Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Eiroprojekta vadītāja: Latvijas ceļš uz eiro ir stabils

Latvijas ceļš uz eiro ieviešanu 2014.gadā ir stabils, tā portālam Diena.lv norādīja eiroprojekta vadītāja Dace Kalsone.

Eiro ieviešanas priekšnoteikums ir Māstrihtas kritēriju izpilde, skaidroja D.Kalsone. No četriem kritērijiem diskusijās parasti tiek skarts tikai viens no tiem - inflācijas kritērija izpilde. Pārējo kritēriju - ilgtermiņa procentu likmes, valsts budžeta deficīta un valdības kopējā parāda līmeņa - prasību izpilde ir nodrošināta, portālam Diena.lv atzina eksperte.

"Saņemot jaunos datus par patēriņa cenu izmaiņām, rodas jautājums par to, kā konkrēto mēnesi vērtējam pret vienotās Eiropas valūtas pamatiem - jau daudzkārt pieminētajiem Māstrihtas kritējiem. Nenoliedzami ikmēneša rādītāji ir svarīgi, taču jāatceras, ka kritēriju veido gada vidējais rādītājs nevis viena mēneša rādītāja apjoms," skaidro D.Kalsone.

Patēriņa cenas šā gada martā, salīdzinot ar februāri, pieauga par 0.6%. Māstrihtas kritērijs - gada vidējā inflācija - martā bija 4.2% ar stabilu tendenci samazināties (2012. gada janvārī tā bija 4.4%, februārī - 4.3%). Eksperti prognozē, ka gada vidējā inflācija turpinās samazināties arī turpmāk.

"Analizējot turpmākos mēnešus, kas ir būtiski tieši saistībā ar eiro ieviešanu, jo ietilpst periodā, par kuru Latvija tiks vērtēta, redzamas gan pieprasījuma puses vājuma indikācijas, gan arī iepriekšējā gada, t.s. bāzes efekta pozitīvā ietekme, kas papildus ļauj gūt pārliecību, ka Latvijas gada vidējā inflācija turpinās samazināties," norāda Finanšu ministrijā (FM) 

Kā atzīst eksperti - gada vidējā inflācija neesot jūtīga pret sezonālām cenu svārstībām, kas pārsvarā noteica cenu kāpumu šā gada martā. Nevarot arī izslēgt energoresursu cenu kāpuma ietekmi uz gada vidējo rādītāju. 

FM pārstāvji norāda, ka kamēr naftas cenu kāpums pasaulē ietekmē tikai degvielas cenas, par Māstrihtas kritērija izpildi nav jāuztraucas, jo tieši tas pats notiek arī valstīs, kas noteiks kritēriju. 

Vienlaicīgi FM norāda, ka valdība no savas puses jau 2011. un 2012. gadā īstenojusi virkni pretinflācijas pasākumu, neļaujot sabiedriskajam sektoram palielināt atlīdzības fondu, nodrošinot patēriņa nodokļu stabilitāti u.c. Savukārt, reālais sektors spēja elastīgi reaģēt uz krīzes radītajām pārmaiņām, attīstot eksporta un inovatīvo produktu nišu un citus konkurētspēju un efektivitāti veicinošus uzņēmējdarbības nosacījumus. Iesāktie darbi tiekot turpināti un papildināti.

"Līdz ar to var atkārtoti teikt, ka galvenais Māstrihtas kritērijs - gada vidējā inflācija - ir ar stabilu tendenci samazināties, un arī tautsaimniecības kopējā attīstība atbilst tam, lai valdības noteiktais mērķa datums 2014. gada 1.janvāris kā eiro ieviešanas diena - būtu pašsaprotams nākamais solis Latvijas attīstībā," rezumē eiroprojekta vadītāja Dace Kalsone.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses