Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Ameriks: Latvijas ostas apvienot vienā uzņēmumā, kā tas ir Igaunijā, nav lietderīgi

Latvijas situācijā vairākas ostas apvienot vienā uzņēmumā, kā tas ir Igaunijā, nebūtu lietderīgi, biznesa portālam Nozare.lv atzīst Rīgas pilsētas vicemērs, Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (SC).

Kā skaidro amatpersona, risinājums, kad vairākas ostas apvienotas vienā uzņēmumā, pašlaik funkcionē mūsu kaimiņvalstī Igaunijā, kur vienkopus visas Igaunijas ostas ir apvienotas vienā valsts uzņēmumā Tallinas osta. "Uzskatu, ka Latvijas apstākļos šāds modelis ir grūti realizējams un sevi neattaisnos. Pirmām kārtām tāpēc, ka visām trim Latvijas ostām ir noteikts brīvās ekonomiskās zonas statuss, turklāt katrai no tām ir savs likums un sava brīvās ekonomiskās zonas noteikumu pielietošanas kārtība".

Ameriks skaidro, ka valdībā nupat ir akceptēts arī priekšlikums pagarināt brīvās ekonomiskās zonas režīmu gan Rīgā, Liepājā, gan Ventspilī no 2017.-2030.gadam, "līdz ar to, skatoties arī nākotnes perspektīvā, šāds vienas valsts uzņēmuma pārvaldes modelis nav uzskatāms par lietderīgu, tas neveicinātu nedz jaunu investīciju piesaisti, nedz veiksmīgu konkurētspēju ostām savā starpā".

Kā ziņots, šonedēļ prezentētajā KPMG pētījumā Kravu pārvadājumu nozare Latvijā secināts, ka visām trīs lielākajām Latvijas ostām, Rīgai, Ventspilij un Liepājai, nepieciešams izstrādāt vienotu ilgtermiņa stratēģiju un izveidot vienotas administrācijas un uzraudzības iestādi.

Pētījuma autori uzskata, ka trīs atsevišķu konkurējošu ostu pastāvēšana relatīvi ierobežotā tirgū nenāk par labu jūras transporta tirgum Latvijā.

Patlaban sīvā ostu konkurence reģionā Latvijas konkurētspēju iespēju negatīvi, ko, piemēram, nevarot teikt par Klaipēdas ostu, uzsvēra KPMG pārstāvji. Tāpat ostām ieteikts orientēties uz pievienotās vērtības kāpināšanu, piemēram, domājot par ražotņu izveidi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses