Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tralmaks: Investorus Latvijā interesē meža un lauksaimniecības zeme

Patlaban ārvalstu institucionālos investorus Latvijā interesē galvenokārt lauksaimniecības un mežu zemes, atklāj finanšu konsultāciju kompānijas SIA Catella Corporate Finance partneris Aleksandrs Tralmaks.

Jautāts, par kādiem nekustamajiem īpašumiem ārvalstu institucionālie investori varētu interesēties Latvijā, Tralmaks sacīja, ka ilgtermiņā interese varētu būt par Latvijas pamatvērtībām, un tās ir mežs un lauksaimniecības zeme. Tāpat ilgtermiņā interese varētu būt par infrastruktūras objektiem.

"Patlaban esam attīstījuši jaunu virzienu, kas visās Baltijas valstīs nodarbojas ar meža un lauksaimniecības zemēm, un sniedzam korporatīvās finanšu konsultācijas šajā jomā - palīdzam iegādāties vai pārdot lauksaimniecības un meža zemes," skaidroja Tralmaks.

Viņš sacīja, ka pieprasījums pēc zemēm ir samērā liels, un pamatā pieprasījums ir no institucionālajiem investoriem - pensiju fondiem un citām struktūrām, kuras vērtē ilgtermiņa atdevi.

"Bēgot no Grieķijas, Spānijas, Portugāles un Itālijas vērtspapīriem, šie investori, it īpaši Vācijas fondi, raugās uz tikpat konservatīvu investīciju objektu ar salīdzinoši nelielu, bet prognozējamu atdevi. Mežs un lauksaimniecības zeme ir šādi objekti, ja vien tie nav jau sākumā nepareizi novērtēti," piebilda Tralmaks.

Catella kopējais apgrozījums Baltijas valstīs 2011.gadā ir bijis tuvu pie 800 000 eiro (560 000 latu), bet Latvijā tas bija aptuveni 150 000 eiro (105 000 latu), informēja Tralmaks. Starp lielākajiem darījumiem uzskaitāma biroju kompleksa Lincona pārdošana Tallinā un biroju ēkas Duntes ielā 6, Rīgā, pārvaldība Vācijas fonda vārdā. Kopumā šim fondam un vēl vienam klientam Baltijas valstīs ir 12 objekti 180 miljonu eiro (126 miljonu latu) vērtībā, kuru pārvaldītājs ir Catella.

"Daudz ir darīts meža sektorā - bijuši vairāki darījumi, un lielākais no tiem ir 1200 hektāru pārdošana Dienvidlatvijā. Tāpat sniedzam arī vērtēšanas pakalpojumus un institucionālajiem investoriem ir veikta vairāku īpašumu portfeļu vērtēšana. Ļoti daudz notiek mazo darījumu, tas tirgus ir tik dinamisks, ka par pareizo cenu 200 hektāru īpašums tiek pārdots trīs dienu laikā," skaidroja Tralmaks.

Patlaban Catella Latvijā ir uzticēts pārdot aptuveni 5000 hektāru lauksaimniecības un meža zemes. Daļa no šiem hektāriem jau ir līguma slēgšanas stadijā, daļa vēl atrodas pārdošanā, piebilda Tralmaks.

Catella Corporate Finance koncentrē savu darbību divos galvenajos virzienos: finanšu konsultācijas nekustamo īpašumu jomā un vispārējie investīciju banku un korporatīvo finanšu konsultāciju pakalpojumi. Catella Property Group ir lielākais investīciju darījumu konsultants Eiropas nekustamo īpašumu tirgū, kas aktīvi darbojas 14 valstīs. Organizācija ir decentralizēta, un tajā strādā vairāk nekā 250 darbinieki 23 birojos 14 Eiropas valstīs. Pēdējo piecu gadu laikā tā ir piedalījusies darījumos visā Eiropā ar apjomu 50 miljardi eiro (35 miljardi latu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses