Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

VIDEO: RTU rada tehnoloģijas drošiem nākotnes kosmosa satelītiem

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Būvniecības inženierzinātņu fakultātes zinātnieki Eiropas Kosmosa aģentūrai izstrādā kosmosa satelītu ražošanas tehnoloģijas, kas palielinās satelītu drošību un ļaus ievērojami samazināt izgatavošanas un ekspluatācijas izmaksas nākotnes misijās, portālu Diena.lv informēja RTU pārstāvji.

RTU zinātnieku uzdevums — izpētīt vizuāli grūti konstatējamu bojājumu ietekmi uz kosmosa satelītu konstrukcijām un pārbaudīt konstrukciju paliekošo nestspēju bojājumu ietekmē. Balstoties uz pētījumos iegūto rezultātu analīzi, zinātnieki izstrādās vadlīnijas Eiropas Kosmosa aģentūrai jaunu satelītu būvniecībā. Tas nepieciešams, jo satelītu izgatavošana ilgst vairākus gadus, un šajā laikā, "kamēr katra no komponentēm "ceļo" caur daudzu cilvēku un robotu rokām, var rasties dažādas buktes un bojājumi," skaidro RTU Materiālu un konstrukciju institūta vadošais pētnieks Kaspars Kalniņš.

Kosmosa industrijā arī šķietami nebūtiskas kļūdas var radīt daudzu miljonu zaudējumus. RTU pētījums ļaus ražošanas procesā pārbaudīt, cik droša ir konkrētā satelīta konstrukcija, un nepieciešamības gadījumā to laikus nomainīt, neriskējot ar misijas norisi vai lidaparāta sabojāšanos atklātā kosmosā.

 

Vadlīniju izstrādei nepieciešamo informāciju pētnieki iegūst, RTU laboratorijās no sertificētiem materiāliem izstrādājot satelītu konstrukciju prototipus. Tos izmanto, imitējot bojājumus, kas konstrukcijās  rodas transportēšanas un montāžas rezultātā. Dažādos testos zinātnieki pārbauda, kā atkarībā no bojājuma veida un vietas mainās konstrukcijas nestspēja. Savukārt testēšanas rezultāti tiek izmantoti datorsimulācijās, kas ļauj prognozēt uzvedību daudz lielākam kombināciju apjomam. Pēc datu analīzes taps Eiropas Kosmosa aģentūrai nepieciešamās vadlīnijas.

RTU zinātnieku pētījums dos ieguldījumu ne tikai kosmosa konstrukciju drošībā, bet arī palīdzēs ietaupīt ražošanas izmaksas, jo satelītu un nesējraķešu projektēšanā patlaban nav viennozīmīgi definētas grūti konstatējamu bojājumu novērtēšanas prakses. Tāpēc tiek būvētas konstrukcijas ar neadekvāti augstu drošības rezervi un palielinātu masu, kas ievērojami sadārdzina ekspluatācijas izmaksas, jo atklātā kosmosā jānogādā papildu svars. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko