Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +12 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Infografika: Kādēļ Latvija ir informācijas un komunikācijas tehnoloģiju līderis

28. februārī Rīgā notiks Ziemeļu nākotnes forums (Northern Future Forum), uz kuru ieradīsies Ziemeļvalstu, Baltijas valstu un Lielbritānijas premjerministri, eksperti, pētnieki un uzņēmēji, lai diskutētu par reģionam aktuālajiem jautājumiem – zaļās ekonomikas konkurētspēju un digitālās plaisas mazināšanu.

IKT izmantošana konkurētspējas veicināšanai ir viena no prioritārajām jomām Latvijas ekonomiskās konkurētspējas veicināšanai ne tikai Ziemeļvalstu reģionā, bet visā Eiropā - norāda Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA). 

Pieaugošā tehnoloģiju un elektroniskās vides loma ikvienas nozares darbā, padara IKT attīstību par aktuālu jautājumu Ziemeļvalstu un visas Eiropas dienas kārtībā. Ziemeļu nākotnes forumā IKT sadaļas diskusijas tiks veltītas trīs tēmām: IKT rīki konkurētspējīgas un efektīvas biznesa vides nodrošināšanai; moderna, iekļaujoša un ikvienam pieejama e-pārvalde; valodu un radošo nozaru pastiprināta izmantošana digitālajā vidē.

“Latvijas ekonomiskās izaugsmes priekšnosacījumi ir eksportspēja un inovācijas, un tieši IKT ir tā nozare, kas rada inovatīvus un eksportspējīgus pakalpojumus un produktus. Latvijai ir liels potenciāls kļūt par vienu no IKT jomā specīgākajām valstīm Eiropā, jo mums ir gan konkurētspējīga infrastruktūra, gan moderni e-pārvaldes un biznesa risinājumi, gan veiksmīgi jaunie IKT produkti, kas gūst panākumus globālā mērogā. Lai īstenotu šo potenciālu, būtisks ir stratēģisks IKT attīstības redzējums, tādēļ LIKTA ir izstrādājusi hartu jeb IKT attīstības vīziju Latvijā, kas parāda prioritātes, uz kurām jāvirzās, lai veicinātu uz modernajām tehnoloģijām balstītu Latvijas ekonomisko konkurētspēju. Ziemeļu nākotnes forumu mēs redzam kā iespēju parādīt mūsu stiprās puses IKT jomā un jau šobrīd pieteikt sevi kā IKT jomā modernu valsti,” norāda Signe Bāliņa, LIKTA prezidente. 

Latvija jau šobrīd ir sevi pierādījusi kā konkurētspējīgu un labvēlīgu vidi IKT attīstībai. Latvijai ir globāli konkurētspējīga IKT infrastruktūra  – pirmais ātrākais internets Eiropā un ceturtais ātrākais internets pasaulē. Tāpat Latvijai jau šobrīd daudzās jomās ir vieni no modernākajiem e-pārvaldes risinājumiem Eiropā.  Kā arī Latvija var lepoties ar plašu tehnoloģiju un IKT risinājumu izmantošanu, piemēram, uzņēmējdarbības vidē, izglītības jomā, Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā un pieejamības veicināšanā gan Latvijas mērogā, gan pasaulē. 

Latvijas IKT pozīciju Ziemeļu nākotnes forumā pārstāvēs Juris Gulbis, SIA „Lattelecom” galvenais izpilddirektors, kurš stāstīs par projektu “Pieslēdzies, Latvija!”, kura mērķis ir sekmēt datoru un interneta pieejamību Latvijas senioru paaudzei, tādējādi mazinot digitālo plaisu un sociālo atstumtību, un Sandis Kolomenskis, AS „RIX Technologies” līdzīpašnieks un starptautiskās attīstības vadītājs, kurš uzstāsies ar prezentāciju „Ērti pieejams kultūras mantojums - Latvijas piemēra analīze”. Lai iepazīstinātu ar Latvijas sasniegumiem IKT jomā, Ziemeļu nākotnes foruma dalībniekiem un mediju pārstāvjiem būs iespējams noskatīties arī video prezentācijas ar dažiem no veiksmīgākajiem Latvijā radītajiem e-pakalpojumiem un produktiem. 

Ziemeļu nākotnes forums šogad notiks jau trešo reizi. Pirmo reizi tas pēc Apvienotās Karalistes premjerministra D. Kamerona iniciatīvas tika organizēts 2011. gada janvārī Londonā, bet  otrais – 2012. gada februārī Stokholmā. Tā noslēgumā valstu vadītāji atbalstīja Latvijas Ministru prezidenta priekšlikumu trešo forumu organizēt Rīgā. 

Ziemeļu nākotnes forumu Rīgā organizē Ministru prezidenta birojs sadarbībā ar Valsts kanceleju, Pārresoru koordinācijas centru, Ārlietu ministriju, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociāciju un citām nozaru nevalstiskajām organizācijām. Foruma atbalstītājs – SIA „Lattelecom”. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzeklis, kam visgrūtāk nedarīt neko

Apmācot Jaunskotijas pīļu retrīveru, var nākties iziet cauri visai attiecību gammai, bet Irinai Vozņukai un viņas Rino treniņi sagādā īstu azartu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko