Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Izķēmotas krogu, bēru mielastu firmu un peintbola izklaides uzņēmuma mājaslapas

Nedēļas nogalē izķēmotas vairākas Latvijas uzņēmumu mājaslapas, tostarp kāda kroga, divu bēru mielastu pakalpojumu sniedzēju un kādas peintbola sporta firmas interneta resursi, informēja Datoru drošības tehnoloģiju mārketinga direktors Valdis Šķesters.

Pēc Šķestera sniegtās informācijas, izķēmošana pamanīta sestdien, 21.janvārī. Nozare.lv pārliecinājās, ka vairums datu drošības speciālista minēto deviņu lapu darbojas normāli.

Vienīgi interneta resursu baboon.lv pirmdienas rītā vēl greznoja kāda Mr.Hail izvietots mirgojošs paziņojums, kas arī lika skanēt kādam repa mūzikas gabalam. Lapa Mezzoforte.lv nebija atverama, taču kroga Ezītis miglā mājaslapa darbojas normāli, tāpat arī divu dažādu bēru mielastu rīkotāju lapas, kuras sestdien bijušas izķēmotas. Arī peintbola sporta firmas lapa bija atjaunota.

Datu drošības speciālisti jau agrāk norādījuši, ka izķēmošanas veido nelielu daļu no pasaulē notiekošajiem kiberuzbrukumiem un tās nosacīti ir mazāk bīstamas nekā citi incidenti. Izķēmošanu pamana visi, un uzmanības piesaistīšana izķēmotāju hakeru spējām vai kaut kādam vēstījumam parasti arī ir to vienīgais darbības mērķis. Tomēr eksperti uzskata, ka jebkura izķēmošana liecina, ka interneta resurss ir samērā viegli ievainojams. Tad būtu jāpārbauda, vai tajā nav ieperināta ļaundabīga programmatūra, kas sevi neafišē, bet var ievilkt upura datu apstrādes resursus, piemēram, "zombētu" datoru robottīklā, lai piedalītos krāpšanās un surogātpasta kampaņās.

Latvijas mājaslapu izķēmošanas tiek pamanītas bieži un reizēm skarto resursu skaits pārsniedzis 30 un vairāk mājaslapu. Kā agrāk skaidroja Šķesters, šādas "masveida izķēmošanas" kā izklaidi veic hakeri, pārvarot mājaslapu uzturēšanas resursu jeb "hostinga" aizsardzību un automātiski izķēmojot visas tur uzturētās mājaslapas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko