Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 7. jūnijs
Gaida, Arnis, Arno

papildināta (12:51) - 900 000 eiro vērtās konsultācijas Latvenergo izmantos nepieciešamības gadījumā

Lai tuvāko divu gadu laikā līdz galīgā lēmuma pieņemšanai par iespējamo dalību Visaginas AES projektā pilnvērtīgi un atbildīgi turpinātu izvērtēt iespējamās dalības finanšu un komerciālos aspektus, AS Latvenergo konkursa kārtībā izvēlējusies ārējos finanšu konsultantus, vēsta uzņēmuma pārstāve Ivita Bidere.

Viņa norāda, ka līgums ar konsultantiem tikšot noslēgts nepieciešamības gadījumā, ko noteiks turpmākā VAES projekta attīstība.

"Ņemot vērā Visaginas projekta specifiku, vairāku valstu iesaisti un to, ka ne tikai Latvenergo, bet arī Latvijai kopumā līdz šim nav bijusi pieredze atomprojektu attīstīšanā, kā arī šāda mēroga starptautiskos projektos, ir svarīgi piesaistīt speciālistus, kas nodrošina nepieciešamo kompetenci, lai varētu pieņemt izsvērtu un pārdomātu investīciju lēmumu," skaidro uzņēmuma pārstāve.

Projekta ekonomiskais izdevīgums esot atkarīgs no dažādiem faktoriem - gan sarunām par galvenajiem līgumiem, atbildības, kas katrai no pusēm jāuzņemas, gan veiksmīgas finansējuma piesaistes. Visi projekta dalībnieki projekta sarunām piesaista līdzvērtīgus konsultantus, līdz ar to esot būtiski, lai arī AS Latvenergo spētu profesionāli un pilnvērtīgi iesaistīties projekta sarunās.

Iespējamais finanšu konsultants piedalītos piedāvāto risinājumu un dokumentu izvērtēšanā, kā arī konsultētu AS Latvenergo darījuma sarunās, par galveno priekšnosacījumu izvirzot Latvenergo un Latvijai svarīgu projekta aspektu iekļaušanu projekta dokumentācijā.  Līdz ar to  konsultanta starptautiskā pieredze un kompetenta ekspertīze ir svarīgs priekšnoteikums projekta tālākajās sarunās.

"Savlaicīgi apsverot konsultantu piesaistes nepieciešamību, AS Latvenergo 2011. gada nogalē izsludināja atklātu iepirkumu procedūru par finanšu konsultāciju pakalpojumiem. Konkursā piedāvājumus iesniedza vairāki starptautiski finanšu konsultanti, no kuriem konkursa komisija par uzvarētāju izvirzīja pretendentu Project Financing Solution Limited – neatkarīgu konsultantu grupu, kas pēdējos 10 gadus darbojusies vismaz 17 enerģētikas sektora projektos dažādās Eiropas valstīs (Vācijā, Itālijā, Norvēģijā, u.c.). Kompāniju raksturo liela pieredze sadarbībā ar starptautiskām finanšu institūcijām, projektu finanšu analīzē un to modeļu izstrādē, ieskaitot starpvalstu enerģētikas projektus, kā arī tās komandā ir speciālisti ar atomprojektu attīstīšanas pieredzi," teikts Latvenergo paziņojumā.

Kandidātiem bija jāatbilst noteiktām kvalifikācijas prasībām – ir reģistrēts attiecīgās valsts likumā noteiktajā kārtībā; ar tiesas spriedumu nav atzīts par vainīgu līdzdalībā korupcijā, krāpnieciskās darbībās finanšu jomā vai tamlīdzīgi. Kandidātam jābūt konsultantu komandai, kas ietver speciālistus, kuriem ir liela pieredze konsultāciju sniegšanā un strukturētu darījumu nodrošināšanā gan reģionālā, gan starptautiskā mērogā: grupas vadītājam ir vismaz 10 gadu finanšu konsultanta pakalpojuma sniegšanas pieredze enerģētikas projektos, pieredze finanšu konsultāciju sniegšanā enerģētikas projektos, tajā skaitā atomelektrostaciju projektos, kas realizēti Eiropā un ar daudznacionālu investoru piesaisti, pieredze dažādu finansējuma avotu nodrošināšanā, pieredze atomelektrostaciju finansējuma nodrošināšanā.

Pasūtījuma piešķiršanai tika izsludināta atklāta sarunu procedūra saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumu. Iepirkums tika rīkots divās kārtās – kandidātu atlase un sarunas, uz kurām tika uzaicināti trīs atlasītie kandidāti, nosūtot uzaicinājumu iesniegt piedāvājumu.

Šā gada janvāra beigās notika saņemto kandidātu pieteikumu atvēršana – AF Consult Ltd, Project Financing Solutions Limited, Credit Agricole-Corporate Investment Bank, Roland Berger Strategy Consultants GmbH, Deloitte LLP (UK) un SIA Deloitte Latvia.

No 26. marta līdz pat 24 aprīlim notika iesniegto sarunu piedāvājumu atvēršana un izvērtēšana no trim galvenajiem pretendentiem - Project Financing Solutions Limited, Credit Agricole-Corporate Investment Bank, Deloitte LLP (UK) un Deloitte Latvia.

Izvērtēšana tika veikta pēc saimnieciski izdevīgākā piedāvājuma. To izvēloties, tika vērtēta pakalpojuma cena un kvalitāte, tajā skaitā pieeja, metodika un izstrādātās procedūras, kuras finanšu konsultants veiks mērķa sasniegšanai.

Izvērtējot piedāvājumus saskaņā ar sarunu procedūras izvērtēšanas kritērijiem, par saimnieciski visizdevīgāko tika atzīts Project Financing Solutions Limited piedāvājums. Pretendenta iesniegtais mēneša maksas piedāvājums bija 27 500 EUR, savukārt pārējo pretendentu piedāvājumi bija būtiski dārgāki – 60 000 eiro un 79 000 eiro.

Project Financing Solution Limited pēdējos 10 gadus darbojies kā finanšu konsultants 17 projektos enerģētikas sektorā dažādās Eiropas valstīs. Neatkarīgo konsultantu grupu raksturo liela pieredze finanšu analīzē un finanšu modeļa izstrādē, konsultāciju sniegšanā starpvalstu projektus enerģētikas sektorā, kā arī finansējuma nodrošināšanas jautājumos. Pēdējo gadu laikā pretendenta realizētie lielākie projekti enerģētikas sektorā:

  • Nordsee Offshore – MEG I Windfirm – Vācija (2010 -2012); Finanšu konsultāciju sniegšana par finansēšanas scenāriju un plānu: aizdevumu piesaistīšana un pašu kapitāla ieguldījumi;
  • NorGer 1400MW (kabelis) – Norvēģija/Vācija (2010 -2011); Finanšu konsultāciju sniegšana par finansēšanas scenāriju un plānu aizdevumu piesaistīšanai; finanšu modeļa izvērtēšana.
  • 2000MW gāzes IPP – Omāna (2010 -2011); Finanšu konsultāciju sniegšana par finansēšanas scenāriju un plānu aizdevumu piesaistīšanai 1.6milrd. US dolāru apmērā, tai skaitā no: eksportkredīta aģentūrām; finanšu modeļa izstrāde un finanšu analīze.
  • SEF Ferrara 780MW gas fired CHP plant – Itālija (2010); Finanšu konsultāciju sniegšana par finansēšanas scenāriju un plānu: aizdevumu piesaistīšana un pašu kapitāla ieguldījumi; finanšu modeļa izstrāde un finanšu analīze.
  • Carington 200MW IPP gas fired peaking plants – UK (2010); Finanšu konsultāciju sniegšana par finansēšanas scenāriju un plānu: aizdevumu piesaistīšana un pašu kapitāla ieguldījumi; finanšu modeļa izstrāde un finanšu analīze.
  • Barka III750 gāzes IPP – Omana (2008 -2010); Finanšu konsultāciju sniegšana par finansēšanas struktūru un scenāriju un plānu aizdevumu piesaistīšanai, tai skaitā no ECAs (HERMES, KEXIM); konsultācijas iepirkumu procedūras organizēšanā, finanšu modeļa izvērtēšana.
  • Salemo 800 MW gas fired IPP – Itālija (2007 – 2010); Finanšu konsultāciju sniegšana par finansēšanas scenāriju un plānu: aizdevumu piesaistīšana un pašu kapitāla nodrošināšanu; finanšu modeļa izstrāde un finanšu analīze. TAP (gāzes cauruļvads) – Grieķija, Albānija, Itālija (2006-2012) – finanšu konsultācijas par akcionāru līgumu, gāzes transportēšanas līgumu un finansēšanas plāna izstrāde: aizdevumu piesaistīšana no EIB, EBRD, ECAs, tai skaitā JEXIM.

Šobrīd AS Latvenergo turpina izvērtēt Visaginas AES projekta virzību un veic iespējamos sagatavošanās darbus, lai nepieciešamības gadījumā varētu uzsākt aktīvāku darbību projektā.

I. Bidere skaidro, ka tā kā šorīd projekta virzība vēl neliecina par šādu nepieciešamību, līgums ar konsultantiem vēl nav noslēgts. "Latvenergo plāno slēgt šādu līgumu tikai tādā gadījumā, kad būs gūta informācija par projekta nākamo attīstības posmu. Konkursā minētā summa ir maksimālā iespējamā pakalpojuma summa, kuras ietvaros nav noteikta fiksēta samaksa, apmaksa ir paredzēta pēc izdarītā darba apjoma. Plānotais sadarbības ilgums ar finanšu konsultantu ir divi ar pusi gadi, jeb līdz investīciju lēmumu pieņemšanai," viņa skaidro.

Jau iepriekš uzsvērts, ka AS Latvenergo Visaginas AES projektā iesaistīsies tikai tad, ja projekts būs ekonomiski izdevīgs. Šobrīd nav pieņemti lēmumi par AS Latvenergo dalību projektā un saskaņā ar pašreiz plānoto projekta grafiku, galīgo investīciju lēmumu būs jāpieņem 2014. gada beigās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pielīdzina atzīmes

S&P Latvijas reitinga piegludināšana salīdzinājumā ar konkurentiem ir loģiska.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses