Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ārzemnieki atkāpjas no Latvijas

Pērn ārvalstu investori pirmo reizi 25 gadu laikā savus ieguldījumus Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā samazinājuši - vērojams 206 miljonu eiro kritums, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Par to liecina SIA Lursoft pētījums, kas veidots pēc Uzņēmumu reģistra datiem. Pērn ārvalstu tiešo investīciju uzņēmumu pamatkapitālos portfeļa bilance (no ienākošajām investīcijām tiek atņemtas izņemtās investīcijas) piedzīvoja kritumu un palika 7,22 miljardus eiro apmērā. Tiešo uzkrāto investīciju pamatkapitālā aprēķinos tiek uzskaitītas ne tikai ienākušās investīcijas, bet arī izejošās, jo tiek pieņemts, ka gadījumos, ja uzņēmumu likvidē, tiek samazināts ārvalstu kapitāla apjoms vai arī ārvalstnieka kapitāla daļas pārpērk Latvijas rezidenti un investīcijas aizplūst no valsts.

"Tas nenozīmē, ka ārvalstu investīcijas Latvijā pērn nav ieplūdušas, bet gan to, ka izņemto investīciju apjoms no Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitāla ir bijis lielāks par pamatkapitālā ieguldīto," skaidro SIA Lursoft pārstāvis Ainars Brūvelis. Viņš norāda, ka šāda situācija ir radusies pirmo reizi ceturtdaļgadsimta laikā.

"Vienkāršākais skaidrojums ir fakts, ka, sākoties 2008. gada krīzei, daudzi Rietumvalstu uzņēmumi, tai skaitā bankas, atšķirībā no Krievijas un pašas Latvijas uzņēmumiem (piemēram, Parex), nevis pasludināja maksātnespēju vai prasīja valsts aizdevumus, bet spēja nepieciešamos resursus piesaistīt pašas, lielā mērā – pārkreditēšanas, finanšu uzskaites un nodokļu politikas dēļ tās kreditoru parādus kapitalizēja – palielinot vai nu esošo uzņēmumu kapitālu vai veidojot jaunus uzņēmumus, kuros kapitālu nodalīja. Izejot no krīzes, uzņēmumu pamatkapitāls tika samazināts, tāpēc samazinājās ārvalstu tiešo investīciju daļa," skaidro Brūvelis. 

Ir gan arī cits uzskats: ja Latvijā arvien sarūk iespējas nopelnīt, tad kādēļ šeit investēt, vēl jo vairāk, ja pašmāju pie varas esošie politiķi nemitīgi runā par valsts apdraudējumu.

Visu rakstu lasiet laikraksta Dienas Bizness trešdienas, 4.janvāra, numurā! 

Top komentāri

Raimonds
R
Nu kāds tur brīnums ja nepārtraukti skan to psihiski slimo NATO ģenerāļu paziņojumi, ka tūlīt, tūlīt te Latvijā iebruks Putina tanki ... un te sāksies militāra karadarbība....un pilnīgi loģiski, ka neviens te negrib investēt. Otra lieta tā, ka šim veidojumam vārdā Latvija nav pamatu ... tātad nākotnes. Mūsu valsti vada pilnīgi nespējīga cilvēku grupiņa ... bez jebkādas atbildības par saviem lēmumiem. Lūk decembra reitings- Latvijā Saeimu vairs atbalsta tikai 7% iedzīvotāju (nra.lv).
Margarēta
M
Pilnīgi piekrītu Raimondam. Ir jāizvēlas, kā sevi pozicionēt: kā stabile valsti ar nākotni un potenciālu; vai kā "mums baaaail no Puķina, mēs būsim nākamā Krima, NATO palīgāāāā" Abējādi nesanāk nekādi. Neviens normāls cilvēks neiest investēt valstelē, ko pamet idzīvotāji un kur veido karabāzes.
Trollis JT > nu nu
T
Ja var ticēt pašu investoru sacītajam, tad pats galvenais bremzējošais faktors ir tas, ka darbaspēks pie mums ir jau kļuvis gana dārgs. Ir lētākas valstis, kur organizēt ražošanu. Zinu vienu latvi, kuram logu ražotne Baltkrievijā. Viņš i nedomā to pārcelt uz LV. Jā arī Raimondam taisnība... par tiem ģenerāļiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses