Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

VID neplāno pārbaudīt, vai skaidras naudas uzkrājēji līdzekļus ieskaitījuši bankā

Valsts ieņēmumu dienests (VID) neplāno īpašas pārbaudes saistībā ar to, vai Latvijas rezidenti izpildījuši pienākumu un līdz 1.jūnijam ieskaitījuši kontā kredītiestādē skaidras naudas uzkrājumus, kas pārsniedz 10 000 latu vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā pēc Latvijas bankas noteiktā valūtas kursa.

Kā aģentūra LETA uzzināja VID Sabiedrisko attiecību daļā, nākotnē gadījumos, ja fiziska persona pēc kādiem riska analīzes kritērijiem nonāks VID redzeslokā un VID veiks kādus nodokļu kontroles pasākumus, tad šai personai būs jāpierāda, ka tā ir savus skaidras naudas uzkrājumus iemaksājusi kontā kredītiestādē.

Tāpat personai pēc VID pieprasījuma būs pienākums pierādīt, ka nauda kontā nav ieskaitīta kādu objektīvu iemeslu dēļ, tostarp sniegt pierādījumus par personas skaidras naudas uzkrājumu iemaksu savos kontos vai nu Latvijas vai ārvalsts kredītiestādēs.

LETA jau ziņoja, ka 2011.gada 15.decembrī stājās spēkā Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likums, kas paredz, ka mantiskā stāvokļa deklarācija noteiktām iedzīvotāju kategorijām jāiesniedz VID no 1.marta līdz 1.jūnijam. Tajā jānorāda ziņas par personas mantisko stāvokli uz 2011.gada 31.decembra plkst.24.

Likums paredz, ka valsts amatpersonām bankā jāieskaita skaidras naudas uzkrājumi, kas pārsniedz 4000 latu.

Naudas līdzekļu esamība kontā kredītiestādē, kas pierāda personas naudas līdzekļu esamību, tiks fiksēta 1.jūnija, dienas beigās plkst.24.

Ja persona līdz šī gada 1.jūnija plkst.24 savā bankas kontā nebūs ieskaitījusi likumā noteikto skaidrās naudas apjomu, personu varēs saukt pie administratīvās atbildības. Sods par šādu pārkāpumu paredzēts līdz 500 latiem.

LETA jau ziņoja, ka likumā noteiktajā termiņā - līdz šā gada 1.jūnijam - fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarācijas jeb tā dēvētās "nulles" deklarācijas VID nebija iesnieguši 5856 cilvēki.

Līdz 3.jūlijam VID reģistrējis 130 073 sākumdeklarācijas, no kurām termiņā iesniegtas 124 217 deklarācijas.

VID gan norāda, ka termiņā iesniegto deklarāciju skaits vēl varētu palielināties, jo par savlaicīgi iesniegtām Ieņēmumu dienests atzīst arī tās deklarācijas, ko iesniegs cilvēki, kuri to līdz 1.jūnijam nebija varējuši izdarīt attaisnojošu iemeslu dēļ, piemēram, to nav varējuši izdarīt jūrnieki, atrodoties izbraukumā.

Tāpat VID joprojām deklarācijas vēl saņem pa pastu. VID arī turpina saņemto deklarāciju reģistrēšanu, ko Ieņēmumu dienests cer pabeigt līdz jūlija beigām. Tad arī varētu kļūt zināms kopējais sākumdeklarāciju skaits.

Par fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarāciju saturu plašāku sabiedrību VID sola informēt ne ātrāk kā augustā vai pat septembrī.

VID norāda, ka patlaban vēl nav iespējams raksturot deklarāciju saturu un atbildēt uz jautājumu par to, ko visbiežāk iedzīvotāji deklarācijas norādījuši. To VID varētu būt gatavs darīt tuvāko mēnešu laikā - augustā vai septembrī.

Līdz 3.jūlijam 80 personas iesniegtajās deklarācijās ir norādījušas līdz šim nedeklarētos ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) apliekamos ienākumus 2 739 402 latu apmērā, no kuriem aprēķinātais valsts budžetā maksājamais IIN ir 410 652 lati, no kuriem līdz šim saņemti 324 863 latu IIN maksājumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses