Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

FKTK un tās vadītājas tēls ir sadragāts

Pēc Latvijas Krājbankas kraha un neveiksmīgajiem Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) un tās vadītājas Irēnas Krūmanes skaidrojumiem par notikušo smagi cietis gan finanšu uzrauga, gan tā galvenās personas tēls sabiedrības acīs, novēroja Diena.lv. Neņemot tik daudz vērā ekonomisko un tiesisko aspektu, savos Twitter kontos neapmierinātību par FKTK un I. Krūmani izteikuši dažādu nozaru un jomu pārstāvji.

Talsu novadā dzīvojošais alpaku un lamu audzētājs Ivars Forands uzskata, ka pēc līdšinējiem paziņojumiem no FKTK puses rodas aizdomas, ka bankas uzraudzība nav bijusi pietiekama, tāpat neskaidrs ir tas, kas ir tās personas, kas izlēmušas, ka banka ir “norakstāma”.

“Mani pārsteidz arī Irēnas Krūmanes neaizskaramība – tas ka viņu var atcelt tikai Latvijas Bankas prezidents un Finanšu ministrs abi kopā, kas ir absurds, nemaz nerunājot par to, ka viņi par to nemaz nav publiski runājuši,” saka uzņēmējs. I. Forands gan atzīst, ka tiešu ietekmi viņa uzņēmējdarbībai bankas krīze nerada, jo Krājbankā nav atvērti viņa uzņēmuma konti. “Vienīgi privatizācijas sertifikāti tur stāv, bet, cik zinu, tie ir drošībā. Dažiem man pazīstamiem cilvēkiem gan varētu rasties salīdzinoši lielāki zaudējumi.”

Mārketinga un publiskās runas pasniedzējs Kārlis Apkalns I. Krūmanes uzstāšanos Latvijas sabiedriskās televīzijas raidījumā 100. pants vērtē kā nepārliecinošu un no komunikācijas viedokļa neprofesionālu. “Neesmu finanšu eksperts un nezinu par viņas zināšanām šajā jomā, bet viena no viņas lomām ir komunicēt. Kamēr viss ir labi, viņa var neko nedarot gaidīt stundu X un par to saņemt labu atalgojumu, bet šai stundai X pienākot, viņa neprot pildīt savu pienākumu,” vērtē komunikācijas eksperts.

Tehnoloģiju entuziasts un blogotājs Kristaps Skutelis arī norāda, ka nav eksperts FKTK pienākumos, taču kopējais institūcijas tēls gan pēc raidījuma 100. pants, gan pēc Latvijas Radio rīta raidījuma, kuros abos piedalījušies FKTK pārstāvji, ir ļoti nepārliecinošs. “Redzu, ka viņi nespēj atbildēt ne uz vienu jautājumu un skaidrot lietas, kas vairs nav tikai žurnālistiem intresantas, bet kam skaidrojumu gaida ļoti daudzi,” saka K. Skutelis.

Itella valdes priekšsēdētājs Aldis Greitāns pēc jau minētā raidījuma nosaktīšanās, kuru vadīja žurnālists Arnis Krauze, Twitter ierakstījis: “Beidzot Krūmane ir uzrāvusies uz kādu, kurš neraustās no viņas arogantās "kompetences"! ” Jautāts par to, kā vērtē FKTK darbību, atzīst, ka to vērtē ļoti kritiski, jo pēdējo 15 gadu laikā “iekritieni” ar bankām bijuši ārkārtīgi daudz, un divi no tiem pēdējo trīs gadu laikā. Viņš norāda, ka vismaz privātajā sektorā organizācijas valde, kas no kļūdām nemācās, nav iespējama.

“Mani personīgi Krājbankas problēmas neietekmē, jo konti citās bankās, bet kad sākās problēmas ar Snoras, man kā izbijušam banku darbiniekam daudzi jautāja, ko darīt – teicu, ka nav pamata panikai, jo līdzīgi kā ekonomists Ģirts Rungainis ticēju, ka FKTK patiešām ir mācījušies no kļūdām. Tas, ka kaut ko tādu var palaist garām, pat prātā nenāca,” skaidro A. Greitāns.

Jau ziņots, ka Krājbankā konstatēts līdzekļu iztrūkums ap 100 miljoniem latu, vakar žurnālistus informēja Ķuzis, apstiprinot, ka ir apcietināts bankas priekšsēdētājs Priedītis un aizturēti arī pārējie bankas valdes locekļi - Zalāns, Ovčiņņikova un Pelcbergs, kuru līdzdalība iztrūkuma izveidē tiek noskaidrota.

Ķuzis arī apstiprināja, ka aizdomās turamā statuss pašlaik ir piemērots tieši Priedītim un Antonovam. Savukārt pārējie aizturētie sniedz liecības, un tālāk, izejot no liecībām un sadarbošanās ar izmeklētājiem, tiks lemts par viņu statusa iespējamām izmaiņām, vakar žurnālistiem pastāstīja VP priekšnieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paaudzes krāj atšķirīgi

Pēdējos gados Baltijas valstīs privātpersonu veiktie investīciju apjomi ir auguši gan ieguldītāju skaita, gan iemaksāto apjomu ziņā. Investīciju jomā paaudžu izvēlēs gan pastāv būtiskas atšķirības.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses