Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Lokomets: Ārvalstu investorus piesaistīs eirofondi

Par eirofondu izmantošanu Latvijā sacīts ir daudz - programma ar lielākiem vai mazākiem panākumiem darbojas jau devīto gadu, un kopumā rezultāti ir visai iespaidīgi, un tieši šai programmai mums jāpasakās par straujo ekonomikas attīstību uzreiz pēc iestāšanās ES, krīzes laikā, kā arī pēc tās, kad eirofondi izrādījās praktiski vienīgais, kas stimulēja Latvijas stagnējošo ekonomiku, uzskata Rietumu bankas viceprezidents korporatīvo finanšu jautājumos Renāts Lokomets.

Viņš vērš uzmanību uz to eirofondu izlietošanas aspektu, kas bieži vien tiekot izlaists no redzesloka - uz to, ka uz eirofondu grantiem var pretendēt arī Latvijas kompānijas ar ārvalstu kapitālu. "Būtībā, tas ir ļoti perspektīvs ārvalstu investīciju piesaistīšanas instruments, par kuru ārkārtīgi maz tiek runāts Latvijā, bet aiz tās robežām par to vispār pat nenojauš.

Lieliem ārvalstu uzņēmējiem, iespējams, ne pārāk iespaidīgi liksies piešķiramo subsīdiju izmēri. Piemēram, šobrīd aktuālajās programmās finansējuma apjoms vienam projektam sasniedz ap 4 miljonus eiro. Bet arī šī summa, kas saņemta ar vienu pārskaitījumu gandrīz uzreiz pēc projekta realizācijas, ir ļoti labs atbalsts jaunas kompānijas izveidošanai vai esošās darbības paplašināšanai," norāda baņķieris.

Renāts Lokomets norāda, ka ir arī citi ārvalstu uzņēmējiem pievilcīgi momenti - NVS valstu ražotājiem tā esot izeja uz Eiropas tirgu un iespēja likt Made in EU zīmi uz sava produkta.

"Uzskatu, ka jau tagad eksistē un nākotnē tikai paplašināsies laba potenciālo investoru bāze. Es runāju par cilvēkiem, kas saņēmuši uzturēšanās atļauju Latvijā. Ja sākumā daudzi no viņiem saņēma šo statusu tikai ērtākas ceļošanas nolūkos, tad ar laiku viņi sāka apzināties uzņēmējdarbības iespējas Latvijā. Izmaiņas imigrācijas likumā ne tikai nodrošina valsti ar jauniem iedzīvotājiem, bet arī ar aktīviem uzņēmējiem, kas attīstīs Latvijas ekonomiku.

Šajā situācijā mēs redzam lielu potenciālu un plānojam aktīvi strādāt šajā virzienā. Saviem klientiem Rietumu Banka piedāvā ne tikai uzrakstīt eirofondu subsīdiju saņemšanas pieteikumu, bet arī projektu finansējumu - gan kreditēšanu vai investoru piesaisti, gan pirmā un otrā kombināciju. Savukārt, bankas garantēts finansējums, tāpat kā bankas interese par projektu kopumā, visai ievērojami palielina izredzes uz pozitīvu iznākumu granta saņemšanā," stāsta Rietumu bankas pārstāvis.

Viņš norāda, ka lai gan bankas pastāvēšanas gados ir bijuši vairāki ļoti interesanti un veiksmīgi Latvijas uzņēmēju projekti, tomēr nevajag pārlieku zemu novērtēt eirofondu iespējas palielināt ārvalstu kapitāla ieplūdi Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses