Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Laima noliedz, ka Selgas vafeles būtu kaitīgas veselībai

Mūsu vafeles ir veselīgas, norāda _NP foods _kvalitātes daļas vadītāja Vēsma Smilga, komentējot Dānijas pētnieka Stena Stendera publiskoto informāciju, ka Laimas ražotās vafeles ir kaitīgas veselībai."Selgas vafeļu paciņa satur četrus procentus transtaukskābju, taču paši zinātnieki saka, ka ne visi hidrogenētie tauki ir transtaukskābes," pauž V. Smilga. Viņa apšauba Dānijas zinātnieka datus.

"Mēs neesam tikušies un redzējuši viņa pētījuma rezultātus," tā V. Smilga. "Mēs gadiem esam šos cepumus ēduši. Viens piemērs neko vēl neliecina par produkciju kopumā," pauž uzņēmuma pārstāve.

Saldumu ražotājs NP Foods, kas ir arī Laimas produktu ražotājs, šodien uzaicināja mediju pārstāvjus rūpnīcā iepazīties ar vafeļu Selga ražošanas procesu. "Patērētāju zināšanas par produktu veselīgumu ir jāveicina, tāpat kā veselīga uztura lietošana," paziņojumā medijiem norāda kompānija.

Jau ziņots, ka Dānijas pētnieks Stens Stenders, kurš ikdienā pēta, cik veselīgi ir cepumi un vafeles, Latvijas Televīzijai pastāstīja par dažu Latvijā ražoto produktu saturu. Viena Latvijā ražota produkta sastāvs pat viņu šokējis.

Profesors norāda: vafeļu paciņas Selga apēšana pielīdzināma 10 cigarešu izsmēķēšanai vienā dienā, jo tajā ir 12 grami transtaukskābju, bet cilvēka veselībai būtisku kaitējumu nodara jau sākot no pieciem gramiem transtaukskābju dienā. Profesora antitopā, kurā ir vairāk nekā 1000 produktu, Latvijā ražotās vafeles ieņem augsto ceturto vietu.

Uz jautājumu, vai uzņēmumu uztrauc, ka pēc dāņu zinātnieka pētījuma samazināsies Selgas patēriņš Laimas preses sekretāre Rita Voronkova atbild, ka šobrīd uzņēmumam svarīgākais ir izskaidrojošais darbs sabiedrībai. "Mēs jau trīs gadus revidējam savu receptūru, iepērkot arvien labākas izejvielas, investējot kvalitātē. Tāpēc saņemam pārmetumus, ka mūsu produkcija ir dārgāka," tā R. Voronkova.

Dietoloģe Lolita Neimane stāsta, ka minētās transtaukskābes iegūst no augu taukiem. "Augu tauki parasti ir šķidri, tāpēc, lai iekļautu tos cepumos vai vafelēs, tos hidrogenizē un tā veidojas transtaukskābes. Tās ir tikpat kaitīgas cilvēkam, kā piesātinātie tauki. Lielākoties saldumu ražošanā izmanto kokosa vai palmu eļļu," tā L. Neimane.

Viņa skaidro, ka ražotāju pienākums ir uzrādīt transtaukskābju saturu uz produkta iepakojuma, ja tas pārsniedz vienu procentu. "Piemērs ar margarīniem liecina, ka ne vienmēr tas tiek darīts. Transtaukskābes ļoti plaši izmanto pārtikas ražošanā. Vispār produkti ar ļoti ilgu derīguma termiņu nav veselīgi," pauž dietoloģe.

Piesātinātās taukskābes rada sirds slimību risku, piesārņojot asinsvadus, skaidro dietoloģe.

Tomēr viņa uzskata, ka dāņu pētnieka Selgas vafeļu apēšanas kaitīguma salīdzinājums ar desmit cigarešu izsmēķēšanu nav korekts un ir populistisks.

"Tāpat man nav skaidrs, kāpēc tieši Selgas vafeles ir tik kaitīgas. Es nedomāju, ka, piemēram, Polijā ražotie cepumi un vafeles ir mazāk kaitīgi," norāda L. Neimane.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paaudzes krāj atšķirīgi

Pēdējos gados Baltijas valstīs privātpersonu veiktie investīciju apjomi ir auguši gan ieguldītāju skaita, gan iemaksāto apjomu ziņā. Investīciju jomā paaudžu izvēlēs gan pastāv būtiskas atšķirības.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses