Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pavasarī iegrožo, lai vasarā atgūtos no pandēmijas

Vidusjūras salu valsts Malta pašlaik, marta otrajā pusē, ir noteikusi stingrus ierobežojumus Covid-19 savaldīšanai – nestrādā daudzi veikali, atpūtas vietas, kafejnīcas un sporta centri. Tomēr atšķirībā no pagājušā gada pavasara cilvēki pie pandēmijas radītā dzīvesveida jau ir pieraduši.

Automašīnu skaits ielās nedaudz mazinājies, tomēr dzīve rit ierasto gaitu, brīžiem mākoņus pat pāršķeļ kāda tūristu lidmašīna, un visur dzirdamas Maltai raksturīgās, būvniecības tehnikas radītās skaņas. Darbs un peļņas meklējumi Maltā turpinās. 


Ar naudas sodiem papildina valsts kasi

Banka Bank of Valleta publicējusi drūmu ierakstu: kolēģi sēro par bankas menedžeres un spēcīgas līderes Mērijas Sammutas pāragro nāvi. Veselīgo un dzīvespriecīgo pusmūža sievieti, divu pusaudžu māmiņu, Covid-19 aizrāva mūžībā nedēļas laikā. Šī ir galvenā sarunu tēma milzīgajā palātā slimnīcā Mater Dei, kur klepo, cīnās pēc elpas un vaid ap trīsdesmit pacientu, kam, izslimojot Covid-19, sākušās dažādas komplikācijas. 

Pēc gana brīvas dzīves visu 2020. gada rudeni un nupat aizvadīto ziemu Maltā atjaunoti ierobežojumi – februārī atsācies spēcīgs Covid-19 uzliesmojums, kurā, par spīti piesardzībai, iekļuvu arī es. Veselības ministrija man kā slimniekam atsūta e-pastu par karantīnas nosacījumiem – no mājas nedrīkst iziet neviens, kas tur dzīvo, citādi sods par katru pārkāpumu būs 10 000 eiro. Tik tiešām mūsu mājsaimniecību vairākkārt arī pārbauda, liekot parādīties uz balkona. 

Lai cīnītos ar Covid-19 izplatību, Maltā enerģiski iekasē dažādus t. s. vīruspārkāpumu sodus. Nesen vienā marta nedēļas nogalē vien sodīti 750 cilvēki, piemēram, par masku nenēsāšanu, citudien lidostā pieķerti vairāki cilvēki ar viltotiem Covid-19 testiem. 

Maskas pašlaik jāvalkā it visur, izejot no mājokļa, ar atsevišķiem izņēmumiem, kas sākumā radīja neskaidrības, bet tagad nostiprināti normatīvajā regulējumā. Tā kā ir ierobežota kafejnīcu darbība, maltieši pusdieno brīvā dabā. Skaidroties par publiskotu piknika foto nākas Maltas enerģētikas ministrei Mirjamai Dalli. Viņa kopā ar vīru un dēlēniem ieturēja maltīti svaigā gaisā, neliekot masku. Diskusiju vētra par to, vai ir pārkāpti ierobežojumi, rezultējās ar drīz pieņemtu oficiālu lēmumu, ka ārpus mājokļa noņemt masku drīkst, ja ēdot, dzerot vai smēķējot cilvēks ir apsēdies. 

Kad cenšos novietot automašīnu ļoti šaurā vietā, pusmūža kaimiņš iznāk uz ielas, tērpies flaneļa pidžamā, un palīdz ar norādēm, bet viņa sieva, kura bailēs no Covid-19 no mājas jau gadu iziet vien uz poliklīniku, ierauj viņu aiz apkakles atpakaļ mājā un uzliek masku. Neviens negrib tērēt naudu par nejauši iegūtu sodu vai vēl ļaunāk – saslimt. Kaimiņš gan sūkstās, ka ar masku grūti runāt, it īpaši viņa darbā – kinostudijā.


Neļauj drūzmēties

Budžibas līcī saulainā dienā zilibaltais izklaides katamarāns Jūras putns met strauju loku un pēc dažām minūtēm atgriežas krastā. Kuģa īpašnieks paliek bez peļņas, arī atpūtnieki neapmierināti – tikko devušies jūrā, bet kāds no krasta to pamanījis un ziņojis policijai. Krasta apsardze tūlīt reaģējusi, lai novērstu drūzmēšanos. 

Laikā, kad slēgti daudzi veikali, frizētavas un pat skolas, daži ballīšmīļi pamanās izklaidēties lielākos baros, ko pieļāvis kāds ''caurums'' noteikumos – iekštelpās drīkst pulcēties četru mājsaimniecību pārstāvji, nenosakot, cik cilvēku var būt no vienas mājsaimniecības. Šo iespēju ātrai peļņai vienubrīd izmantoja daudzi – privātmājās notika ballītes ar algotiem pavāriem un pat viesu izklaidētājiem. Pašlaik gan šādas izklaides ir apturētas un iekštelpās vienlaikus drīkst atrasties  vien divu mājsaimniecību pārstāvji. 

Drūzma svētdienā ir arī pie Bahričā pludmales – daudzas vietējās ģimenes dodas pastaigā, vērojot viļņus vai pļāpājot. Pašlaik ir zemeņu raža, un kāda meitene tās tirgo no auto bagāžnieka. 

Policija pienāk pie lielākas cilvēku grupas un vaicā, vai tiešām viņi dzīvojot vienā mājsaimniecībā, un visi to apstiprina. Citiem aizrāda, ka bez maskas drīkst skriet, nevis ātri soļot, kustinot rokas, – šis būšot pēdējais brīdinājums pirms soda. 

Svētdienai raksturīgo pusdienu peļņa pašlaik no slēgtajiem restorāniem pārcēlusies uz nelieliem uzkodu kioskiem – tie drīkst būt atvērti, nodrošinot produktus līdzņemšanai.

Tas gan nenāk par labu videi, jo atkritumu kastes ir piekrautas ar vienreizējās lietošanas traukiem un šur tur ūdenī mētājas arī pa kādai maskai.


Piepelnās, kā sanāk

''Piedodiet, mūsu veikals ir slēgts, gaidīsim jūs drīzumā atkal!'' – šādi cerību pilni uzraksti šopavasar redzami daudzu t. s. nesvarīgo preču veikalu logos, tomēr daži veikali pamanās strādāt, piemēram, tirgojot kādu pārtikas produktu vai īpaši svarīgu preci. Pasmaidu, kad ostas rajonā redzu atvērtu rūpniecības preču veikaliņu ar dažām pārtikas precēm un kad atklāju, ka dzīvnieku barības veikalā var nopirkt puķu stādus. To redzot, atminos rakstu no Igaunijas portāla par veikala Depo slēgšanu uz laiku ierobežojumu dēļ, jo būvniecības preču veikals, kas pārdod sieru, neesot pārtikas veikals. 

Maltā daudzi cilvēki, kas šobrīd palikuši bez darba, piemēram, bārmeņi, piepelnās, kā māk. Stingros ierobežojumus izsludināja un ieviesa spēji – 12. marta vakarā –, un sociālo tīklu Facebook.com uzreiz pārpludināja darba meklētāju vēstījumi. 

Ilona, kura Maltā ieradusies no Polijas, iepriekš strādāja viesnīcā, kas atrodas senāk tūristu pārpilnajā Slimā. Tagad Ilona pievērsusies ātrai peļņai, lai nodrošinātu vismaz iztiku, – investējusi savas pēdējās algas daļu kriptovalūtā. Ja ātri noreaģējot, pārtikai sanākot, bet, protams, viņu biedējot brīdinājums, ka kriptovalūtas cenas var spēji svārstīties un peļņas vietā var būt zaudējums. ''Tas nav ilgtermiņa risinājums, tikai dzēšu ugunsgrēku savā makā,'' saka jauniete, kura nolēmusi pieteikties darbā kādā no daudzajiem māju tīrīšanas servisiem. Maltieši mīl tīrību savos mājokļos un nereti algo uzkopēju, turklāt vairāk darba apkopējiem tagad ir arī medicīnas iestādēs. 

Reizēm cilvēki sociālajos tīklos viltīgi vaicā: ''Vai šeit ir kāds, kurš var konsultēt par matu griešanu?'' Kā atbilde izskan aicinājums uzrakstīt privāti, publiski nesakot tieši, ka var ne tikai konsultēt, bet arī apgriezt matus. Pagaidām, kamēr pūš drēgnais pavasara vējš, izejot no friziera mājas durvīm, jauno frizūru var noslēpt kapucē – lai kaimiņi ar sūdzību policijai neizjauktu piepelnīšanās iespēju. Sods par ierobežojumu pārkāpšanu ir 6000 eiro.

Šoks par sporta zāļu un baseina slēgšanu jūtams manā peldēšanas nodarbības Whatsapp grupā: ''Kāpēc citu bezatbildības dēļ slēdz mūs?'' Neizturu un vaicāju, kāpēc, ja sportojam kopā paši, tas ir normāli, bet viņi, tie citi, ir šķietamie ''pārkāpēji''. Norādu uz ierakstu, kurā dusmīgi apspriesta kāda vingrojošo jauniešu grupiņa Sentdžuliānas piekrastē. 


Nebūs Lieldienu procesiju

Izvedot pastaigā suni, satieku netālajā klosterī dzīvojošu mūķeni. Sasveicināmies, un viņa nopūšoties stāsta, ka Maltas baznīcas kūrija ieviesusi stingrus ierobežojumus Lieldienu nedēļā. Mūķene vairākas reizes dienā turpina lūgties, lai Covid-19 atkāptos un bērni atkal atgrieztos skolā, kurā viņa strādā. 

Šogad Lieldienās daudziem pietrūks septiņu altāru apmeklējuma, nebūs izteiksmīgo procesiju, piemēram, talāros tērptu cilvēku skrējienu, nesot milzīgas svēto aizgādņu statujas. Lieldienu svinības pārraidīs televīzijā un baznīcas interneta vietnē.

Katoļticīgajai Maltas sabiedrībai reliģiskie svētki ir liels notikums un arī peļņas iespēja, piemēram, pārdodot uzkodas gājienu skatītājiem, darinot procesiju tērpus un mielojot kafejnīcās reliģisko pasākumu apmeklētājus. Iepriekšējos gados īpašos svētkos uz dažām stundām pat atcēla prāmju satiksmi no Maltas uz Goco, lai arī prāmja darbinieki varētu ieturēt maltīti ģimenes lokā. Šogad pārcelšanās uz Goco salu tāpat ir ierobežota, atļaujot ceļot vien tiem, kam Maltas arhipelāga ''laukos'', t. i., Goco salā, ir īpašumi vai darbs. 


Cerība uz vasaru

Pagājušajā nedēļā ''Covid cipari'' sāka kristies. Piemēram, 24. martā tika vēstīts, ka vienā dienā reģistrēts 101 Covid-19 saslimšanas gadījums un divi nāves gadījumi, turklāt tika uzsvērts arī, ka vakcinācija notiek raitā tempā. Vēl pirms dažām nedēļām diennaktī saslimušo skaits sasniedza 400 un pat 500, kas, ņemot vērā, ka visā Maltas Republikā ir vien nepilns pusmiljons iedzīvotāju, ir krietni daudz. 

Malta ļoti cer mazināt ierobežojumus līdz ierastās tūrisma sezonas sākumam. Aprīlis un maijs tradicionāli ir laiks, kad Vidusjūras siltā saulīte sasilda ziemas nogurdinātos ziemeļeiropiešus – agrāk arī tūristus no Latvijas, kas atlidoja ar tiešo reisu no Rīgas.

Šobrīd, meklējot ceļojumus no Maltas uz Latviju, piedāvātie varianti neizskatās pievilcīgi – trīs un pat piecas pārsēšanās, bet ērtākie – ar vienu pārsēšanos – ir dārgi – biļešu cena ir teju vidējās algas apmērā. 

Maltas jaunā tūrisma stratēģija paredz atjaunot aviosatiksmi uz salu, vienlaikus kā prioritātes izvirzītas klientu apmierinātība un zaļā domāšana. Tas, jāatzīst, iepriekšējos gados bija mazāk svarīgi par ātru peļņu, apkalpojot tūristus pēc konveijera principa, jo ''saule jau tāpat te spīdēs 300 dienu gadā un tādu kā tu ir daudz'', kā man reiz noteica zirgu karietes kučieris, kad aizrādīju, ka zirgs 40 °C karstumā mokās bez ūdens. Līdzīgus spriedumus tūristiem ir veltījuši arī citi pakalpojumu sniedzēji. Tagad, kad tūristi daudz vairāk domās par sava budžeta izlietojumu un galamērķiem, arī pakalpojumu sniedzējiem nāksies vairāk padomāt gan par apkalpošanas stilu, gan komfortu naktsmītnēs.

Maltas finanšu ministrs Klaids Karuana martā paziņoja, ka valdība nolēmusi pagarināt atbalstu uzņēmējiem, fokusējoties uz ekonomikas aizsardzību no pandēmijas sekām, nevis nodokļu iekasēšanu, tomēr ministrs arī brīdināja – kad pienākšot laiks, tikšot iekasēts katrs cents, ko uzņēmēji valstij nav samaksājuši.

Pērn tika atlikti nodokļu maksājumi 230 miljonu eiro apmērā, no kuriem atmaksāti ir vien 100 miljonu eiro.

Ilona ir saņēmusi ziņu no uzkopšanas servisa uzņēmuma, ka ir pieņemta darbā. Viņa ielūkojas savā kriptovalūtas kontā. Mūsu sarunas laikā viņa ir zaudējusi dažus centus, tomēr nopelnītais ļauj šodien nopirkt vakariņām ātri vārāmos makaronus un lētāko malto gaļu. ''Agrāk reizi mēnesī nobaudīju kādu austeri un brīvdienās – prosecco. Tagad mans lielākais prieks ir samaksāt gultasvietas īri,'' nopūšoties saka meitene, tomēr optimistiski pamāj uz pēcpusdienas saulē mirgojošo kruīza kuģi, kas dodas Vidusjūras tālēs prom no Maltas. ''Ja jau kruīza kuģi te regulāri arī tagad piestāj, neraugoties uz ierobežojumiem, gan jau atkal drīz viss būs vaļā un man atkal būs darbs viesnīcā!''  

Pasmejamies, ka Maltas slimnīcas medmāsa mani kopā ar citiem nodaļas pacientiem sauca par ''izdzīvojušajiem pēc Covid-19'' (Covid-19 survivor – angļu val.), un nospriežam, ka pašlaik jācenšas izdzīvot gan cilvēkiem, gan ekonomikai. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses