Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dānija nesoda Danske Bank par naudas atmazgāšanu Igaunijas filiālē

Dānijas finanšu uzraudzības institūcija trešdien nolēmusi nesodīt banku Danske Bank par naudas atmazgāšanas pieļaušanu Igaunijas filiālē, taču bankai izdevusi astoņus rīkojumus un izteikusi astoņus aizrādījumus.

"Dānijas finanšu uzraudzības institūcija ir izvērtējusi Danske Bank vadības un vecāko vadītāju lomu saistībā ar tagad slēgtajiem nerezidentu portfeļiem Danske Bank Igaunijas filiālē. Šī izvērtējuma rezultātā izdoti astoņi rīkojumi un izteikti astoņi aizrādījumi. Danske Bank šos rīkojumus un aizrādījumus ir ņēmusi vērā. Papildus nesenos gados realizētajām iniciatīvām Danske Bank tagad īstenos vēl citus pasākumus, lai nodrošinātu atbilstību šiem rīkojumiem," teikts bankas paziņojumā.

Dānijas finanšu uzraudzības institūcijas astoņi rīkojumi attiecas uz iekšējās kontroles uzlabošanu un atbilstības nodrošināšanu prasībām. Tāpat institūcija izdevusi direktoru padomei un valdei rīkojumu nodrošināt, ka banka tai sniedz atbilstošu informāciju, kā arī stiprina savu pārvaldību.

Tāpat Danske Bank izteikusi aizrādījumus, ka bankas valde nav veikusi savus pienākumus pietiekamā apmērā, lai nodrošinātu atbilstošu koncentrēšanos uz naudas atmazgāšanas novēršanas pasākumiem augstu risku klientiem Igaunijas filiālē. Banka nav spējusi nodrošināt atbilstošu izmeklēšanu saistībā ar informatora paustajiem apgalvojumiem, nav informējusi Dānijas finanšu uzraudzības institūciju par šo situāciju līdz 2015. gada janvārim un nav spējusi atbilstoši informēt direktoru padomi par šīs situācijas nopietnību, kā arī laicīgi slēgt to nerezidentu portfeļa daļu, kuriem nav personīgās vai biznesa saiknes Baltijas valstīs.

Institūcija arī aizrādījusi Danske Bank par to, ka banka Igaunijas filiāles vadību nomainījusi vien vairāk nekā pusotru gadu pēc informatora paustajiem apgalvojumiem.

Dānijas finanšu uzraudzības iestāde pagājušajā gadā veica izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai Danske Bank ievēro noteikumus par transakciju uzraudzību nolūkā atklāt naudas atmazgāšanu. Uzraudzības iestāde konstatēja, ka Danske Bank filiāle Igaunijā nav laikus veikusi pasākumus naudas atmazgāšanas riska samazināšanai, un izteica Danske Bank par to aizrādījumu.

Septembrī Danske Bank paplašināja izmeklēšanu par savas Igaunijas filiāles klientiem un to transakcijām no 2007. līdz 2015. gadam.

Igaunijas un starptautiskie mediji ziņojuši, ka no 2012. gada līdz 2014. gadam veiktas transakcijas no Igaunijas bankām uz Azerbaidžānas uzņēmumiem aptuveni 2,9 miljardu ASV dolāru apmērā, un pastāv iespēja, ka šajā laika posmā varētu būt īstenota naudas atmazgāšana un kukuļdošanas starpniecība. Nauda tērēta luksusa precēm, kā arī kukuļiem Eiropas politiķiem, kas Eiropas Savienībā lobējuši Azerbaidžānas intereses un bloķējuši rezolūcijas, kurās nosodīti cilvēktiesību pārkāpumi Azerbaidžānā.

Savukārt Parīzes Augstā tiesa oktobrī sāka izmeklēšanu saistībā ar aizdomām, ka caur Danske Bank Igaunijas filiāli no 2008. līdz 2011. gadam notikusi naudas atmazgāšana. Dānijas laikraksts Berlingske ziņoja, ka šī izmeklēšana ir saistīta ar tā dēvēto Sergeja Magņitska lietu.

Top komentāri

pms
p
p r o t a m s !!! jo soda tikai LV bankas
Nu nu
N
Protams, to jau tikai Latvijā Kucinskis un Reizniece-Ozola histērijā metas likvidēt ABLV un žnaugt nost visu banku biznesu. Vienalga, kadu robu ekonomikā un nodarbinātībā tas atstās, cik cilvēki atkal būs spiesti aizbraukt.
ahaha
a
Tāpēc ka Latvija pasaulē ir ZERO!!1
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasts jāinformē apsaimniekotājam

Gan Rīgā, gan citur Latvijā daudzdzīvokļu māju pastkastītes mēdz atrasties kāpņu telpā, kuras ārdurvis ir aprīkotas ar kodu. Reizēm gadās, ka šī koda nezināšana kļūst par šķērsli pasta piegādei.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses