Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

ERAB jaunizveidotajā "Citadele bankā" piederēs 25% akciju

Valdība ceturtdien slēgtajā ārkārtas sēdē apstiprināja līguma nosacījumus ar Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku (ERAB), kas paredz ERAB dalību jaunizveidotajā "Citadele bankā" 25% apmērā plus viena akcija, žurnālistiem pēc valdības sēdes pavēstīja satiksmes ministrs un premjera aizvietotājs Kaspars Gerhards.

"Šodien tika pieņemts lēmums par tālāko sadarbību ar ERAB arī jaunajā "Citadele bankā", un šeit ERAB līdzdalība būs 25% apmērā," sacīja Gerhards. Viņš norādīja, ka valdība ceturtdien apstiprinājusi būtiskus līguma nosacījumus un uzreiz arī tiks slēgts līgums.

Stāstot par iemesliem, kādēļ nebija skaidrības par ārkārtas valdības sēdi līguma apstiprināšanai, jo vēl trešdien tika paziņots, ka tā nenotiks, Gerhards klāstīja, ka notikušas diskusijas ar ERAB par dažādiem līguma nosacījumiem, par kuriem speciālistiem bija jāvienojas. Viņš gan noliedza, ka pastāvējušas bažas par to, ka ERAB varētu nekļūt par "Citadele bankas" akcionāru, bet drīzāk gan sarunas bija par atsevišķiem nosacījumiem.

Ministrs apliecināja, ka pašlaik visi jautājumi ir atrisināti un abas puses ar līguma noteikumiem ir apmierinātas.

"Tas, ka tik nozīmīga finanšu institūcija kā ERAB piedalās "Citadele bankā", manuprāt, nostiprinās gan banku kā tādu, gan tās reitingu un vērtību nākotnē," prognozēja Gerhards. Valdība vienmēr uzskatījusi, ka ERAB jāpiedalās arī "Citadele bankas" izveidē, viņš uzsvēra un vērtēja līgumu kā ļoti nozīmīgu.

"Parex bankas" valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis žurnālistiem pēc sēdes teica, ka valdības pieņemtais lēmums ir pēdējais, kas bija nepieciešams, lai veiktu "Parex bankas" veiksmīgu sadalīšanu. Jau pirmdien, 2.augustā, darbu sāks jaunā "Citadele banka", viņš atgādināja.

Melngailis uzsvēra, ka bija ļoti svarīgi lēmumu pieņemt šonedēļ, lai, "Citadele bankai" sākot darbu, tajā kā akcionārs jau būtu ERAB.

Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Melnace aģentūrai BNS pastāstīja, ka līgumu izstrādi un parakstīšanu saskaņā ar valdības apstiprinātajiem nosacījumiem uzdots nodrošināt FM un Ekonomikas ministrijai.

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka banka "Citadele" darbu sāks 1.augustā.

Vēstīts arī, ka valdība 23.martā pieņēma lēmumu par "Parex bankas" restrukturizācijas modeli, nodalot daļu aktīvu jaunā bankā. Šo modeli atbilstoši Eiropas Komisijas noteiktajām vadlīnijām valdībai rekomendēja īstenot piesaistītais starptautiskais finanšu konsultants "Nomura International plc", jo tam esot būtiskas priekšrocības attiecībā uz valsts noguldījumu atgūšanu un bankas klientu interesēm. Atbilstoši restrukturizācijas modelim no "Parex bankas" tiek izdalīta daļa aktīvu un veidota jauna banka - "Citadele".

"Parex banka", kas tobrīd bija otrā lielākā Latvijas banka, 2008.gada rudenī vērsās pēc valdības palīdzības, lai izvairītos no finanšu problēmām, kuras bankai draudēja rasties pasaules finanšu krīzes dēļ. Lai atbalstītu banku, valdība 2008.gada 8.novembrī pieņēma lēmumu kļūt par "Parex bankas" kontrolpaketes īpašnieci, iegūstot 51% bankas akciju. Savukārt 3.decembrī valdība ārkārtas sēdē jau nolēma pārņemt 84,83% "Parex bankas" akciju, papildus jau iepriekš pārņemtajam 51% bankas akciju iegūstot arī bankas līdzšinējiem lielākajiem akcionāriem Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim atlikušos 34% akciju.

Patlaban "Parex bankas" 76,6% akciju īpašnieks ir Privatizācijas aģentūra, bet 19,7% - ERAB.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses