Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

papildināta - (17:56) Valdība neiebilst pret līguma slēgšanu par vērienīgo vilcienu iegādi

Valdība neiebilst pret to, ka AS Pasažieru vilciens, izpildoties konkrētiem nosacījumiem, slēdz līgumu par vērienīgo vilcienu iegādi, šodien žurnālistiem pavēstīja satiksmes ministrs Aivis Ronis.

Līgumu varēs slēgt, ja Administratīvā rajona tiesa neapturēs līguma slēgšanu un līgums būtiski neatšķirsies no sākotnējās Pasažieru vilciena un Spānijas kompānijas Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, S.A. (CAF) vienošanās un konkursa nolikuma prasībām. Galvenokārt runa ir par finansēšanas un avansēšanas pozīcijām.

Ronis apstiprināja, ka valdība ir pieņēmusi galīgo lēmumu un šis jautājums Ministru kabineta darba kārtībā neatgriezīsies.

PV valdes priekšsēdētājs Nils Freivalds žurnālistiem teica, ka pozitīva Administratīvās tiesas lēmuma gadījumā līgums tiks noslēgts tuvāko dienu laikā. Savukārt, ja tiesa kā pagaidu noregulējumu noteiks aizliegumu slēgt līgumu, viņa skatījumā, veidosies kritiska situācija. Pēc Freivalda domām, tas ir ļaunākais scenārijs. Viņš gan neesot dzirdējis argumentus, kas liktu domāt, ka Stadler Bussnang AG prasība varētu būt pamatota.

Otrdienas valdības sēdē piedalījās arī Rīgas vagonbūves rūpnīcas (RVR) vadītājs Valērijs Igaunis, kurš ministrus detalizētāk informējis par plānotajiem darbiem un sadarbību ar CAF, tās termiņiem un ieguvumiem tautsaimniecībai.

Lūgts rezumēt līdzšinējo konkursa gaitu, Igaunis bija lakonisks un norādīja: "Nervi jau beigti." Viņš skaidroja, ka veicamo darbu izpildes termiņš ar katru dienu tikai samazinās un paliek saspringtāks. Sākotnēji bija plānots, ka pirmie ražošanas darbi jāsāk pērn septembrī, bet nu tie jau ir iekavējušies par četriem mēnešiem. Patlaban, pēc RVR aplēsēm, uzņēmums spēs laikus veikt prasītos darbus.

"Latvijas valdības lēmums neiebilst pret lūguma slēgšanu nozīmē to, ka valdība dot svētību iespējamām investīcijām un tehnoloģiskām izrāvienam Latvijas transporta mašīnbūves nozarei. Tas ir loģisks solis un vērtējams tikai pozitīvi. Ceru, ka vairs netiks likti nekādi šķēršļi šajā projektā paredzētājai mūsu rūpnīcas modernizācijai. Tās rezultātā varēsim ne tikai izpildīt lielu daļu no CAF līgumā paredzētajiem darbiem, bet arī pēc dažiem gadiem spēsim piedāvāt jaunās paaudzes vilcienus milzīgam platsliežu tirgum kaimiņvalstīs ar RVR zīmolu. Tas radīs pozitīvu efektu gan nozarei, gan valstij kopumā," uzsvēra Igaunis.

Igaunis piebilda, ka tagad visas iespējas ir Pasažieru vilciena rokās, lai izpildītu Latvijas valdības uzdotos nosacījumus.

PV skaidroja, ka otrdien Rīgā ir atkal ieradušies CAF pārstāvji un ir atsākušās sarunas ar Spānijas uzņēmuma pārstāvjiem. Pasažieru vilciens vēlētos panākt pozitīvu rezultātu ar uzņēmuma pārstāvjiem "pēc neilga laika".

Freivalds teica, ka Igaunis šodien valdības sēdē piedalījās, jo valdība vēlējusies no pirmavota zināt, kāda sadarbība paredzēta starp RVR un CAF.

To, ka nenotiks būtiska nosacījumu maiņa, PV garantējot.

Skaidrojot, par kādiem nosacījumiem bijušas lielākās diskusijas, Freivalds žurnālistiem nosauca indeksāciju un avansa apmēru. Proti, PV rosināja biežāk veikt indeksāciju. Viņš piebilda, ka ir grūti novērtēt, vai tas ir par labu vai par sliktu pasūtītājam. Otrs jautājums bija par avansa apmēru, proti, PV rosināja sākotnējo summu palielināt. Cita kārtība piedāvāta, jo šis ir pārāk apjomīgs un liela riska projekts, kā arī, ņemot vērā Eiropas praksi. Sākotnējais piedāvājums bijis pie zemākās robežas, un, ņemot vērā Finanšu ministrijas bažas, pie šī piedāvājuma PV arī palika.

Freivalds arī teica, ka lielā mērā tiek garantēts, ka tiek novērsts risks zaudēt Eiropas Savienības līdzekļus.

Valdībai iesniegtie dokumenti liecina, ka PV valdei sarunu gaitā ar konkursa uzvarētāju jānodrošina piedāvājuma atbilstība konkursa nolikumā ietvertajai tehniskajai specifikācijai, ritošā sastāva uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksu pamatotībai un valsts interesēm atbilstoša efektivitāte, kā arī jānodrošina noteikta apjoma ritošā sastāva ražošana Latvijā.

Tiek arī solīts, ka līguma darbības laikā netiks palielinātas izmaksas valsts budžetā dotācijām pasažieru pārvadājumiem pa dzelzceļu salīdzinājumā ar 2012.gada budžetā paredzēto dotācijas pasažieru pārvadājumiem pa dzelzceļu apmēru.

Kā ziņots, Administratīvajā rajona tiesā 25.janvārī būs pieejams lēmums par to, vai pēc Šveices uzņēmuma Stadler Bussnang AG (Stadler) lūguma pagaidām apturams Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) lēmums atļaut 429,24 miljonus latu vērto jauno vilcienu iepirkumu.

Kā ziņots, IUB pērn oktobra nogalē atļāva PV slēgt līgumu ar CAF par apjomīgo jauno pasažieru vilcienu sastāvu iepirkumu.

PV konkursā par jaunu pasažieru vilcienu sastāvu iepirkumu par uzvarētāju atzina Spānijas kompāniju, kas ieguva tiesības uz 610,76 miljonus eiro (429,24 miljonus latu) vērto līgumu. Šo PV lēmumu IUB apstrīdēja Stadler, kas 17.novembrī iesniedza arī sūdzību tiesā par IUB lēmuma pamatotību.

PV iepirkums paredz līdz 2015.gadam iegādāties 34 jaunus elektrovilcienus un septiņus dīzeļvilcienus.

(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paaudzes krāj atšķirīgi

Pēdējos gados Baltijas valstīs privātpersonu veiktie investīciju apjomi ir auguši gan ieguldītāju skaita, gan iemaksāto apjomu ziņā. Investīciju jomā paaudžu izvēlēs gan pastāv būtiskas atšķirības.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses