Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Tele2 bloķēs nozagtos telefonus visās Baltijas valstīs

Mobilo sakaru operators Tele2 bloķēs nozagtos telefonus visās Baltijas valstīs, tādēļ varētu samazināties telefonu zādzību skaits, portālu Diena.lv informēja Tele2.

Šogad pirmo četru mēnešu laikā Rīgas reģionā vien dažādos noziedzīgos veidos ļaundari ir ieguvuši 602 mobilos tālruņus, liecina Valsts policijas dati. Līdz šim bija iespējams bloķēt ierīci tikai konkrētajā valstī, kurā telefons ir reģistrēts, kas nozīmē to, ka zaglis varēja šādu ierīci pārdot pārējās Baltijas valstīs un jaunais īpašnieks to varēja lietot bez bažām. Ņemot to vērā, daļa nozagto telefonu tika realizēti kaimiņvalstīs.

No trešdienas, 3.jūlija, Tele2 bloķēs telefonus Lietuvā un Latvijā, savukārt Tele2 Igaunijā būs nākamā, kas pievienosies šai kopējai telefonu bloķēšanas sistēmai. Tele2 ir vienīgais mobilo sakaru operators, kas darbojas visās Baltijas valstīs.

Līdz ko cilvēks konstatē, ka telefons ir pazudis, Tele2 iesaka nekavējoties par to ziņot, zvanot uz Tele2 diennakts informatīvo dienestu (600, 29560600) vai Zelta Zivtiņa informatīvo dienestu (676, 29560676), vai arī griežoties tuvākajā Tele2 klientu apkalpošanas centrā – Tele2 reģistrēs ierīci savā sistēmā un to nobloķēs visās Baltijas valstīs. Savukārt, ja telefons ir nozagts vai nolaupīts, ir jāvēršas arī policijā. Lai Tele2 varētu bloķēt telefonu, klientam ir jāzina IMEI kods konkrētajam telefonam, kuru nepieciešams bloķēt.

Katram telefonam ir savs unikāls kods – Starptautiskā mobilā aprīkojuma identifikācija jeb IMEI (International Mobile Equipment Identity). Kad telefons pazūd, kods palīdz noteikt telefona atrašanās vietu, taču situācijā, kad IMEI ir bloķēts, telefonu nevar vairāk izmantot pat tad, ja ir ievietota cita SIM karte. IMEI kods ir uzrakstīts uz iepakojuma vai marķējuma zem tālruņa baterijas. Kods ir arī ierakstīts telefona pirkuma līgumā. Vieglākais veids, kā uzzināt kodu, ir, telefonā ievadot šādas rakstu zīmes: *#06#.

Papildu drošībai no šī gada maija Tele2 sadarbībā ar apdrošināšanas kompāniju Balta piedāvā apdrošināt telefonus un datorus. Mobilo telefonu un datoru apdrošināšana ir jau pasaulē atzīts pakalpojums, un Latvijā tas ir pieejams ikvienā no 43 Tele2 klientu apkalpošanas centriem 21 pilsētā. Iegādāties apdrošināšanu ir iespējams līdz ar jaunā telefona vai datora iegādi, izvēloties starp diviem segumiem – tikai bojājumiem vai bojājumiem un pilnīgam zudumam (zādzība un bojāeja).

Par mobilā telefona nolaupīšanu var sodīt ar cietumsodu uz laiku līdz pieciem gadiem vai piemērot cita veida sodu, piemēram, īslaicīgu brīvības atņemšanu, naudas sodu, piespiedu darbus. Laupīšanas gadījumā nav būtiski, cik vērtīgs ir bijis mobilais telefons. Taču, ja notikusi zādzība, tad mobilā telefona cenai ir nozīme.

Ja telefona vērtība nepārsniedz 200 latus, tad zagli var sodīt ar cietumsodu līdz vienam gadam vai ar iepriekš minētajiem citiem sodiem. Savukārt, ja telefona vērtība pārsniedz 200 latus, tad zagli var sodīt ar cietumsodu līdz diviem gadiem vai ar citiem sodiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas un Šveices tresteri

Vīnogu izspaidu brendiju tradīcijā lielu ieguldījumu devuši ne tikai grapas meistari Itālijā. Šos destilātus attīstīt centušies ne tikai vācieši, bet arī šveicieši un austrieši.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko