Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Strašuna: Privātajā sektorā strādājošajiem pirktspēja aug

2012. gada 1.ceturksnī vidēja bruto alga ir pieaugusi par 3.7% - par 4.2% privātajā sektorā un par 3.1% sabiedriskajā sektorā. Reālā neto alga, proti, alga pēc nodokļiem, ņemot vērā patēriņa cenu kāpumu, bija par 0.3% lielāka nekā pērn 1.ceturksnī. Tomēr pirktspēja uzlabojās tikai privātajā sektorā strādājošajiem par aptuveni 1%, kamēr sabiedriskajā sektorā tā vēl arvien nedaudz krita, norāda Swedbank galvenā ekonomiste Lija Strašuna.

Viņa norāda, ka gada laikā bruto alga visstraujāk augusi pakalpojumu jomā, tai skaitā ar eksportu saistītajās nozarēs - finanšu sektorā, transportā, tūrismā, tirdzniecībā (par 5-7%). Vien nedaudz atpaliek apstrādes rūpniecība (4.4%).

"Prognozējams, ka patēriņa cenu kāpumam kļūstot lēnākam, iedzīvotāju pirktspēja turpinās uzlaboties un reālā vidējā neto alga 2012.gadā pieaugs par aptuveni 1%. Ņemot vērā augstu nenoteiktību par notiekošo eiro zonā, uzņēmumi vēl ļoti piesardzīgi paaugstina algas, galvenokārt "atslēgas" darbiniekiem un/vai premējot darbiniekus ar labu sniegumu. Valsts sektorā spiediens palielināt algas pastiprinās, budžeta situācija arī labāka, nekā gaidīts, tāpēc iespējams, ka gada otrajā pusē redzēsim straujāku algu kāpumu sabiedriskajā sektorā," norāda L. Strašuna.

Ekonomiste skaidro, ka pagaidām algu kāpums iet roku rokā ar ražīguma kāpumu, līdz ar to uzņēmumi spēj noturēt iepriekšējo konkurētspējas uzlabojumu. Tomēr darba tirgus pārkaršanas riski saglabājoties.

"Ņemot vērā šī gada 1.ceturkšņa algu datus, skaļi paziņojumi par akūtu kvalificēto darbinieku trūkumu daudzās nozarēs vismaz pagaidām izskatās mazliet pārspīlēti. Tomēr ar laiku šīs problēmas varētu pieaugt. Plānotā iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšana turpmākajos gados mazliet atvēsinās darba tirgu, bet problēmas ar prasmju un reģionālo nelīdzsvarotību neatrisinās," viņa stāsta.

Diskusijas un darbs pie reformām izglītības un sociālajā sfērā, kas veicinātu darbaspējīgo iedzīvotāju aktivitāti un mazinātu strukturālo bezdarbu, turpinās, norāda Swedbank ekonomiste, bet, izņemot plānoto pensionēšanas vecuma palielināšanu, skaidri rezultātus viņa vēl nesaskata.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses