Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Dzīvokļu īres cenas liek apsvērt to pirkšanu

Pēdējos gados īres tirgus bijis viens no aktīvākajiem. Pieprasījums ir palielinājies, savukārt piedāvājums sarūk, īpaši tas attiecas uz kvalitatīviem īpašumiem labās vietās, izriet no tirgus speciālistu aptaujas. Tas ir veicinājis īres cenu palielinājumu, kas varētu turpināties arī šogad. Līdz ar to daudzi vietējie iedzīvotāji, kas meklē sev mājvietu, sāk apsvērt mājokļa iegādi, tomēr ir daži «bet», raksta Db.lv.

Pagājušajā gadā īres cenas ir palielinājušās, taču nevarētu teikt, ka kāpums ir bijis ļoti straujš, saka Kitija Studente, Ober Haus Real Estate Vecrīgas biroja vadītāja. Piemēram, pagājušajā gadā laba divistabu dzīvokļa īre Rīgas centrā izmaksājusi 400-450 eiro mēnesī, bet šobrīd par dzīvokli tiekot prasīti 500 līdz 600 eiro atkarībā no atrašanās vietas un dzīvokļa stāvokļa. Arī mikrorajonos nereti par dzīvokli, par ko pirms gada prasīti varbūt tikai 100 lati, tagad var prasīt uz pusi vai pat divreiz vairāk.

Vietējo iedzīvotāju maksātspēja ir mazliet uzlabojusies. Krīzē īres cenas bija nokritušās zemā līmenī, un tobrīd vietējie iedzīvotāji labprāt dzīvokļus īrēja. Šobrīd dzīvokļa īres cena ir pietuvojusies iespējamajam ikmēneša kredītmaksājumam, dzīvokli pērkot, izmantojot bankas aizdevumu, tāpēc daudzi atkal izskata mājokļa iegādes iespēju.

Tiesa gan, bankas ir stingras un to prasības - augstas, tāpēc daudziem kredīts tiek atteikts. Tāpēc īres jautājums ir aktuāls, viņa saka. Dzīvokli īrēt labprātāk izvēloties jauni cilvēki, kam vēl nav nostiprinājies dzīves modelis, mainās plāni, kam svarīgi ātri, elastīgi mainīt dzīvesvietu. Turklāt dzīvokļus vēlas īrēt ne tikai vietējie iedzīvotāji. Vairāk kompāniju vēloties īrēt dzīvokļus saviem darbiniekiem, ir palielinājies ārvalstnieku skaits, tostarp daudz vairāk Rīgā ir ārvalstu studentu.

Kompānijas Balsts vadītājs Aigars Zariņš apstiprina, ka cenas īres tirgū patiešām ir augušas un patiešām iegūt kredītu mājokļa pirkšanai ir samērā grūti. Jārēķinās, ka pelēkā zona ekonomikā ir gana liela, oficiālie ienākumi daļai sabiedrības ir samērā zemi. Tādēļ cilvēki izvēlas dzīvot īrētā mājoklī. 2011. gada laikā īres cenas augušas par 8%, tā ir sarēķinājis Balsts.

Ilgtermiņā pirkt īpašumu ir izdevīgāk, uzskata A. Zariņš. Turklāt mājokļu cenas šobrīd ir zemas. Pašlaik nav izteiktu pazīmju, ka situācija acīmredzami uzlabojas un tās varētu augt, izņemot varbūt Jūrmalu un Rīgas pilsētas centru - tas gan ir emocionāli balstīts tirgus. Ieguldīt luksusa īpašumos varētu būt riskanti, taču pirkt normālu mājokļi savām vajadzībām šobrīd ir gana izdevīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses