Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ober-Haus: Aktivitāti nekustamo īpašumu tirgū izraisījusi ažiotāža ap eiro

Neremontētus un remontētus dzīvokļus mikrorajonos vairāk meklē vietējie iedzīvotāji, bet remontētos centra dzīvokļus savukārt iecienījuši ārvalstnieki. Dzīvokļu īres meklētāju skaits tradicionāli ir samazinājies, bet pircēju interese praktiski visos nekustamā īpašuma segmentos pieaugusi, ko ietekmējusi ažiotāža ap eiro stabilitāti un nulles deklarācijas ieviešana, liecina Ober-Haus Real Estate Latvia sniegtie dati.

Pēc Ober-Haus datiem, vidējās neremontētu sērijveida dzīvokļu cenas Rīgā joprojām nemainīgas un ir 575 EUR par vienu kvadrātmetru. Neremontētu sērijveida dzīvokļu cenas Rīgas populārākajos mikrorajonos, tādos kā Teika, Purvciems, Pļavnieki, Ziepniekkalns, Imanta un Āgenskalns vienistabas dzīvokļiem novembrī bija vidēji no 18 000 līdz 27 000, divistabu dzīvokļiem no 24 000 līdz 36 000 eiro, trīsistabu dzīvokļiem no 30 000 līdz 43 000 eiro un četristabu dzīvokļiem no 40 000 līdz 47 000 eiro.

Salīdzinot ar pagājušā gada decembri, vidējās neremontētu sērijveida dzīvokļu cenas Rīgā gada laikā ir pieaugušas par vidēji 1.7%. Decembris Rīgas mikrorajonos ir bijis samērā aktīvs mēnesis. Vislielākā interese ir no vietējo pircēju puses, kas vēlas iegādāties no 40 līdz 50 kvadrātmetru lielus dzīvokļus ar vidējo cenu ap 30 000 EUR. Pircēji joprojām interesējas par dzīvokļiem mikrorajonos tikai tad, ja izdodas panākt cenas samazinājumu vai tas atrodas labā vietā. Svarīgi, lai dzīvoklis ir labā stāvoklī, vismaz ar pakešu logiem un mainītiem radiatoriem. Ja dzīvoklim nepieciešami lieli papildus ieguldījumi, tad pircēji izvēlas dārgākos dzīvokļus.

Pircējiem ļoti svarīgs ir komunālo maksājumu apjoms, kā arī tas, vai mājai pieguļošais zemes gabals ir īpašumā kā domājamās daļas vai tiek nomātas. Tas izskaidrojams ar to, ka pēdējo mēnešu laikā būtiski palielinājies ikmēneša maksājums par zemes nomu, ja dzīvojamā māja atrodas uz citai personai piedrošas zemes. Nereti tieši tas ir noteicošais, lai izdarītu izvēli par labu konkrētam dzīvoklim.

Centra segmentā decembrī lielāko aktivitāti turpina izrādīt ārvalstu klienti, kas interesējās par 2-3 istabu dzīvokļiem cenu kategorijā no 145 000 eiro līdz 200 000 eiro. Klienti ir ļoti prasīgi, lieliski pārzina šodienas tirgus situāciju un ja, izlemj par labu īpašuma iegādei centrā, tad vēlas saņemt arī papildus pakalpojumus- juridisko nodrošinājumu darījumam un uzturēšanās atļauju nokārtošanu.

Centrā un Vecrīgā lielāko pircēju aktivitāti ir izraisījusi ažiotāža par eiro nestabilitāti, kā arī ar jauno gadu paredzētā nulles deklarācija. Tas ir palielinājis pircēju aktivitāti gandrīz visos segmentos, secināts Ober-Haus apkopojumā.

Vietējie klienti meklē dzīvokļus gan tuvajā, gan tālajā centrā. Pārsvarā interese tiek izrādīta par 1 un 2 istabu dzīvokļiem par cenu līdz 50 000 eiro vai 3 un 4 istabu dzīvokļiem par cenu līdz 100 000 eiro. Pilsētas aktīvajā centrā dzīvokļu pārdošanas vidējās cenas decembrī bija no 800 līdz 1300 eiro par vienu kvadrātmetru, tuvajā centrā – vidēji no 1200 līdz 1900 eiro par vienu kvadrātmetru. Tie dzīvokļi, kuru vidējā pārdošanas cena ir ap 800 eiro kvadrātmetrā parasti ir sliktā stāvoklī. Lai tos savestu dzīvošanai atbilstošā kārtībā, tie prasa lielus papildus ieguldījumus. Liela daļa no šādiem dzīvokļiem atrodas pagalma mājās.

Arī jauno projektu segmentā decembrī vērojama pircēju aktivitātes palielināšanās. Jauno projektu segmentā pieprasītākie ir 3 līdz 4 istabu dzīvokļi ar vidējo cenu ap 1100 līdz 1200 eiro par vienu kvadrātmetru. Cenas par jauno projektu dzīvokļiem mikrorajonos ir no 1100 līdz 1500 eiro par vienu kvadrātmetru. Cenas par jauno projektu dzīvokļiem galvaspilsētas centrā ir vidēji no 1650 līdz pat 3200 eiro par vienu kvadrātmetru, klusajā centrā dažviet sasniedzot 5500 eiro par kvadrātmetru.

Decembrī īres tirgū aktivitāte ir nedaudz samazinājusies, kas ir ierasta parādība gada beigās un pirmssvētku laikā. Decembrī novērojama salīdzinoši liela interese par īstermiņa īri uz gadumijas periodu. Lielākoties interesenti ir klienti no Krievijas, kas šo gadumiju plāno sagaidīt Latvijā.

Joprojām ir milzīgs kvalitatīvu īres dzīvokļu trūkums Rīgas centrā gan renovētajos namos, gan jaunajos projektos. Rīgas centrā pieprasītākie ir kvalitatīvi remontēti, labiekārtoti, mēbelēti vienas, divu un trīs istabu dzīvokļi platībā no 40 līdz 80 kvadrātmetriem. Īres maksa šādos dzīvokļos svārstās no 350 līdz 700 eiro mēnesī. Īres cenas jaunajos projektos centrā ir vidēji no 9 līdz 11 eiro par kvadrātmetru. Pirmskara ēkās centrā - no 7 līdz 9 eiro par kvadrātmetru, bet klusajā centrā no 8 līdz 10 eiro par kvadrātmetru.

Mikrorajonos decembrī turpinās interese par īres dzīvokļiem Āgenskalnā, Ziepniekkalnā, Imantā un Zolitūdē. Īres cenas šajā segmentā decembrī ir vidēji 130 eiro mēnesī par vienistabas dzīvokļiem, 180 eiro/mēnesī par divistabu dzīvokļiem un 220 eiro mēnesī par trīsistabu dzīvokļiem.

Decembrī ir pavisam nedaudz, bet paaugstinājusies interese par privātmāju sektoru. Decembrī ir parādījušies arī jauni un interesanti īpašumi pieprasītās atrašanās vietās un par adekvātām cenām. Šādiem īpašumiem ir arī attiecīga pircēju kategorija, kas ir ieinteresēta īpašumu iegādē.

Vietējie klienti turpina izrādīt interesi par banku meitu uzņēmumu piedāvājumiem, jo tiem var saņemt izdevīgākus kreditēšanas nosacījumus, kā arī īpašumus, kas ir remontējami, bet ar labu atrašanās vietu. Taču šādu piedāvājumu nav daudz.

Decembrī cilvēku interese par zemes gabalu iegādi privātmāju būvniecībai joprojām ir pavisam niecīga. Tiek izskatīti piedāvājumi, kuru cena ir ap 15-20 eiro par vienu kvadrātmetru Rīgas apkārtnē un 30-40 eiro par vienu kvadrātmetru Rīgā. Darījumi notiek zemes gabaliem, kuru pārdošanas cena ir līdz 25 000 EUR. Arī šajā segmentā lielākā interese ir par banku īpašumā esošiem īpašumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasts jāinformē apsaimniekotājam

Gan Rīgā, gan citur Latvijā daudzdzīvokļu māju pastkastītes mēdz atrasties kāpņu telpā, kuras ārdurvis ir aprīkotas ar kodu. Reizēm gadās, ka šī koda nezināšana kļūst par šķērsli pasta piegādei.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses