Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vārdu kaujas Swedbank lietā: Banka esot atteikusies sniegt informāciju izmeklētājiem

Zviedrijas galvenais prokurors finanšu noziegumu izmeklēšanā Tomass Langrots apsūdzējis Swedbank vadību informācijas slēpšanā. Langrots uzskata, ka banka policijas reida laikā esot traucējusi likumsargu darbu, proti, atteikusies likumsargu rīcībā nodot pētījuma, kuru banka bija pasūtījusi saistībā ar aizdomām par netīrās naudas plūsmu caur bankas apkalpotajiem kontiem, ziņojumu, raksta Financial Times.

"Nekad iepriekš neesmu pieredzējis, ka banka vai kāds cits finanšu tirgus darbonis pretotos izmeklēšanai un traucētu piekļuvi dokumentiem vai informācijai, kas nepieciešama izmeklēšanas procesā," prokurors paudis sašutumu izdevumam Dagens Industri

Kompānijas Nordia juristi, kas pārstāv Swedbank lietā par iespējamu naudas atmazgāšanu, nepalika atbildi parādā, norādot, ka uz bankas pasūtītā pētījuma secinājumiem attiecas klienta un pakalpojumu sniedzēja vienošanās par konfidencialitāti.

Swedbank izplatītā paziņojumā pausts sašutums: "Neaptverami, ka prokurors neciena likumu (pieprasot izpaust informāciju, ko aizsargā klienta un pakalpojumu sniedzēja, proti, Nordia, konfidencialitāte - red.), un izmanto medijus, lai sētu šaubas par bankas pārvaldību un radītu aizdomas, ka bankas vadība traucē izmeklēšanai."

Nordia uzsvēra, ka Zviedrijas likumdošanā atrunāts - dokumenti, kurus pēc klienta specpasūtījuma izstrādā advokāti, nav jānodod nedz prokuroru, nedz citu likumsargu rīcībā. Juristu birojs neslēpa, ka ieteica bankai ziņojumu nenodot prokuratūras rīcībā. Ziņojums nu esot aizzīmogotā aploksnē un tur arī palikšot, līdz "nebūs izvērtēti visas iespējamās sekas".

Prokurora birojs svētdien paziņoja, ka no saviem apgalvojumiem neatkāpjas un aizvien uzskata - banka neesot pilnībā sadarbojusies.

Financial Times raksta, ka prokurora un bankas pārstāvju "vārdu kaujas" vēl jo vairāk saasina skandālu lietā par iespējamo netīrās naudas atmazgāšanu caur Swedbank kontiem. Prokurora paziņojumi met šaubu ēnu pār bankas vadību arī pēc tam, kad amatu nācās zaudēt Swedbank grupas vadītājai Brigitei Bonnesenai.

Jau vēstīts, ka kopš februāra Baltijas tirgū lielākajai bankai Swedbank tikusi pievērsta uzmanība saistībā ar mediju ziņoto, ka caur to plūdušas lielas summas, kam varētu būt saistība ar naudas atmazgāšanu. Zviedrijas sabiedriskās televīzija SVT vēstīja par aizdomām, ka starp Dānijas bankas Danske Bank un Swedbank Baltijas struktūrvienībām laikā no 2007. līdz 2015. gadam plašā apmērā un sistemātiski notikuši aizdomīgi pārskaitījumi, kuru kopējā summa sasniegusi vismaz 40 miljardus Zviedrijas kronu (3,8 miljardi eiro). Aptuveni 50 klientu skaitā bijušas ārzonas kompānijas un korporatīvie klienti, kas neveic reālu uzņēmējdarbību.

27. martā Swedbank galvenajā mītnē Stokholmā notika kratīšana saistībā ar Zviedrijas Ekonomisko noziegumu izmeklēšanas pārvaldes veikto izmeklēšanu, kuras nolūks ir noskaidrot, vai Zviedrijas Swedbank 15 lielākie akcionāri nelikumīgi saņēmuši informāciju par Swedbank iespējamo saistību ar Danske Bank naudas atmazgāšanas skandālu, pirms par to ziņoja Zviedrijas sabiedriskā televīzija.

Top komentāri

Krējums Saldais
K
Pilnīgi pareizi. Kā Šveicē. Atnesi koferīti ar naudu, ieliki bankā un viss. Nevienam nekādas daļas.Da principā. Ja tā nebūs, cilvēki savu naudiņu glabās zemes bankās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasts jāinformē apsaimniekotājam

Gan Rīgā, gan citur Latvijā daudzdzīvokļu māju pastkastītes mēdz atrasties kāpņu telpā, kuras ārdurvis ir aprīkotas ar kodu. Reizēm gadās, ka šī koda nezināšana kļūst par šķērsli pasta piegādei.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses