Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

BRICS veidos starptautisko banku

Kritikā pret pasaules bagātāko un varenāko valstu dominanci finanšu sfērā ceturtdien ikgadējā samitā vienojās par BRICS dēvētās straujas attīstības valstis - Ķīna, Indija, Brazīlija, Krievija un Dienvidāfrikas Republika -, kas solīja veidot pašas savu starptautisko banku. Tai jābūt kā alternatīvai rietumvalstu kontrolētajai Pasaules Bankai (PB) un jāpalīdz sekmēt attīstības valstu ekonomika.

BRICS līderi apsprieda ciešāku tirdzniecības sakaru veicināšanu un apņēmās, ka savstarpējos darījumos izmantos nacionālās valūtas, cenšoties mazināt dolāra lomu globālajā ekonomikā.

PB prezidents Roberts Zēliks skeptiski izteicās par BRICS iecerētās bankas iespējām konkurēt ar PB. Viņš uzsvēra, ka bankas izveide ir «sarežģīts un riskants pasākums», kam nepieciešams starta kapitāls un labs starptautisko finanšu iestāžu novērtējums, raksta Reuters.

Starptautiskais Valūtas fonds prognozē, ka BRICS valstu kopējais iekšzemes kopprodukts jau pirms 2015. gada pārsniegs eirozonas rādītājus. Galvenais BRICS dzinējspēks slēpjas ekonomikā, nevis politikā, taču analītiķi norāda, ka bez vienotas nostājas abās sfērās grupējums diez cik tālu nevar tikt.

Lai gan samitā BRICS līderi apsprieda, cik svarīgi rast vienprātību globālos jautājumus, un izvirzīja ambiciozus mērķus pasaules finanšu arēnā, līdzšinējā pieredze rāda, ka šo valstu vidū ir daudz domstarpību.

Mērķu īstenošanu var kavēt Ķīnas un Indijas nesaskaņu virkne, tostarp par valstu robežām. «Domstarpības starp Ķīnu un Indiju var būt bremzētājfaktors BRICS vidū,» kāds anonimitāti alkstošs analītiķis norādīja raidsabiedrībai BBC.

Vienprātības līdz šim trūcis arī ANO Drošības padomes balsojumos. Pērn valstis strīdējās par militāro intervenci Lībijā, šogad domstarpības rada konflikts Sīrijā. Krievija un Ķīna ar veto noraidījusi Drošības padomes rezolūciju, savukārt Dienvidāfrika un Indija nostājās rietumvalstu pusē. Samitā BRICS vienojās, ka kategoriski iebilst pret ārvalstu spēka iesaistīšanu Sīrijas konfliktā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses