Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Eksperti: Datu virzīta ekonomika ļautu Latvijai dubultot izaugsmes tempu

Saskaņā ar OECD informāciju datu virzītas ekonomikas izaugsme līdz 2020. gadam ļaus kāpināt Latvijas IKP pieaugumu vairāk nekā par 2%, dubultojot Latvijas ekonomiskās izaugsmes tempu. Latvijas priekšrocības ir izcila sakaru infrastruktūra, laba izglītība un neliels tirgus, kas rada ļoti labu atspēriena platformu izaugsmei, ceturtdien SQUALIO INDUSTRY DAY 2016 norādīja tehnoloģiju žurnālā Wired Magazine redaktors  Deivids Rovans. 

Ceturtdien starptautiskie eksperti bija pulcējušies SQUALIO INDUSTRY DAY 2016, lai runātu par tehnoloģisko izaugsmi un vērstu uzmanību uz priekšnosacījumiem, kas ļautu Latvijai savu izaugsmes potenciālu patiešām izmantotu. 

Lielie dati sniedz iespēju uzlabot publiskā sektora efektivitāti, veicināt ekonomikas restrukturizāciju, zināšanu ietilpīgo nozaru attīstību ar augstu pievienoto vērtību un tautsaimniecības attīstības tempa pieaugumu. Tomēr, lai šo potenciālu izmantotu, jāveic vairāki “mājasdarbi” – jāveicina tehnoloģiju prasmes un lietojums, jāievieš efektīva atvērto datu izmantošanas politika, jānodrošina talantu piesaiste.

Rovans skaidroja, ka inovācijas rodas tur, kur ir daudzveidība – cilvēki ar dažādām prasmēm, pieredzi, dzīvesstāstiem, tāpēc ir jāveicina vides atvērtība Latvijā un starptautiska sadarbība. Tūlītēja informācijas pieejamība un analīzes iespējas rada pilnīgi jaunas biznesa iespējas un pievienotās vērtības radīšanas veidus.

Savukārt Microsoft Centrālās un Austrumeiropas reģiona vadītājs Maikls Kogelers, uzsvēra, ka digitālā transformācija attiecas uz visiem – gan tehnoloģiju kompānijām, gan apavu ražotājiem. Tā ir iespēja un pienākums nemitīgi attīstīt un ik dienu pārveidot savu biznesu – darīt jaunas lietas jaunos veidos. Latvijas interneta infrastruktūra ir izcila, un tā būtu jāizmanto biznesa konkurētspējai. Viņš skaidroja, ka no šīm tendencēm nav iespējams izvairīties, tāpēc esot jārīkojas un tās jāizmanto savā labā. 

“Latvijai ir iespējams panākt ekonomikas izrāvienu, izmantojot lielo datu virzītās iespējas. Mums tam ir labi priekšnosacījumi – jaudīga telekomunikāciju infrastruktūra, valsts nelielais izmērs, kas mums dod elastību dažādu lēmumu pieņemšanā, kā arī iepriekšējo tehnoloģiju ciklu mantojuma nastas trūkums, kas daudzām Rietumeiropas valstīm ir lieks balasts. Tomēr šādam izrāvienam ir nepieciešama visu pušu – valsts un biznesa - mobilizācija," uzsvēra SQUALIO valdes priekšsēdētājs Sandis Kolomenskis.  

"Ja mēs gribam uzvarēt cīņā par talantiem, par lielām IT kompānijām, kuras ir gatavas nākt uz Latviju vai sadarboties ar Latvijas IT uzņēmumiem jaunu risinājumu radīšanā, tad tam ir jāveido atbilstoša nodokļu vide, dzīvesvide, fokusēta politika un starptautiskais mārketings – vesels apstākļu kopums. Latvijas līdzšinējā pieredze rāda, ka mūsu uzņēmumi spēj veiksmīgi sadarboties ar tādiem spēlētājiem kā Microsoft, Google, Amazon. SQUALIO INDUSTRY DAY ir mēģinājums savest kopā visas iesaistītās puses – uzņēmējus, valsts sektora pārstāvjus un mūsu potenciālos sadarbības partnerus,” skaidroja Kolomenskis. 

Eiropas Komisija datu virzītu attīstību ir definējusi kā vienu no savām politiskajām prioritātēm. Saskaņā ar ES veiktajiem mērījumiem Latvija šobrīd gandrīz divas reizes atpaliek no ES līdervalsts Lielbritānijas atvērto datu un publiskā sektora informācijas atkārtotā izmantošanā. T.s. PSI indeksā, kas mēra atvērto datu un informācijas atkalizmantošanas iespējas, Latvija sasniedz 315 punktus, Lielbritānija – 585. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 25.04.2024.

Esmu noskatījies diezgan daudz filmu, bet joprojām nekādi nevaru saprast, kāpēc tajās sieviete, pavadījusi nakti kopā ar vīrieti, no rīta aizsedz savas krūtis ar segu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko