Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pieaug skolēnu interese par profesijām veselības aprūpes nozarē

Ievērojami audzis to skolēnu skaits, kas savu profesiju nākotnē vēlas saistīt ar veselības aprūpi, liecina izglītības organizācijas Junior Achievement Latvia veiktā Latvijas skolēnu karjeras aptauja. Veselības aprūpē vēlētos strādāt 17% aptaujāto jauniešu un tā ierindojusies populārāko nozaru top 3 līdzās tādām nozarēm kā sociālās zinības, komerczinības un tiesības (22%) un humanitārās zinātnes un māksla (17%).

Pastiprināta skolēnu interese par profesijām veselības aprūpes nozarē vērojama arī tuvojoties Ēnu dienai - ēnu vietas veselības aprūpē aizpildās visātrāk. Liels skaits  skolēnu piesakās ēnot anesteziologus, ķirurgus, rehabilitologus, ģenētiķus un anestēzijas māsas.

"Ēnot anesteziologu ir populārāk nekā valsts amatpersonas, piemēram, ministrus. Anesteziologs uz šo brīdi ir Ēnu dienas pieprasītākā profesija -  jau pirmajā pieteikšanās dienā konkursā uz vienu šī speciālista ēnošanas vietu pieteicās 25 skolēni. Aicinām veselības aprūpes iestādes būt aktīvākām un piedāvāt vēl vairāk vakanču, lai skolēnus rosinātu strādāt šajā visnotaļ perspektīvajā un iedzīvotājiem svarīgajā nozarē," saka Junior Achievement Latvia vadītājs Jānis Krievāns.

Pārdomāta ir ne vien skolēnu nākotnes profesijas izvēle, samērīgas ir arī jauniešu prasības pret vēlamo atalgojumu savā pirmajā darba vietā. Aptaujā noskaidrots - vairums skolu jauniešu jeb 58% par atbilstošu sauc 500 – 800 eiro lielu mēneša atalgojumu pēc nodokļu nomaksas. Savukārt 23% par atbilstošu min 800 – 1000 eiro lielu algu un tikai 7% aptaujāto savā pirmajā darba vietā vēlētos saņemt mēnešalgu lielāku par 1000 eiro.

"Latvijai ir nākotne, jo mums ir ļoti gudri un mērķtiecīgi jaunieši. Domājot par savu karjeru, vairāk nekā puse jeb 57% skolēnu norādījuši, ka vissvarīgākais pirmajā darba vietā tiem ir izaugsmes iespējas un profesionālo iemaņu attīstīšana. Atalgojumu par būtiskāko faktoru pirmās darba vietas izvēlē vien 14% aptaujāto," turpina Krievāns. 

Junior Achievement Latvia skolēnu karjeras aptauja  tika veikta laika posmā no šī gada 14. līdz 21. janvārim, aptaujājot  1790 9. – 12. klašu skolēnus visā Latvijā.

Karjeras izglītības programma Ēnu diena Latvijā šogad notiks 12. februārī. Ēnu devēji un ēnotāji aicināti pieteikties dalībai Ēnu dienā portālā enudiena.lv. Uzņēmumi, organizācijas un iestādes, kas to vēl nav paguvuši, var savas vakances vēl reģistrēt līdz 30. janvārim, savukārt skolēniem sava dalība jāpiesaka līdz 7. februārim. 

Top komentāri

Kārlis Mordubajs
K
Kur labi var nopelnīt, tur vienmēr ir liels pieprasījums. Pat, ja darbs nepriecē, tad ir morāls gandarījums par materiālu labumu un virslabumu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses