Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Palielinās pircēju pieprasīto dzīvokļu cenas

Oktobrī dažādos Rīgas dzīvokļu tirgus segmentos saglabājās atšķirīga aktivitāte, tādēļ pakāpeniski turpināja palielināties pircēju pieprasītu dzīvokļu cenas pilsētas centrā un jaunajos projektos, savukārt tipveida dzīvokļu cenas saglabājās iepriekšējā līmenī, liecina jaunākais Latio mājokļu tirgus pārskats.

"Cenu pieaugums jau ilgāku laiku vērojams kvalitatīviem dzīvokļiem Rīgas centrā, jo šādu īpašumu pieprasījuma lielāko daļu veido ārvalstu pircēji, un viņu aktivitāte saglabājas augsta. Dzīvokļu cenas palielinās arī labos jaunajos projektos, kur īpašumus iegādājas kā ārvalstu, tā arī vietējie iedzīvotāji. Jāņem vērā arī tas, ka atbilstošs piedāvājums minētajos segmentos ir visai ierobežots - Rīgas centra pirmskara mājās trūkst labu, visām pircēju prasībām atbilstošu dzīvokļu, savukārt jauno dzīvokļu piedāvājums papildinās ļoti lēnām," skaidro "Latio" pārstāve Vija Gailīte.

Rīgas mikrorajonos jauno dzīvokļu vidējā cena šā gada trešajā ceturksnī bija 1158 eiro par kvadrātmetru. Salīdzinājumā ar otro ceturksni tā augusi par 0,8%, bet salīdzinājumā ar 2010.gada trešo ceturksni - par 7,1%. Rīgas centrā jauno dzīvokļu (iekļautas arī renovētās ēkas) kvadrātmetra vidējā cena šā gada trešajā ceturksnī bija 1965 eiro, bet Vecrīgā - 3180 eiro. Salīdzinājumā ar gada otro ceturksni vidējās cenas centrā un Vecrīgā augušas attiecīgi par 7% un 6,4%, bet salīdzinājumā ar pagājušā gada trešo ceturksni - par 9% un 22,7%. Vairākiem jaunajiem un renovētajiem projektiem, kuros ir augsts pieprasījums, dzīvokļu cenas ir pieaugušas ievērojami straujāk - divu gadu laikā pat par 50-70%.

Cenu diapazons, kādā notiek darījumi, ir visai plašs, un ir atkarīgs no apdares veida, projekta, tā atrašanās vietas un citiem faktoriem. Jauno projektu dzīvokļu cenas Pierīgā oktobrī bija 700-850 eiro par kvadrātmetru, Rīgas mikrorajonos - 900-1400 eiro par kvadrātmetru, Rīgas centrā - 1100-1600 eiro par kvadrātmetru, bet labās vietās esošos projektos centrā sasniedza 2500-5000 eiro par kvadrātmetru.

Tuvajā centrā pirmskara mājās vidējā stāvoklī esošu dzīvokļu cenas oktobrī bija 900-1200 eiro par kvadrātmetru, remontētu - 1200-1500 eiro par kvadrātmetru, klusajā centrā vidējā stāvoklī esošu dzīvokļu cenas bija 1200-1400 eiro par kvadrātmetru, bet remontētu - 1600-1800 eiro par kvadrātmetru. Ļoti labu dzīvokļu renovētās mājās cenas centrā ir sākot no 2000 eiro par kvadrātmetru, bet atsevišķās mājās var sasniegt un pārsniegt 5000 eiro par kvadrātmetru. Tālajā centrā vidējā stāvoklī esošu dzīvokļu pirmskara ēkās cenas oktobrī bija 650-900 eiro par kvadrātmetru, remontētu - 900-1100 eiro par kvadrātmetru.

Rīgas sērijveida dzīvokļu kvadrātmetra vidējā cena oktobrī palielinājusies par vienu eiro un bija 576 eiro. Tipveida dzīvokļu vidējā cena gan kopš šā gada janvāra, gan pēdējo 12 mēnešu laikā ir samazinājusies par 1%. Pircēju aktivitāte tipveida dzīvokļu segmentā nav augsta. Pieprasītākie ir vienas, divu istabu dzīvokļi. Labu sērijveida dzīvokļu piedāvājums par adekvātu cenu ir samazinājies, tādēļ potenciālajiem pircējiem jāvelta ilgāks laiks piemērota īpašuma meklējumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses