Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Biškopji gatavi vērsties tiesā pret lauku miglotāju, kura dēļ gājušas bojā bites

Latvijas Biškopības biedrība gatava vērsties tiesā saistībā ar kādu dāņiem piederošu uzņēmumu, kurš, miglojot laukus, pārkāpis noteikumus, trešdien vēsta Latvijas Avīze (LA).Bez kaitēkļu indēšanas rapsi izaudzēt nevar, biškopjiem ar to jārēķinās, tādēļ bišu stropi būs jāaizvāc – šādu brīdinājumu no dāņiem piederošā uzņēmuma SIA _Lauku Agro _pārvaldnieka Ilvara Strazdiņa saņēma Auces novada Īles pagasta biškopis Laimonis Alutis.

Taču brīdinājumu aizvākt bites viņš saņēmis 1.jūnijā, dienu pēc tam, kad blakus viņa mājai esošajā rapša laukā bez iepriekšēja brīdinājuma _Lauku Agro_ veica miglošanu pret kaitēkļiem. Turklāt miglošana notika dienā, tas ir – bišu un citu derīgo kukaiņu aktīvas lidošanas laikā. Tādējādi uzņēmums pārkāpis pesticīdu lietošanas noteikumus, kas nosaka – miglošanu drīkst veikt tikai nakts stundās, kad derīgie kukaiņi – bites, kamenes, zemesbites u. c. – devušās pie miera. Turklāt miglošana iepriekš saskaņojama ar apkaimes biškopjiem, norāda laikraksts.

L.Alutis novērojis, ka traktors uz lauka bijis apmēram sešos vakarā. Pēc miglošanas neviena bite mājās nav atnākusi, bet no rīta uz stropa laipiņas viņš atradis lielu skaitu beigtu bišu.

I.Strazdiņš atzinis, ka biškopi tiešām nav brīdinājis, taču aizliegtas ķimikālijas viņš neesot lietojis, miglots esot ar Fastak. Sākotnēji gan viņš lauksaimniekam teicis, ka lietojis ķimikāliju Aktar. I.Strazdiņš laikrakstam arī norādīja, ka neesot zinājis, ka tur ir bites. "Jā, bites ir gājušas bojā, bet pēc likuma es neko lielu neesmu pārkāpis. Es biju pārliecinājies, ka bišu uz lauka nav," apgalvoja uzņēmuma pārvaldnieks. Viņš arī stāsta, ka bišu saimniekam esot piedāvājis samaksāt, nopirkt jaunas saimes, piedāvājis arī kompensēt peļņu no šā gada negūtās ražas.

Kā skaidro Latvijas Biškopības biedrības pārstāvis un viens no valstī pieredzējušākajiem biškopjiem Arturs Grudovskis, insekticīds Aktar ir tā sauktais sistēmas iedarbības preparāts, kas spēj kaitēt ne tikai bitei, kas to uzņem miglošanas laikā, bet arī pakāpeniski izposta bišu saimi. Aktar iedarbības laiks ir no divām līdz trim nedēļām, un šajā laikā bites rapšos ievāc faktiski saindētus ziedputekšņus, ar kuriem tiek barotas jaunās bites. Tieši tādēļ Aktar preparātu aizliegts lietot uz ziedošiem augiem, tātad – nav izmantojams rapša miglošanai. Savukārt Fastak ir īslaicīgas pieskares iedarbības preparāts, kas nogalina kukaiņus, kuri ar šo indi saskaras tieši miglošanas laikā. Šā iemesla dēļ Fastak drīkst lietot uz ziedošiem augiem, bet nedrīkst to izmantot dienas laikā, kad augos atrodas derīgie kukaiņi – apputeksnētāji.

Pēc Latvijas Biškopības biedrības pārstāvja Artura Grudovska aprēķiniem, Lauku Agro nevērīgās attieksmes dēļ cietuši vismaz četri apkaimes biškopji un apmēram 100 bišu saimes. Biedrība turpina apzināt cietušos, par notikušo sniegusi papildu informāciju Valsts augu aizsardzības dienestam (VAAD), kā arī gatavojas tiesu darbiem.

Tā kā vēl nav precīzi zināms, ar ko lauki migloti, aprēķini ir aptuveni. Ja lauki indēti ar Fastak, biškopji iegūs par 20 līdz 30 kg medus no saimes mazāk. Ņemot vērā pašu zemāko medus iepirkuma cenu vairumtirdzniecībā 1,70 lati par kg, zaudējumi no saimes būs 34 līdz 51 latiem. Ja lauki migloti ar Aktar, zaudējumi būs daudz lielāki.

LA norāda, ka biškopjiem jārēķinās arī ar morāliem zaudējumiem. L.Alutis norāda, ka runas cilvēkos ir aizgājušas - "Laimonim ir miglots medus".

Pārtikas un veterinārais dienests paņēmis medus paraugus, bet, lai atklātu pieminēto insekticīdu atliekvielas produktā, paraugus nāksies nosūtīt uz kādu no Eiropas Savienības valstu laboratorijām. Atbildi nāksies gaidīt vismaz trīs nedēļas. Arī Biškopības biedrības un VAAD noņemtie paraugi ir nosūtīti izmeklēšanai ārpus valsts robežas.

Pēc laikraksta norādītā, jau tagad ir skaidrs, ka no soda Lauku Agro nevarēs izvairīties. VAAD vispārējās uzraudzības daļas vadītāja Laila Pluce skaidro, ka uzņēmumā ir veiktas pārbaudes un ierosināta administratīvā pārkāpuma lieta. Par augu aizsardzības līdzekļu lietošanas noteikumu pārkāpumu uzņēmumam var tikt piemērots sods no 10 līdz 500 latu apmērā.

VAAD arī pabaudījis šī un vēl triju citu saistīto uzņēmumu noliktavas. Dienests konstatējis, ka uzņēmums šogad ir iegādājies un lietojis preparātu Fastak, bet Aktar nav atrasts.

Caurmērā gan Latvijas zemnieki esot samērā apzinīgi ķimikāliju lietotāji. VAAD speciāliste L.Pluce informē, ka ik gadu no tūkstošiem augu aizsardzības līdzekļu lietošanas gadījumu dienests saņemot tikai vidēji desmit sūdzību. Lielākā daļa no tām ir biškopju iesniegtās, un pārsvarā tās ir pamatotas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses