Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

papildināta (17:18) - Tiesa ļauj turpināt apjomīgo jaunu vilcienu iepirkumu

Administratīvā rajona tiesa trešdien atļāva AS Pasažieru vilciens (PV) turpināt 429,24 miljonus latu vērto jauno vilcienu iepirkumu, informēja tiesas pārstāve Inese Deme.

Tiesa noraidīja Šveices uzņēmuma Stadler Bussnang AG (Stadler) lūgumu apturēt Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) lēmuma darbību līdz brīdim, kamēr tiesā pēc būtības nebūs izskatīta Stadler sūdzība par IUB lēmuma pamatotību, kas atļāva PV veikt šo par Latvijas vēsturē apjomīgāko dēvēto iepirkumu.

Pērnā gada rudenī IUB atļāva PV slēgt līgumu ar Spānijas kompāniju Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, S.A. (CAF) par apjomīgo jauno pasažieru vilcienu sastāvu iepirkumu.

Noraidot Stadler sūdzību, tiesa apstrīdēto IUB lēmumu ir novērtējusi kā "pirmsšķietami tiesisku", papildināja tiesas pārstāve. Tā kā pieteikums par IUB lēmuma darbības apturēšanu tika skatīts slēgtā sēdē, Deme atturējās sniegt informāciju par tiesas lēmuma motīviem.

PV līgumu ar Spānijas kompāniju CAF par apjomīgo jauno pasažieru vilcienu sastāvu iepirkumu parakstīs tuvākajās dienās.

Kā skaidroja PV valdes priekšsēdis Nils Freivalds, "tagad varam slēgt līgumu ar CAF, ievērojot ekonomisko sabalansētību, un raudzīties, lai nerastos tiesiskie riski, apgūstot finansējumu".

Patlaban tikšot pabeigtas sarunas ar Spānijas uzņēmuma pārstāvjiem par līguma gala redakciju un gaidīts brīdis, kad tiks publiskots valdības vakardienas sēdes protokollēmums. Freivalds noraidīja bažas, ka ar CAF sarunas varētu beigties neveiksmīgi. Viņš skaidroja, ka PV jārunā arī ar Finanšu ministriju (FM) un "jāiziet vēlreiz cauri FM paustajām bažām", lai apsvērtu dažas nianses. "Lielām problēmām ar līguma gala redakciju nevajadzētu būt," uzsvēra Freivalds.

Līgumu var paspēt parakstīt līdz 31.janvārim, līdz kuram CAF ir pagarinājis pasažieru vilcienu iepirkuma termiņu, uzskata Freivalds. Taču viņš arī pieļāva, ka var būt nepieciešamību to pagarināt, jo CAF būs jāprecizē līgums uzņēmuma valdē, tāpat jāsaskaņo termiņi ar kredīta aģentūrām.

Freivalds norādīja, ka iepriekš ir bijušas bažas par termiņiem, un aizkavēšanās varējusi ietekmēt ražošanu, taču CAF esot jau apliecinājis, ka iekļausies termiņos, kas paredz, ka finansējums jāapgūst līdz 2015.gada augustam. Esot skaidrs, ka, ja to neizdosies izdarīt, tad finansējuma atlikušo daļu varot arī nepiešķirt.

Trešdien pieņemtais tiesas lēmums 10 dienu laikā ir apstrīdams Administratīvajā apgabaltiesā, un Stadler jau pauduši apņemšanos pārskatīt tiesas spriedumu, lai lemtu par pārsūdzēšanu.

Tiesa jautājumu par IUB lēmuma darbības apturēšanu izskatīja pērnā gada nogalē slēgtā tiesas sēdē.

Pagaidām vēl nav noteikts datums, kad Stadler sūdzība par IUB lēmuma tiesiskumu tiks skatīta pēc būtības.

IUB labvēlīgais tiesas spriedums šajā lietā ir viens no valdības izvirzītajiem nosacījumiem tālākai virzībai jauno vilcienu iepirkumā.

PV iepirkums paredz līdz 2015.gadam iegādāties 34 jaunus elektrovilcienus un septiņus dīzeļvilcienus.

Spānijas kompānija konkursā ieguvusi tiesības uz 610,76 miljonus eiro (429,24 miljonus latu) vērto līgumu.

(ziņa papilidināta ar 6., 7., 8., 9. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses