Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

FKTK piemēro naudas sodu bankai, no kuras konstatēta klientu datu noplūde

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome piektdien nolēmusi bankai, no kuras konstatēta klientu datu noplūde, piemērot soda naudu, pavēstīja komisijā, konkrētu piespriestās sodas naudas apmēru neatklājot.

Komisijas biroja vadītāja Anna Dravniece atzina, ka FKTK padome lēmumu par soda naudas piemērošanu pieņēma, jo banka nav nodrošinājusi klientu datu konfidencialitāti saskaņā ar Kredītiestāžu likuma un komisijas normatīvo noteikumu "Finanšu un kapitāla tirgus dalībnieku informācijas sistēmu drošības noteikumi" prasībām.

"Komisija konstatēja, ka banka saskaņā ar Kredītiestāžu likuma 88.panta pirmo daļu neinformēja komisiju par visiem apstākļiem, kuri var būtiski apdraudēt bankas reputāciju," sacīja Dravniece.

Komisijā arī uzsvēra, ka saskaņā ar Kredītiestāžu likumu informācija par kredītiestādi, ja tā iepriekš nav bijusi likumā noteiktā kārtībā publicēta, ir ierobežotas pieejamības informācija un nav izpaužama. Saskaņā ar minētā likuma prasībām komisijas padome nav tiesīga izpaust informāciju par kredītiestādi un tās klientu datiem.

Jau vēstīts, ka LNT raidījums "Top 10" iepriekš vēstīja, ka "Norvik bankas" kliente lūgusi Datu valsts inspekcijai pārbaudīt, kā trešo personu rokās varēja nonākt viņas bankas konta izdrukas, kurās norādīti viņas personas dati, tostarp personas kods, kā arī informācija par veiktajiem darījumiem. Raidījums vēstīja par tā rīcībā nonākušām kādas Latvijas bankas kontu izdrukām par 22 tās klientiem - fiziskām un juridiskām personām un viņu veiktajiem darījumiem laika posmā no pagājušā gada marta līdz šī gada marta vidum. Iepazīstoties ar daļu no raidījuma rīcībā nonākušajiem dokumentiem, Valmieras iedzīvotāja Lana apliecināja, ka tajā atspoguļoti viņas darījumi.

Savukārt "Norvik bankas" Reklāmas un sakaru nodaļas pārstāve Valda Ķipāne, reaģējot uz izskanējušo informāciju, ka, iespējams, "Norvik bankas" klientu dati nonākuši trešo personu rokās, teica, ka bankas klientu nauda un dati atrodas drošībā.

Bankas pārstāve klāstīja, ka klientu nauda un dati "Norvik bankā" atrodas drošībā un banka nav konstatējusi, ka būtu notikusi bankas sistēmas drošības sistēmu kodu uzlaušana vai naudas zādzība.

Viņa norādīja, ka par iespējamo "Norvik bankas" klientu kontu izdruku nonākšanu svešu personu rīcībā Valsts policijā notiek izmeklēšana, kurā tiks noskaidrots, vai šīs konta izdrukas nav falsificētas, kas tās nozadzis un no kurienes. "Pašlaik nav apstiprinātu pierādījumu, ka tās ir nozagtas no "Norvik bankas". Iespējams, to izcelsmes avots ir kāds cits," minēja Ķipāne.

Pēc aktīvu apmēra "Norvik banka" pagājušā gada beigās bija desmitā lielākā no 27 Latvijas bankām, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati, kuros gan nav ierindota "Parex banka", kas 2008.gada rudenī bija otrā lielākā Latvijas banka pēc aktīviem. "Norvik bankas" akciju kontrolpaketes (51,13%) īpašnieks ir Īslandes uzņēmums "Straumborg ehf.".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses