Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Latvenergo plāno noslēgt konsultāciju līgumu par dalību AES 900 000 eiro vērtībā

AS Latvenergo izvēlējusies uzņēmumu Project Financing Solutions Limited finanšu konsultāciju pakalpojumu iegādei Visaginas AES projektam 895 500 eiro jeb aptuveni 625 000 latu vērtībā, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja interneta vietnē publicētā informācija. Līgums ar konsultantiem tikšot noslēgts nepieciešamības gadījumā, ko noteikšot turpmākā AES projekta attīstība.

Uzņēmums Project Financing Solutions Limited iespējas sniegt konsultācijas ieguvis konkursa kārtībā ar tam sekojošām sarunu procedūrām.

Uzņēmums uzsver, ka sadarbības partneris izvēlēts konkursā, lai tuvāko divu gadu laikā līdz galīgā lēmuma pieņemšanai par iespējamo dalību Visaginas AES projektā "pilnvērtīgi un atbildīgi turpinātu izvērtēt iespējamās dalības finanšu un komerciālos aspektus".

Ņemot vērā Visaginas projekta specifiku, vairāku valstu iesaisti un to, ka ne tikai Latvenergo, bet arī Latvijai kopumā līdz šim nav bijusi pieredze atomprojektu attīstīšanā, kā arī šāda mēroga starptautiskos projektos, ir svarīgi piesaistīt speciālistus, kas nodrošina nepieciešamo kompetenci, lai varētu pieņemt izsvērtu un pārdomātu investīciju lēmumu, lēmumu skaidro Latvenergo. Projekta ekonomiskais izdevīgums būšot atkarīgs no dažādiem faktoriem - gan sarunām par galvenajiem līgumiem, atbildības, kas katrai no pusēm jāuzņemas, gan veiksmīgas finansējuma piesaistes.

Visi projekta dalībnieki projekta sarunām piesaistot līdzvērtīgus konsultantus, līdz ar to esot būtiski, lai arī Latvenergo spētu profesionāli un pilnvērtīgi iesaistīties projekta sarunās. Iespējamais finanšu konsultants piedalītos piedāvāto risinājumu un dokumentu izvērtēšanā, kā arī konsultētu Latvenergo darījuma sarunās, par galveno priekšnosacījumu izvirzot Latvenergo un Latvijai svarīgu projekta aspektu iekļaušanu projekta dokumentācijā.

"Savlaicīgi apsverot konsultantu piesaistes nepieciešamību", Latvenergo 2011.gada nogalē izsludināja iepirkumu procedūru par finanšu konsultāciju pakalpojumiem. Konkursā piedāvājumus iesnieguši vairāki starptautiski finanšu konsultanti, no kuriem konkursa komisija par uzvarētāju izvirzīja Project Financing Solution Limited - neatkarīgu konsultantu grupu, kas pēdējos desmit gadus darbojusies vismaz 17 enerģētikas sektora projektos dažādās Eiropas valstīs. Kompāniju raksturojot liela pieredze sadarbībā ar starptautiskām finanšu institūcijām, projektu finanšu analīzē un to modeļu izstrādē, ieskaitot starpvalstu enerģētikas projektus, kā arī tās komandā ir speciālisti ar atomprojektu attīstīšanas pieredzi.

Šobrīd Latvenergo turpinot izvērtēt Visaginas AES projekta virzību un veicot iespējamos sagatavošanās darbus, lai nepieciešamības gadījumā varētu sākt aktīvāku darbību projektā. Tā kā šobrīd projekta virzība vēl neliecina par šādu nepieciešamību, līgums ar konsultantiem vēl neesot noslēgts. Latvenergo plānojot slēgt šādu līgumu tikai tādā gadījumā, kad būs gūta informācija par projekta nākamo attīstības posmu. Konkursā minētā summa ir maksimālā iespējamā pakalpojuma summa, kuras ietvaros nav noteikta fiksēta samaksa, apmaksa ir paredzēta pēc izdarītā darba apjoma. Plānotais sadarbības ilgums ar finanšu konsultantu ir 2,5 gadi jeb līdz investīciju lēmumu pieņemšanai.

Šobrīd nav pieņemti lēmumi par AS Latvenergo dalību projektā un saskaņā ar pašreiz plānoto projekta grafiku, galīgais investīciju lēmums būs jāpieņem 2014.gada beigās.

Kā ziņots, konkurss tika izsludināts 2011.gada nogalē. Interesi sniegt šos pakalpojumus izrādīja vairāki uzņēmumi, bet konkrēts pretendentu skaits saskaņā ar noteikumiem netika nosaukts.

Patlaban publicētā informācija liecina, ka tika saņemti trīs piedāvājumi.

Project Financing Solutions Limited interneta mājaslapā publicētā pieticīgā informācija liecina, ka uzņēmums izveidots 2004.gadā, lai nodrošinātu dažāda veida konsultācijas publiskā un privātā sektora klientiem, kuri meklē finansējumu nozīmīgiem infrastruktūras projektiem.

Latvenergo iepriekš skaidroja, ka, ņemot vērā starpvalstu AES projekta unikalitāti un specifiku, kompānija vēlas piesaistīt ārējos konsultantus potenciālās uzņēmuma līdzdalības projektā izvērtēšanai un finanšu konsultācijām.

Jau iepriekš uzsvērts, ka kompānijas dalība Visaginas AES projektā iespējama tikai pie komerciāla izdevīguma noteikumiem. Lai tos atbildīgi un pārdomāti izvērtētu, kā arī, ņemot vērā projekta specifiku, nolemts pieaicināt konsultantus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses