Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Hitachi: Visaginas AES būvē varēs iesaistīties arī Latvijas būvnieki

Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektā būs iespēja iesaistīties gan Latvijas būvniekiem, gan aprīkojuma piegādātājiem, liecina projekta stratēģiskā investora Hitachi pārstāvju teiktais konferencē par Latvijas uzņēmēju iespējām piedalīties kompānijas iepirkumos un šajā projektā.

Hitachi Ltd. viceprezidents Masaharu Haniu norādīja, ka kompānijai Latvijā ir ļoti jauns tirgus, taču tā cer atrast jaunus partnerus, kā arī palielināt klātbūtni šeit.

Savukārt Hitachi Ltd. Iepirkumu un resursu plānošanas departamenta direktors Tošio Šimizu iezīmēja jomas, kurās paredzēts izmantot vietējo uzņēmumu darbu. Kompāniju interesēs dažāda veida kabeļi, elektroaprīkojums, piemēram, transformatori, paneļi, slēdži, dažāda veida mehāniskais aprīkojums, piemēram, sūkņi, dažādi instrumenti, caurules. Uzņēmumi varēs iesaistīties arī būvniecībā, kā arī loģistikā.

Viņš stāstīja, ka pretendentu atlase notiek vairākos soļos. Vispirms uzņēmumam jāreģistrējas interneta lapā hitachiasd.com. Pēc tam tiek vērtēta uzņēmuma finanšu stabilitāte, ražošanas un inženierijas iespējas, atsauksmes, projekta vadības kapacitāte, drošība. Trešajā solī tiek pieprasīts piedāvājums vai izskaidrojums. Vēlāk pretendentu skaits tiek sašaurināts līdz dažām kompānijām, ar kurām tiek turpinātas sarunas. Ceturtais solis paredz vēl vienu kvalifikācijas kārtu. Pēc tam var sekot piektais solis, veicot papildu izvērtējumu īpaši nozīmīgiem produktiem.

Uzņēmums izvirzījis arī vairākus aspektus, kuriem pievērš uzmanību iepirkumu gaitā un kas nodrošina uzticamu piegādes ķēdi. Pirmkārt, tiek paredzēta ilgtermiņa partnerība, proti, sadarbība nebeigsies ar vienu pirkumu, tiek veidotas ilgtermiņa attiecības ar piegādātājiem un būvniekiem. Otrkārt, kompānija nodrošina vienlīdzīgas iespējas potenciālajiem piegādātājiem. Treškārt, piegādātāji tiek rūpīgi uzraudzīti, lai minimizētu jebkuru ietekmi uz būvniecību, kvalitāte tiek pārbaudīta arī ražošanas posmā. Ceturtkārt, tiek piemēroti speciāli kodeksi un standarti. Piektkārt, tiek izmantotas tehnoloģijas, kas sevi pierādījušas Japānā, taču netiek izslēgta iespēja veidot kopējus risinājumus ar Eiropas kompānijām. Svarīgs aspekts ir arī vienlīdzīgu iespēju nodrošināšana reģionālajiem piegādātājiem un darbavietu nodrošināšana.

Citi Hitachi pārstāvji norādīja, ka ir iespējas piedalīties arī citos kompānijas iepirkumos, piemēram, dzelzceļā. Šajā jomā ir bijusi sadarbība ar Igauniju.

Hitachi Europe Ltd. rīkotājdirektors Akira Šimizu teica, ka, ņemot vērā Baltijas valstu stratēģisko atrašanās vietu, liela nozīme ir transporta, glabāšanas, komunikācijas jomām. Viņš piebilda, ka cilvēki šeit ir labi izglītoti un multilingvāli.

Kā norāda Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, patlaban turpinās Visaginas AES projekta stratēģiskā investora Hitachi un projekta sagatavošanas kompānijas Visagino atomine elektrine, kā arī reģionālo partneru sarunas par projekta nosacījumiem. Visaginas projekta īstenošanas gadījumā papildus kodoltehnoloģiju uzstādīšanai būs nepieciešams veikt liela apjoma darbus un piegādes, kas ir viens no Latvijas puses ieguvumiem, rodoties iespējai tajos iesaistīties arī Latvijas uzņēmējiem.

Kā ziņots, Lietuva marta beigās parafējusi jaunās Visaginas AES būvniecības koncesijas līgumu ar kompāniju Hitachi. Dokumentu parafēja Lietuvas enerģētikas ministra vietnieks, koncesijas konkursa komisijas priekšsēdētājs Žīgimants Vaičūns un Hitachi Ltd. viceprezidents Masaharu Haniu.

Parafētais līgums tiks iesniegts Finanšu ministrijai, kurai būs jāizvērtē saistības, ko uzņemas Lietuvas valsts, kā arī projekta ekonomiskais izdevīgums.

Kā teikts informatīvajos materiālos, paredzēts, ka jaunā kodolspēkstacija elektroenerģiju sāks ražot 2021.gadā. Lēsts, ka kopējā investīciju summa šai projektā sasniegtu piecus miljardus eiro (3,5 miljardus latu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liela loma ir izglītībai

Lai gan Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēma vēl ir salīdzinoši neliela un tikai attīstās, kopumā tā aug pareizajā virzienā. Jau patlaban ir vairāki veiksmes stāsti, kad biznesa sācēji izauguši par lie...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses