Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

papildināta (2) - Auziņš: LU atguvusi visus Krājbankas noguldījumus

Latvijas Universitātes (LU) rektors prof. Mārcis Auziņš informē, ka pateicoties _Latvijas Universitātes _atbildīgo darbinieku aktīvai rīcībai, LU no _Latvijas Krājbankas (LK) _ir atguvusi visus savus noguldījumus 2,5 miljonu latu apmērā.

Sadarbojoties ar Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK), LU ir panākusi, ka komisija ir izpildījusi visus iepriekš nepamatoti apturētos maksājuma rīkojumus, kā rezultātā visa nauda no LU kontiem Krājbankā šobrīd ir sekmīgi pārskaitīta un atrodas drošībā augstskolas kontos citās komercbankās.

Augstskola naudu atguvusi, jo visi augstskolas pārskaitījumi bijuši likumīgi un formāli izdarīti pareizi, Dienai pauda LU Finanšu un uzskaites departamenta direktors Gundars Bērziņš. Proti, augstskolas finanses atradās LK norēķinu kontā, kura dienas limits pārskaitījumiem bija 2 miljoni. Turklāt pārskaitījumus augstskola jau veikusi 16.novembrī, kad nekāda juridiska pamatojuma ne FKTK, ne LK aizturēt finanšu aizplūšanu no Krājbankas nebija. G.Bērziņš pauda, ka saprot FKTK un LK vēlēšanos aizturēt finanšu aizplūšanu no bankas, taču abas puses "nebija nodrošinājuši tam juridisku pamatu", sacīja augstskolas pārstāvis. Pēc viņa domām, LU šajā jautājumā uzvarētu arī tiesā. "Šī bija viena no konstruktīvākajām FKTK rīcībām. Ja divas valsts iestādes tiesātos par šo lietu, līdzekļu taupīgs izlietojums tas nekādā gadījumā nebūtu," sacīja G.Bērziņš.

LU nauda atmaksāta šorīt. Lai arī augstskola jau bija paspējusi pieteikties valsts īstermiņa aizdevumam un vakar valdība apstiprināja tā piešķiršanu LU, augstskola no šīs iespējas, visticamāk, atteiksies. G.Bērziņš šaubās, ka kredīta piešķiršana augstskolai tiktu līdz galam noformēta, ņemot vērā, ka tā saņēmusi līdzekļu atmaksu.

Kā zināms, Krājbankas kraha priekšvakarā - 16.un17.novembrī - LU veica vairākus naudas pārvedumus no LK konta uz citu banku kopumā 2,5 miljonu latu apmērā. Maksājumi tika veikti trijos piegājienos - pirmajā dienā tie bija 2 miljoni latu, bet nākamajā dienā - atlikusī summa. Saskaņā ar FKTK ieteikumu, Krājbanka uz citu kontu bija pārskaitījusi tikai 3000 latu, bet pārējā naudas summa tika atgriezta atpakaļ. LU par notikušo pieprasīja skaidrojumus valsts augstākajām amatpersonām.

FKTK biroja vadītāja Anna Dravniece noliedz, ka FKTK pieļāvusi kļūdu, vienojoties ar Krājbanku kavēt līdzekļu aizplūšanu no šīs kredītiestādes un nepamatojot šo vienošanos ar atbilstošu juridiski korektu dokumentāciju.
A.Dravniece uzsvēra, ka, atbilstoši Kredītiestāžu likumam, FKTK pienākums ir nekavējoties veikt pasākumus, lai novērstu kredītiestādes darbībā trūkumus, kuri apdraud vai varētu apdraudēt kādas kredītiestādes vai visa kredītiestāžu sektora stabilu darbību vai varētu radīt ievērojamus zaudējumus valsts tautsaimniecībai.

"Ņemot vērā 16.novembrī komisijas rīcībā esošo informāciju, nolūkā aizsargāt noguldītāju intereses un saglabāt bankas aktīvus komisija pildījai tai likumā noteiktās funkcijas un īstenoja apstākļiem piemērotākos iespējamos pasākumus," pavēstīja A.Dravniece, norādot, ka Krājbankai pieprasīts apliecinājums līdz turpmākai apstākļu noskaidrošanai bez saskaņošanas ar komisiju neveikt debeta operācijas virs 10 000 latu, kas nav paredzētas saimnieciskās darbības veikšanai, kā arī neveikt debeta operācijas visām personām, kas saistītas ar banku, tās akcionāriem un nerezidentiem.

(papildināts ar FKTK viedokli - red.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses