Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Jau pabeigtā Karvas HES būvatļauju atzīst par nelikumīgu

Administratīvās rajona tiesas Valmieras tiesu namā Karvas mazās hidroelektrostacijas (HES) būvatļauja atzīta par nelikumīgu, aģentūra LETA noskaidroja tiesā, kur no trešdienas, 4. jūlja, pieejams spriedums.

Vides aizsardzības klubs (VAK) kopā ar Latvijas Makšķernieku asociāciju un makšķernieku klubu Fario vērsies tiesā, lai apstrīdētu savulaik Lauku atbalsta dienesta (LAD) izsniegto un vairākus gadus pagarināto Karvas HES būvatļauju.

Tiesa atzinusi par prettiesisku LAD Ziemeļaustrumu reģionālās lauksaimniecības pārvaldes 2010.gada 9.jūlijā izdoto būvatļauju Karvas HES būvniecībai.

Tiesas lēmuma teksta daļā citēta Būvniecības likuma 30.panta 4. un 5.daļa. Būvniecības likumā teikts, ja būvniecība notiek bez būvatļaujas vai neatbilst akceptētajam būvprojektam, būvinspektors uzdod nekavējoties pārtraukt būvdarbus līdz attiecīgās pašvaldības pieņemtā lēmuma izpildei. Ja būvinspektora konstatētos pārkāpumus ir iespējams novērst un būvniecību turpināt atbilstoši normatīvo aktu prasībām, pašvaldība, izvērtējot būvinspektora konstatētos pārkāpumus, var pieņemt vienu no šādiem motivētiem lēmumiem - lēmumu par iespēju turpināt būvniecību, norādot nosacījumus būvniecības turpināšanai, vai lēmumu par būvniecības radīto seku novēršanu (būves vai tās daļas nojaukšanu, iepriekšējā stāvokļa atjaunošanu u.tml.).

Tas nozīmē, ka gadījumā, ja tiesas spriedums stāsies spēkā, lēmums par būvniecību būs jāpieņem Alūksnes novada pašvaldības būvvaldei.

Administratīvās rajona tiesas lēmumu 20 dienu laikā ir iespējams pārsūdzēt.

Kā aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja VAK viceprezidente Elita Kalniņa, LAD būvatļauju izsniedzis 2001.gadā un tā visu laiku pagarināta, neskatoties uz to, ka 2006. vai 2007.gadā atbilstoši likumdošanai LAD vairs nebija tiesīgs izsniegt būvatļauju hidrotehniskām būvēm.

VAK uzskata, ka patiesībā HES būvniecība sākās tikai 2011.gadā, bet būvatļauja visu šo laiku tika pagarināta. Līdz ar to izveidojusies situācija, kas liek domāt, ka Latvijā būvatļaujas var būt derīgas bezgalīgi ilgi.

2002.gadā tika apstiprināts to upju saraksts, uz kurām HES nevar būvēt. Pamatojoties uz to, ka būvniecībai uz Vaidavas upes gadu iepriekš jau bija izsniegta būvatļauja, tika pieļauts izņēmums un būvatļauju varēja turpināt pagarināt.

Kā uzskata Kalniņa, ja Karvas HES būvniecību vēlētos sākt 2010.gadā, šādu atļauju neviens vairs nebūtu sniedzis. Pašlaik šajā lietā iesaistīts tik daudz institūciju un ierēdņu, ka nav skaidra katra atbildība.

LETA jau ziņoja, ka domstarpības ap Karvas HES būvniecību saasinājās pērn pavasarī, kad vides aizstāvji aktīvi protestēja pret HES būvniecību, pārmetot valsts pārvaldes absurdumu.

Tikmēr Karvas HES būvniecības darbi uz Vaidavas upes ir beigušies, tomēr HES vēl nav pieņemta ekspluatācijā, aģentūra LETA noskaidroja Ziemeļaustrumu reģionālajā lauksaimniecības pārvaldē.

Lauksaimniecības pārvalde no būvniekiem saņēmusi informāciju, ka darbi objektā ir beigušies, tomēr komisija uz objektu vēl nav devusies. Sagaidāms, ka tas varētu notikt šomēnes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses