Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

TKB: Ekonomikas pieauguma temps 1.ceturksnī pārsniegs cerēto

Vēl šā gada sākumā iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma perspektīvu 2012. gadam prognozēja 1.3 - 1.5% robežās, bet šobrīd skepsi pakāpeniski nomaina pozitīvākas noskaņas, kas noticis pateicoties gan ārējiem, gan iekšējiem faktoriem, savā paziņojumā klāsta Trasta komercbankas (TKB) pārstāvji.

Viņi to skaidro ar to, ka nedaudz norimusi spriedze ap kopējo ekonomisko situāciju Rietumeiropā un piebremzējusies eiro kursa lejupslīde, savukārt Latvijā šā gada sākumā negaidīti strauji pieaudzis tirdzniecības un tajā skaitā ārējās tirdzniecības apjoms. Arī bažas par jaunu bezdarba rādītāju pieaugumu izrādījušās nepamatotas.

Banka gan norāda, ka arī pārāk lielam optimismam pagaidām vēl nav pamata, jo Eiropas Savienībā (ES) joprojām nav atrisinātas vairāku valstu parādu problēmas, arī Latvijā būtiski pieauguši siltumenerģijas tarifi un degvielas cenas, kas gandrīz apturējis inflācijas sarukumu. Samazinājies apstrādes rūpniecības produkcijas apjoms un tās realizācijas izaugsmes tempi.

"Tomēr jau šodien ir acīm redzams, ka Latvijas ekonomikas pieauguma temps 2012. gada 1.ceturksnī pārsniegs cerēto, un tas var mudināt pārskatīt turpmākās IKP pieauguma prognozes uz augšu. Pēc ekonomikas ekspertu aplēsēm Latvijas tautsaimniecības izaugsmi šogad sekmēs gan Eiropas, gan Latvijas finanšu sistēmas stabilizēšanās, patērētāju un uzņēmēju noskaņojuma uzlabošanās, ēnu ekonomikas sarukums un privātā patēriņa apjomu pakāpenisks pieaugums. Ekonomisko aktivitāti Latvijā pozitīvi ietekmēs pērn veiktās investīcijas enerģētikas un transporta sektorā," teikts TKB paziņojumā.

TKB analītiķis Konstantīns Šavkuņenko Latvijas IKP pieaugumu 2012.gadā prognozē ne mazāku kā 2% apmērā, bet, nepasliktinoties ārējai ekonomiskajai situācijai kopumā (piemēram, Krievijas tirgus nepieciešamības gadījumā varētu kompensēt pieprasījuma sarukumu ES) - aptuveni 2.5% apmērā. Viņš atzīmē, ka arī šā gada valsts budžets izstrādāts, pieņemot, ka Latvijas IKP 2012.gadā pieaugs par 2,5%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses