Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kargins un Krasovickis "Parex bankas" restrukturizācijas plānā redz vēlmi noslēpt koruptīvas darbības

AS "Parex banka" restrukturizācijas plāns pašreizējā formā ir rūpīgi veidota shēma, lai no plašākas sabiedrības slēptu dažādus koruptīvus mērķus un daudzskaitlīgo konsultantu intereses.

Šādu viedokli ar sava preses pārstāvja Sergeja Bardovska starpniecību biznesa portālam "Nozare.lv" pauda bankas bijušie lielākie akcionāri Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis, kuri arī iepriekš kritizējuši sagatavoto un valdībā apstiprināto plānu, solot nepieciešamības gadījumā savas intereses aizstāvēt tiesā.

Bankas bijušie īpašnieki un vadītāji uzskata, ka sagatavotais un jau arī iedzīvinātais plāns, nodibinot AS "Citadele banku", ir esošās "Parex bankas" bankrota shēma, kas novedīs pie pensiju fondu, Valsts kases un ārvalstu investoru ieguldītās naudas zaudēšanas.

Valstij papildu izdevumus radīšot arī nākotnē sagaidāmie tiesvedības procesi, brīdina Kargins un Krasovickis.

Patiesu izbrīnu viņiem radot tas, cik "ciniski korupcijas skandālā un neizbēgamajos tiesvedības procesos tiek iesaistīta Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB)".

Taujāti, kas tās ir par koruptīvām darbībām, kuras plāns cenšas noslēpt, Krasovickis un Kargins norādīja, ka piemērs korupcijas shēmai ir Baltkrievijas "Parex leasing" pārdošana "Rietumu bankai", par kuru izmeklēšanu sācis arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. Viņuprāt, ERAB, kas deva atļauju šim darījumam, tikusi maldināta, taču tas šīs bankas atbildību nesamazinot.

Savukārt konsultantu intereses slēpjoties tajā, ka pienācīgu atlīdzību viņi saņems tikai gadījumā, ja banka tiks pārdota. Patlaban banku nevarot izdevīgi pārdot, bet līdz tam ir jānogaida vismaz pusotrs gads, taču tādā gadījumā "Nomura" paliekot bez atlīdzības. Izvēlētā sadalīšanas shēma dodot iespēju veikt krāpšanos ar aktīviem, jo tiek iecelts "savējais" likvidators, kurš, sliktos aktīvus pārdodot, nopelna 5% no aktīvu vērtības. Pēc abu bijušo baņķieru aplēsēm likvidatora ieguvums varētu būt aptuveni 50 miljoni latu.

Kā ziņots, šodien Uzņēmumu reģistrā iesniegti visi nepieciešamie dokumenti, lai Komercreģistrā reģistrētu jauno "Citadeles banku", kas ir "Parex bankas" restrukturizācijas plāna ietvaros jaunizveidota kredītiestāde. Bankas dibinātāja ir Privatizācijas aģentūra (PA).

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome otrdien nolēma izsniegt licenci "Citadeles bankai" kredītiestādes darbībai, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja FKTK sabiedrisko attiecību speciāliste Agnese Joela.

"Citades bankas" valdes priekšsēdētāja amata pienākumus pildīs "Parex bankas" padomes priekšsēdētājs Jākobsons, valdes locekļu amata pienākumus - Guntis Beļavskis un Valters Ābele. Savukārt padomē strādās Andžs Ūbelis, Juris Vaskāns un Klāvs Vasks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses