Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Gašpuitis: Apgrozījuma izmaiņas turpmāk koriģēs globālo cenu attīstība

2012.gada februārī, salīdzinot ar janvāri, apstrādes rūpniecības apgrozījums samazinājās par 5.7% - vietējā tirgū par 2.8%, eksportā par 8.4%. Lielākais samazinājums bija metālu ražošanā (-37.3%).

Neskatoties uz kritumu mēneša laikā februārī, salīdzinot ar 2011.gada februāri, apstrādes rūpniecības apgrozījums faktiskajās cenās uzrādīja pieaugumu par 8.9% - vietējā tirgū par 10%, eksportā par 8%.

"Apstrādes rūpniecības apgrozījuma pieaugumu galvenokārt ietekmēja kokapstrādes, nemetālisko minerālu izstrādājumu, gatavo metālizstrādājumu un iekārtu un ierīču remonta un uzstādīšanas apakšnozares. Ievērojams apgrozījuma pieaugums bija ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā (2.1 reizes)," norāda SEB makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis.

"Pēc pērnā gada panākumiem, situācija rūpniecībā kļūst arvien nevienlīdzīgāka. Pērn labvēlīgie apstākļi ļāva strauji kāpināt apgrozījumu – pateicoties pieaugošajiem apjomiem, gan globālajām cenu tendencēm. Tomēr augstās cenas pamazām ierobežo pieprasījumu, kā arī tuvākā nākotnē produkcijas cenās sāks atspoguļoties izaugsmes palēnināšanās Āzijā, īpaši Ķīnā. Tā kā patlaban neuzrādās tirgi, kas spētu pilnībā kompensēt sarūkošo pieprasījuma augšupeju Ķīnā, cenu kāpums palēnināsies, vai atsevišķās apakšnozarēs pat mazināsies. Vistiešāk tas varētu atspoguļoties ar metālapstrādi saistīto uzņēmumu rādītājos"

Viņš prognozē, ka neskatoties uz prognozējamo aktivitātes pieauguma saglabāšanos apstrādes rūpniecībā, apgrozījuma pieaugums, cenu korekciju ietekmē, pa nozarēm kļūs arvien nevienlīdzīgāks un svārstīgāks. "Tas nozīmē, ka, lai audzētu apgrozījumu, produkcijas potenciālās cenu izmaiņas nāksies kompensēt ar tālāku noieta apjomu palielināšanu."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses