Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

IT uzņēmums: Nedrošo Windows XP aizvien izmanto katrā desmitajā datorā

Par spīti tam, ka pagājuši jau divi gadi, kopš tehnoloģiju uzņēmums "Microsoft" vairs neuztur "Windows XP" operētājsistēmu, līdz ar ko divu gadu laikā nav laists klajā neviens drošības atjauninājums, to izmanto katrā desmitajā datorā, aģentūru LETA informē informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmuma "Baltimax" pārstāvji.

Uzņēmumā gan norāda, ka šo divu gadu laikā "Windows XP" lietotāju skaits sarucis uz pusi - 2014.gada aprīlī, kad "Microsoft" apturēja šīs operētājsistēmas uzturēšanu, to lietoja 27,7% datoru lietotāju, bet jaunākie dati par šo gadu rāda, ka šo operētājsistēmu izmanto apmēram 10,9% datorlietotāju.

Uzņēmuma eksperti norāda, ka šāda neatjaunojamas un neuzturamas operētājsistēmas popularitāte datorlietotāju vidū ir grūti saprotama - sistēma nav pasargāta no jaunākajiem kiberapdraudējumiem. "Neinstalējot kritiskus sistēmas atjauninājumus, dators kļūst ievainojams un nav pasargāts no ļaunatūrām, kas var zagt vai bojāt lietotāju datus," stāsta Baltimax reģiona menedžeris Sergejs Romanovskis. "Turklāt šāda nepasargāta ierīce var viegli kļūt par vīrusu un citu kiberapdraudējumu izplatītāju uz citu lietotāju ierīcēm."

Tāpēc Windows XP nostumt malā aizvien vairāk vēlas ne tikai citi programmatūras izstrādātāji, bet arī pats Microsoft - kompānija jau ir pārtraukusi interneta pārlūka Internet Explorer vecāku versiju uzturēšanu, ieskaitot 6.0 versiju, kas bija paredzēta XP videi.

"Ņemot vērā to, ka "Internet Explorer" drošības caurumu dēļ ir viena no visbiežāk labojamām Microsoft komponentēm, Windows XP lietotāji spiesti izvēlēties citus interneta pārlūkus, cerot uz lielāku drošību, strādājot ar pēc būtības nedrošu platformu," skaidro Baltimax pārstāvis.

Taču izvēles iespējas XP lietotājiem kļūst arvien mazākas - pagājušā gada novembrī Google Chrome pārstāvji paziņoja, ka no 2016.gada aprīļa apturēs pārlūka uzturēšanu vecākās Windows un Apple operētājsistēmās. Windows XP, Vista un "Mac OS X 10.6", 10.7 un 10.8 operētājsistēmu lietotāji arī turpmāk var izmantot "Chrome" pārlūku, taču tās izstrādātāji vairs nenodrošinās atjauninājumus drošības caurumu aizlāpīšanai.

Baltimax ir Lietuvas uzņēmums, kas nodarbojas ar IT risinājumu izplatīšanu biznesa klientiem un mājas lietotājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

VIDEO: Ielūdz strübergs un Horens: MAMA DŽAGA MAMA RAGA!

Sestdien, 20. aprīlī, ar jaunu dziesmu “MAMA DŽAGA MAMA RAGA!” klajā nākuši strübergs un Horens, kuri līdz ar šo dziesmu vēlas vairot mieru un mīlestību ikvienā cilvēkā atsevišķi un visos kopumā. Sing...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko