Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Aptauja: cenu kāpumu prognozē gandrīz divreiz vairāk iedzīvotāju nekā cenu kritumu

Jūlijā nekustamā īpašuma cenu kāpumu tuvākā gada laikā paredz 34%, savukārt kritumu - 19% jeb teju divreiz mazāk, liecina SEB Mājokļu cenu _indikatora _aptauja.

Jūlijā indikators palielinājies par 8,7 procentpunktiem līdz 15,1 punktam jūlijā, kas ir augstākā atzīme kopš 2009.gada maija, kad uzsākta šāda veida iedzīvotāju noskaņojuma datu apkopošana. Pēdējo 12 mēnešu laikā indikators pieaudzis par 66,8 procentpunktiem.

Aptauja rāda, ka 30% iedzīvotāju sagaida: mājokļu cenas 12 mēnešu laikā nemainīsies un pēc gada tās atradīsies pašreizējā līmenī. 17% aptaujāto iedzīvotāju nespēja vai arī nevēlējās atbildēt uz aptaujas jautājumu.

Kā secina SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis, vērtējuma izmaiņas ir viens no faktoriem, kas pakāpeniski varētu sāk veicināt iedzīvotāju intereses pieaugumu par mājokļu kredītiem un ilglietošanas preču iegādi. Tomēr viņš norāda, ka situācija Latvijas ekonomikā saglabājas pietiekami sarežģīta un tautsaimniecības atveseļošanās procesa ceļš būs līkumains, līdz ar to nepamatoti būtu gaidīt daudz lielāku iedzīvotāju optimismu attiecībā uz nekustamā īpašuma cenu kāpumu nekā tas ir patlaban. "Iespējams, ka tuvākajā nākotnē sagaidīsim SEB Mājokļa cenu indikatora vērtības pieauguma tendences apstāšanos, un visdrīzāk rudenī iedzīvotāju noskaņojums kļūs mazāk optimistisks," atzīst eksperts un piebilst, ka iedzīvotāju gaidas par mājokļu cenu kāpumu vai kritumu primāri ietekmēs vairāki faktori, pirmkārt, 2011.gada budžeta konsolidācijas pasākumi, tajā skaitā, arī iespējamās nekustamā īpašuma nodokļa izmaiņas, otrkārt, energoresursu cenu izmaiņas, treškārt, izmaiņas likumdošanā, kas varētu ietekmēt mājokļu kredītu saņemšanas nosacījumus.

Aptauja veikta sadarbībā ar pētījumu centru SKDS. Aptaujāti 1022 Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses