē būs jācenšas izpildīt kvalifikācijas normu vai arī būs jātiecas uz Tokiju pēc vietas pasaules rangā. Tas arī ir viens no iemesliem, kāpēc vairāki Latvijas vadošie vieglatlēti šoziem nestartē, jo olimpisko spēļu kvalifikācijas normatīvu izpildes periods beigsies 29. jūnijā. "Startējot telpās, paliek ļoti īss laika periods, lai sagatavotos vasaras pirmajiem startiem maijā un jūnijā, tāpēc arī vairāki mūsu vieglatlēti jau sākuši gatavošanos vasaras sezonai," neierasto situāciju Dienai skaidroja Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) ģenerālsekretārs Dmitrijs Miļkevičs.

Vēl viens no iemesliem ir Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā noteiktie ierobežojumi, kamdēļ nav iespējams sarīkot vieglatlētikas sacensības telpās pašu mājās. Lietuvā un Igaunijā vieglatlētikas sacensības manēžā gan notiek. "Es neredzu atšķirību starp skriešanu treniņā Latvijā vai sacensībās Igaunijā un Lietuvā, jo kaimiņvalstīs man nav nopietnas konkurences," tā savu izvēli doties uz Toruņu bez sacensību prakses pamatoja Velvere.

Latvijas rekordists 400 metru skrējienā Jānis Leitis pirms diviem gadiem Glāzgovā pārvarēja pirmo kārtu un, iespējams, būtu ticis pat finālā, ja pusfinālā nevajadzētu skriet pa neērto pirmo celiņu. Šoziem Leitis nestartē un kopā ar māsām Māru un Laumu Grīvām jau pošas treniņnometnei un pirmajām sacensībām Dienvidāfrikā. Trīssoļlēcējs Elvijs Misāns 2017. gada EČ telpās iepriecināja ar 17,02 metrus tālu lēcienu un 4. vietu. Misāns ir sācis strādāt Vācijā, tāpēc treniņiem laika palicis mazāk. Latvijas līmenī Elvijs vēl gatavojas startēt, taču augstu mērķu viņam vairs nav. Mareks Ārents, kurš pagājušā gada maijā pandēmijas laikā savā mājas dārzā Saulkrastos ierīkoja kārtslēkšanas sektoru, sezonas laikā parasti pa komercmačiem ceļo ar personisko automašīnu. Šoziem Mareks ir uz pauzes. EČ telpās normatīvu bija izpildījusi sprintere Sindija Bukša, taču, apzinoties, ka 60 metru distancē būs grūti pretendēt uz augstu vietu, Sindija treniņos krāj spēkus vasaras sezonai un plāno izmēģināt spēkus 400 metru distancē.

Petrušenko līdz EČ telpās normatīvam nedaudz pietrūka, taču, izvērtējot pieteikto dalībnieku skaitu, viņu iekļāva starta sarakstā. Iļjam ir sliktākais personiskais rekords (47,88 sekundes) no visiem 49 pieteiktajiem 400 metru skrējējiem, turklāt 4. skrējienā vēl būs jāskrien pa pirmo celiņu. Katra skrējiena divi labākie iekļūs pusfinālā. Petrušenko skrējienā būs seši dalībnieki.

Velvere startēs jau pirmajā skrējienā. 800 metru distancē trīs labākās no katra skrējiena iekļūs pusfinālā. Līgai no piecām skrējiena dalībniecēm ir otrs labākais personiskais rekords (2:01,10). Pirmo kārtu vajadzētu pārvarēt, bet sportistes mērķis ir iekļūt finālā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi