Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Par nulles deklarācijas neiesniegšanu varētu nākties sēdēt cietumā

Esošo tiesisko regulējumu vēl precizēs līdz martam, taču iespējamā atbildība par deklarācijas neiesniegšanu vai nepatiesu ziņu sniegšanu tajā varētu būt visai barga, raksta laikraksts Dienas Bizness.

Par mantiskā stāvokļa deklarācijas neiesniegšanu vai apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu tajā persona tiks saukta pie administratīvās vai pat kriminālatbildības, paredz jaunais Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likums. Taču, iepazīstoties ar šobrīd Latvijas Republikā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, ir jākonstatē, ka atbildība par nulles deklarācijas neiesniegšanu šobrīd nav paredzēta un var tikai minēt, kāda būs par iespējamajiem likuma pārkāpumiem paredzētā atbildība, norāda zvērinātu advokātu biroja «O. Cers un J.Jurkāns» zvērināta advokāte Inita I.  Apšeniece.

Prognozējot iespējamo atbildību, par mērauklu varētu ņemt Krimināllikuma 219. pantu, kas paredz kriminālatbildību par likumā noteiktās ienākumu, īpašuma, darījumu vai citas mantiska rakstura deklarācijas neiesniegšanu. Par to paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem vai naudas sods līdz 60 minimālajām mēnešalgām. Minētā panta otrā daļa paredz kriminālatbildību par nepatiesu ziņu norādīšanu likumā noteiktajā ienākumu, īpašuma, darījumu vai cita mantiska rakstura deklarācijā, ja nepatiesas ziņas norādītas par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā. Par to paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz četriem gadiem vai arī piespiedu darbs, vai arī naudas sods līdz 100 minimālajām mēnešalgām.

Runājot par iespējamo administratīvo atbildību, jāņem vērā, ka Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 159.8 pants paredz atbildību par nodokļu un informatīvo deklarāciju iesniegšanas termiņu neievērošanu. Atbildība paredzēta naudas soda veidā un tās lielums atkarīgs no dienu skaita, cik ir tikušas nokavētas, pārkāpjot nodokļu normatīvajos aktos noteikto iesniegšanas termiņu. Tā, piemēram, ja nokavētas ir ne vairāk kā 15 kalendārās dienas, tad naudas sods tiek noteikts līdz 50 latiem. Savukārt, ja nokavētas vairāk par 30 kalendārajām dienām, naudas sods var būt no 201 līdz pat 500 latiem.

Tāds pats naudas sods var tikt uzlikts arī tad, ja noteiktajā termiņā netiek iesniegta  informatīvā deklarācija par uzkrājumu ienākumiem, skaidro I. Apšeniece. Jāņem arī vērā laika ierobežojums – administratīvo sodu par šāda veida administratīvajiem pārkāpumiem VID amatpersonas var uzlikt ne vēlāk kā četru mēnešu laikā no pārkāpuma atklāšanas dienas, bet ne vēlāk kā gada laikā no pārkāpuma izdarīšanas dienas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses