Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

"Parex bankā" paliek daži tūkstoši klientu - ilgstoši parādnieki

Līdz ar jaunās bankas Citadele izveidi vairāk nekā 300 000 klientu ieguvuši jaunu banku, kas tagad varēs pilnvērtīgi darboties. Savukārt Parex bankā, no kuras jaunā finanšu iestāde veidojās, paliek daži tūkstoši, kas ilgstoši nav kārtojuši savas kredītsaistības un kavējuši vairāk nekā 60 dienas.

Visi bankas klienti, kuriem nav kavēto parādsaistību, ir nonākuši Citadelē, tā pirmdien intervijā Latvijas Radio teica Citadeles valdes priekšsēdētājs Juris Jākobsons.

Viņš arī noliedza izskanējušo informāciju, ka par jaunās bankas vadītāju varētu kļūt Kriss Viljamss. Šis cilvēks kļuvis par Parex bankas valdes priekšsēdētāju, nomainot Nilu Melngaili.

BNS informācija liecina, ka amerikānim K.Viljamsam ir pieredze banku pārņemšanā un saistībā ar bankām, kas saņem valsts palīdzību. Pēdējā laikā K.Viljamss ir bijis vadošos amatos Šveices bankā Credit Suisse, kā arī ASV finanšu korporācijās Citigroup un Goldman Sachs. Viņš strādā banku nozarē jau vairāk nekā 20 gadu. K.Viljamss ir konsultējis bankas un valdības banku pārņemšanas jautājumos, tostarp darījumus, kad Lielbritānijas banka Royal Bank of Scotland pārņēma citu britu banku NatWest un Itālijā bāzētā starptautiskā banka UniCredit pārņēma Vācijas banku HVB, kā arī devis padomus par iespējām glābt finanšu problēmās nonākušo Lielbritānijas banku Northern Rock. K.Viljamss ir strādājis arī ASV bankās Morgan Stanley un Bank of America.

Šonedēļ plānots lemt par Citadeles valdi, kas patlaban darbojas trīs cilvēku sastāvā. Tajā bez J.Jākobsona ir arī Guntis Beļavskis un Valters Ābele. Paredzēts, ka valde tiks paplašināta.

J.Jākobsons informēja, ka tuvāko mēnešu laikā Citadele sāks kreditēt no Eiropas Investīciju bankas piešķirtās kredītlīnijas 100 miljonu eiro apmērā, bet arī pašai bankai esot pietiekoši augsta likviditāte, lai zināmu daudzumu izmantotu kreditēšanā. Pēc viņa teiktā, galvenokārt banka pievērsīsies mazajiem un vidējiem uzņēmējiem.

Nav paredzams, ka banka tuvāko mēnešu laikā atdos tās ieguldīto naudu, taču pie pilnīgas atgūšanas tiekot strādāts.

Par bankas pārdošanu lemšot valdība, bet sākotnējais plāns, kas vēl tiks debatēts, ir tāds, ka pirmie mēģinājumi varētu sākties jau tagad, šajās nedēļās, kad potenicālajiem investoriem nosūtītu informāciju, ka banka ir sadalīta un ir iespējams piedalīties konkursā.

J.Jākobsons teica, ka ir doti kopumā četri gadi - līdz 2014.gada beigām valsts atbalsts ir jāpārtrauc.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses