Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Windows Slate vieta augošajā plašetdatoru tirgū

Ļaudis šodien iegādājas dažādus jauna veida datorus. Mēs jau šodien varam uzskatīt, ka klasisks PC dators nav tāds pats kāds tas bija vien pāris gadus apakaļ. Par datoru šodien varam uzskatīt dažādas personiskas lietošanas ierīces - tālruņus, dažādus klēpjdatorus ar grozāmu ekrānu, kas pārvērš klēpjdatoru par planšetdatoru un, protams, pašiem planšetdatoriem (tablet device).

Planšetdatoru strauji augošais tirgus

Tirgū pieejami dažādi programmatūras risinājumi šiem datoriem - iOs, Android, Windows, Blackberry un citas. Android ir kļuvis par līderi viedtālruņu segmentā, kamēr planšetdatoru tirgus pīrāgs ir savādāks. Apple iOs dominē ar 70% pārsvaru, pēc kā seko pārējās operētājsistēmas. Kā vienu daļu no segmenta, varam pieminēt “Slate”, kas jau ir kļuvis par sava veida sinonīmu īpaši portatīvām PC ierīcēm (tablet pc’s). Klienti mobilām PC ierīcēm nav tikai gala lietotāji, kas šādus ierauga veikalos. Interesants un neapskatīts segments ir mobilie risinājumi korporatīviem klientiem, kuriem bez plašākam lietotāju lokam pieejamām iespējām interesē paaugstināta drošība un dažādu uzņēmuma iekšējo resursu pieejamība. Jebkurā vietā, kur ir pieejams interneta pieslēgums, uzņēmumu darbiniekiem ir jābūt pieejamiem uzņēmuma resursiem, turklāt saglabājot atbilstošu drošības līmeni.

Korporatīvās prasības

Tajā pat laikā uzņēmumu IT depatmanenta darbiniekiem ir nepieciešami instrumenti šāda jauna veida datorparka vadībai, saglabājot informācijas pieejamību visiem uzņēmuma darbiniekiem, atbilstoši to pieejas līmenim. Šādi risinājumi parasti nav pieejami patērētāju tirgū esošiem planšetdatoriem, jo brīvā tirgus risinājumi koncentrējas ekosistēmā ap pašu lietotāju un korporatīvā sasaiste ar Exchange jau ir īpaši atzīmējams notikums. Uzņēmumiem tas joprojām ir par maz. Lielie programmatūras ražotāji, piemēram Microsoft vai Apple veido īpašas ekosistēmas, kas šo nodrošina. Piemēram, Windows 7 Enterprise versija. Papildus veicama integrācija ar dažādiem pašu produktu risinājumiem, piemēram rokraksta atpazīšana, veicot dažādas piezīmes planšetdatorā un citas. 

Šis tirgus segemnts ir interesants ar to, ka nevis paši ierīču ražotāji ir kā visa tirgus segmenta dzinulis, izstrādājot arvien jaunas un dažādas “features”, kas atšķir vienu modeli no otra, bet gan pašu uzņēmumu vajadzības, kas diktē risinājumus, kas ražotājiem ir jāiekļauj un jānodrošina. Turklāt tam visam ir jānotiek uzņēmuma iekšējo informācijas izplatīšanas un uzkrāšanas kanālu ietvaros. 

Mūsdienīgs uzņēmuma darbinieks ir ar vismaz trijiem dažādiem elektronikas instrumentiem, kurus iegādājies pats vai tam izsniedzis uzņēmums - divi tālruņi, dators mājās un birojā. Nereti dažādu darba uzdevumu izpildei tiek pielietotas visas iekārtas un rodas problēmas ar dažādiem formātiem, standartiem un nespēja strādāt grupās pie viena uzdevuma.

Slate ceļš

Wole Moses, Microsoft Windows produktu projektu vadītājs stāsta, ka Microsoft šodien strādā ar vairākiem planšetdatoru ražotājiem, veidojot zināmus standartus kas ir ērti un nepieciešami korporatīviem klientiem. Piemēram Acer Iconia planšetdatorā kā daudzos citos ir pieejama arī uz seju vērsta kamera, kas tiek lietota videosarunām dažādu uzņēmumu darbinieku starpā. Šajos gadījumos ir jānodrošina šādu sarunu drošība kā arī funkcionalitāte, lai ar kamerām uzņemtie attēli un video būtu viegli iekļaujami un uzglabājami uzņēmumu esošajās sistēmās. Kā piemēru varam pieminēt apdrošināšanas uzņēmumu darbiniekus, kuriem ir jāveic objektu stāvokļu fiksēšana. Tāpat uzņēmuma darbiniekam, kas ar šādu Iconia planšetdatoru ierodas savā birojā ir jānodrošina PC datora lietotāja analoģiska funkcionalitāte gan ar papildus aksesuāriem, kā piemēram tastatūra, jo teksta ievades skārienjūtīgās iespējas joprojām tiek vērtētas kā nedabiskas planšetdatoru videi. Mūsu pirkstiem ir nepieciešama atgriezeniskā saite, rakstot tekstu un tekstu sastādīšana planšetdatora skārienjūtīgā ekrānā joprojām to nenodrošina.

Iepriekšējo iekārtu paaudžu trūkums -  vienkārša dažādu iekārtu sinhronizācija, kas nozīmē, ka visām ierīcēm gan “dzelžu”, gan operētājsistēmas līmenī ir jāatpazīst vienai otru un jābūt savietojamām. Arī “gatavs darbam”. Mēs sagaidām, ka planšetdators to ieslēdzot vai aktivizējot ir cienkārši gatavs darbam. Tomēr visam pāri ir informācijas drošība. Gan personiskās, gan darba. Šo ierīču mātesplatēs iebūvētajiem TPM mikroprocesoriem, kas veic informācijas šifrēšanu ir jāstrādā kopā ar darba devēja sistēmām, nodrošinot informācijas drošību. 

Kā citu piemēru varam pieminēt planšetdatora akumulatora ilgtspēju. Planšetdators savā ziņā ir vēl mobilāka iekārta, nekā klēpjdators. Sekojoši operētājsistēmu ražotājiem ir izveidojusies zināma sadarbība ar iekārtu ražotājiem, lai uzlabotu lietotāju laika apjomu, ko tie var veltīt darbam. Tas ir darbs gan ar mikroprocesoru ražotājiem, gan pašiem operētājsistēmu ražotājiem, uzlabojot savu programmatūru, lai tā patērētu mazāk enerģijas un atvieglotu zināmus procesus, jo tradicionālam datoram, kas visu darba laiku ir pieslēgts pie elektriskās rozetes, enerģijas daudzums ko tas apēd ir mazāk svarīgs, programmatūras izstrādātājam veidojot programmu. Savukārt šo pašu operētājsistēmu vai programmu uzstādot planšetdatorā šādi trūkumi ir acīmredzami. Sekojoši vienīgais pareizais ceļš ir rēķināties ar dažādiem datoriem, izstrādājot programmatūru. Īpašu lomu ieņem dažādu programmatūras ražotāju sadarbība ar operētājsistēmas izstrādātājiem. 

Neatkarīgi no tā vai planšetdatora ražotājs ir kāds zināms zīmols vai mazpazīstams Slovākijas vai Ķīnas uzņēmums, risinājumam ir jānodrošina nepieciešamās tehniskās iespējas, jo lietotājs nopērkot planšetdatoru vienkārši rēķinās, ka viss ir iekļauts. Protams, planšetdatora cena nozīmē arī zināmu kvalitāti, izmantotos materiālus, akumulatora apacitāti vai ekrāna kvalitāti, taču vidussegmentā šīs kvalitātes, skatoties tehnisko raksturlielumu tabulās, kaut izskatās līdzīgas, rezultātā dažādiem lietotājiem dod ievērojami atšķirīgu lietošanas pieredzi un rezultātā, arī darbaspējas. Uzņēmumam, izvēloties vienu vai otru piegādātāju, tas var ietaupīt darbinieku laiku vai tieši otrādi.

Microsoft savu darbu šajā segmentā uzsāka vēl 2002. gadā ar Windows XP tablet versiju. Pēdējo gadu laikā ciešas sadarbības rezultātā ar OEM partneriem, dažādu planšetdatoru iespējas tika iespējotas arī Windows 7 platformā, piemēram, iespējojot skārienjūtīgo vadību un citas iespējas. Šodien tirgū jau ir pieejami daudz zināmu zīmolu un pat simtiem dažādu mazāk pazīstamu ierīču, kas darbojas ar Windows operētājsistēmu. HP Slate 500 bija pirmais planšetdators, kas strādāja ar Windows 7, sekojoši vārds Slate ir attīstījies kā vispārināts nosaukums planšetdatoru versijām, kas operē ar Microsoft Windows. 

Jaunais Windows arī ARM procesoriem

Planšetdatoru segmentā ir ienākuši ražotāji, kas nav tradicionāli zināmi, kā PC datoru ražotāji. Jau šī gada janvārī CES izstādes laikā Lasvegasā tika demonstrēts nākamais Windows risinājums, kas strādās pēc “system on a chip” (SoC) principa. Tāpēc jau arī liela daļa “jauno planšetzīmolu” ir ņēmuši Android - kamēr 90% viedtālruņu tirgus daļas procesoru risinājumus veido ARM RISC veida procesori, Windows savu sadarbību līdz šim ir veidojis ar Intel un AMD x86 procesoriem. Tas ir mainījies un Microsoft ir izstrādājis SoC risinājumu, kas nodrošina Windows darbu arī ARM procesoros. Ražotājiem atliek vien ņemt un ieviest tirgū. ARM procesoru galvenā priekšrocība ir mazāks enerģijas patēriņš. Tādējādi mēs varam prognozēt, ka Windows sistēmas kļūs krietni izplatītākas viedtālruņu un planšetdatoru tirgū.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko