Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Banku nozare cer šogad uzņēmumiem aizdevumos izsniegt apmēram divus miljardus eiro

Ja uzņēmumu kreditēšanas izaugsme turpināsies esošajā intensitātē, šogad uzņēmumiem aizdevumos varētu tikt izsniegti divi miljardi eiro, liecina optimistiskas Latvijas Komercbanku asociācijas ekspertu prognozes.

Pērn uzņēmumi Latvijā tika kreditēti par 34% vairāk nekā 2015.gadā - 2016.gadā uzņēmumiem no jauna tika izsniegti 1,795 miljardi eiro.

Šā gada beigās vai nākamā gada sākumā jaunizsniegto kredītu apjoms varētu sasniegt divus miljardus eiro. Latvijas Komercbanku asociācijas Kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētājs un SEB bankas valdes loceklis Kārlis Danēvičs gan atzina, ka šīs ir optimistiskas prognozes, pieņemot, ka gada otrajā pusē aktīvāk tiks sākta Eiropas Savienības fondu līdzekļu apguve, kas mudinās uzņēmumus ieguldīt attīstībā un aizņemties attīstības projektu īstenošanai. No nozarēm lielāka aizņemšanās aktivitāte gada otrajā pusē tiek gaidīta būvniecībā. Savukārt apstrādes rūpniecības uzņēmumi ir būtiski kāpinājuši savu kapitālu, kas ir galvenais priekšnoteikums investīciju piesaistei.

Šā gada pirmie mēneši no kreditēšanas viedokļa gan ir salīdzinoši lēni un mazāk aktīvi, nekā gribētos, atzina "SEB bankas" valdes loceklis.

Latvijas Komercbanku asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanda Liepiņa vērsa uzmanību, ka jaunā uzņēmumu kreditēšana divu miljardu eiro apmērā gada laikā būtu tikai 40% no faktiskās banku kreditēšanas kapacitātes. Viņa minēja vairākus iemeslus, kāpēc uzņēmumi nesaņem kredītu, proti, nepietiekama naudas plūsma plānotajām saistībām, īpašnieku un uzņēmuma pieredze un reputācijas, augsts nozares vai biznesa risks, nepietiekams nodrošinājums, projekta idejai trūkst ekonomiskā pamatojuma, kā arī uzņēmums ir jauns un tam nav pietiekama finanšu stabilitāte.

Liepiņa minēja arī vairākus veicamos darbus, lai varētu aktīvāk izsniegt kredītus, proti, nepieciešams uzlabot uzņēmumu kapitalizāciju, samazināt ēnu ekonomiku un sekmēt uzņēmumu legālu darbību, jāuzlabo tiesiskā vide un ekonomisko noziegumu izmeklēšana, kā arī plašāk jāizmanto digitālie risinājumi datu apmaiņā ar valsti, jāattīsta arī kredītbiroja darbs.

Jau ziņots, ka atbilstoši Finanšu un kapitāla tirgus komisijas datiem Latvijas banku kopējais kredītportfelis 2016.gadā pārtrauca lejupejošo tendenci un uzrādīja stabilu pieaugumu 3,1% apmērā. Tajā skaitā iekšzemes uzņēmumu portfelis auga par 7%, bet ārvalstu klientu kredītportfelis ar ASV dolāra vērtību izmaiņu korekcijām auga par 1,3%. Savukārt iekšzemes mājsaimniecību kredītportfelis saruka par 1,6%.

Kopējais izsniegto kredītu apmērs 2016.gada beigās bija 15,13 miljardi eiro, tai skaitā Latvijas uzņēmumi kreditēti 7,47 miljardu eiro apmērā, bet Latvijas mājsaimniecības 5,23 miljardu eiro apmērā.

Danēvičs atzina, ka patlaban liels izaicinājums ir kredītu pirmstermiņa atmaksa, kas īpaši novērojama nozarēs, kur ir labi biznesa rādītāji. Šāda tendence novērota, piemēram, lauksaimniecībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses