Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 13. jūnijs
Uva, Ainārs, Zigfrīds

Latvijas banku zaudējumi pērn – 179 miljoni latu

Latvijas banku sistēmas kopējie zaudējumi pērn sasniedza 179 miljonus latu, kas ir divas reizes mazāk nekā 2010.gadā, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) dati.

Vienlaikus FKTK Komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciāliste Agnese Līcīte uzsvēra, ka banku sektora 2011.gada darbības rezultātus būtiski ietekmēja "Latvijas Krājbankas" gada nogalē gūtie zaudējumi. Neiekļaujot "Latvijas Krājbankas" un arī "Parex bankas" zaudējumus, banku sektors kopumā 2011.gadā darbojās ar 97 miljonu latu peļņu, tostarp ar peļņu gadu pabeidza 11 Latvijas bankas un piecas ārvalstu banku filiāles, kopā nopelnot 197,5 miljonus latu (tirgus daļa kopējos banku sektora aktīvos – 73%).

Viņa norādīja, ka banku sektora gūtā peļņa pirms uzkrājumiem un nodokļiem 2011.gadā bija 238 miljoni latu, kas ir par 66% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Tīrie procentu ienākumi pērn, pirmo reizi kopš 2008.gada, atkal palielinājās – par 27%. Līcīte gan piebilda, ka, sarūkot kredītportfelim, banku sektora gūtie procentu ienākumi, lai arī lēnākā tempā, tomēr turpināja samazināties, savukārt, krītoties par piesaistītajiem līdzekļiem maksātajām procentu likmēm, samazinājās kopējie banku sektora procentu izdevumi.

Tāpat Līcīte informēja, ka banku sektora kapitāla pietiekamības rādītājs ir saglabājies augstā līmenī un decembra beigās tas bija 17,4% (minimālā prasība – 8%), savukārt pirmā līmeņa pašu kapitāla rādītājs bija 14,2% (septembra beigās – attiecīgi 17,3% un 14,2%).

2011.gadā kapitālu palielinājušas 12 bankas kopumā par 139,4 miljoniem latu (tostarp privātie akcionāri gandrīz par 100 miljoniem latu) un banku sektora apmaksātais pamatkapitāls decembra beigās bija 1,977 miljardi latu.

Banku sektora likviditātes rādītājs palielinājies un decembra beigās bija 63,9% pretstatā 60,3% septembra beigās (normatīvs 30%). Kreditēšanas aktivitātēm saglabājoties zemā līmenī, banku rīcībā esošo finanšu resursu apmērs būtiski palielinājās un būtiski pieauga banku sektora likvīdo aktīvu apmērs, klāstīja Līcīte.

Viņa informēja, ka, samazinoties ārvalstu banku finansējumam, 2011.gada ceturtajā ceturksnī turpināja pieaugt nebanku noguldījumu nozīme Latvijas banku finansējuma struktūrā. Ārvalstu banku meitasbankām un filiālēm finansējuma apmērs no mātesbankām 2011.gada ceturtajā ceturksnī samazinājies par 7,2% jeb 360 miljoniem latu, bet pārējā banku sektorā no bankām piesaistītais finansējums ceturkšņa laikā pieaudzis par 9,3% jeb 43,5 miljoniem latu.

2011.gada ceturtā ceturkšņa laikā banku piesaistīto noguldījumu atlikums samazinājās par 1,5% jeb 169,7 miljoniem latu, tostarp nerezidentu noguldījumu atlikums palielinājies par 6% jeb 294,6 miljoniem latu, savukārt rezidentu noguldījumu atlikums sarucis par 7,4% jeb 464,3 miljoniem latu, tostarp valdības noguldījumu samazinājums 2011.gada decembrī bija par 488 miljoniem latu. Neiekļaujot "Parex banku" un "Latvijas Krājbanku", ceturkšņa laikā noguldījumu apmērs ir pieaudzis par vairāk nekā 600 miljoniem latu jeb 6,3%, sacīja Līcīte.

Banku sektora kopējais kredītportfelis pagājušā gada ceturtajā ceturksnī saruka par 2,3% jeb 312 miljoniem latu, ko galvenokārt ietekmēja tas, ka banku sektorā no jauna izsniegto kredītu apmēri joprojām ir mazāki par klientu atmaksāto un banku norakstīto kredītu apmēriem, informēja FKTK pārstāve un piebilda, ka rezidentu nefinanšu uzņēmumiem izsniegto kredītu atlikums saruka straujāk – par 3,9%, savukārt mājsaimniecībām izsniegto kredītu atlikums samazinājās par 2,2%. Pretēju tendenci uzrādīja nerezidentu kredītportfelis, ceturkšņa laikā pieaugot par 3%, ko savukārt veicināja ASV dolāra kursa pieaugums attiecībā pret latu, jo aptuveni 40% no nerezidentu kredītiem ir izsniegti ASV dolāros.

Kopš gada sākuma banku sektora kredītportfelis kopumā sarucis par 8,1% jeb gandrīz 1,2 miljardiem latu un gada beigās bija 13,2 miljardi latu.

Banku sektorā pagājušā gada pēdējā ceturksnī no jauna izsniegti aptuveni 25 tūkstoši kredītu 569 miljonu latu apmērā, savukārt 2011.gadā kopumā no jauna izsniegti 146 tūkstoši kredītu par kopējo summu 1,5 miljardi latu, tostarp 664 miljoni latu izsniegti Latvijas nefinanšu uzņēmumu attīstībai, 87 miljoni latu – Latvijas finanšu uzņēmumiem, 168,5 miljoni latu – rezidentu mājsaimniecībām, bet 621 miljons latu – nerezidentiem. Visaktīvāk bankas kreditējušas tādas nozares kā vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība, transports un uzglabāšana, lauksaimniecība un apstrādes rūpniecība.

Latvijā kopumā ir 32 bankas, tostarp desmit ārvalstu banku filiāles.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses